Lifestyle

Osvežite prostor uz savete arhitektice Biljane Stančević: Otkriva nam jednostavna a efikasna rešenja za oplemenjivanje enterijera

Galerija Podova

Osvežite prostor uz savete arhitektice Biljane Stančević: Otkriva nam jednostavna a efikasna rešenja za oplemenjivanje enterijera

Promo

Kada želimo da osvežimo prostor, na šta bi trebalo najviše obratititi pažnju, koje stvari vizuelno utiču na promenu, pitali smo Biljanu Stančević, arhitekticu kompanije Galerija Podova.

- Uvek je pravi put imati ideju o krupnoj slici kompletnog prostora i u samom startu predvideti sve neophodne korake za njegovo postizanje. Temelj svake odluke, projekta, kuće je osnova. Kada je enterijer u pitanju, jedna od najbitnijih odluka je izbor poda, koloristika i tekstura zidnih i plafonskih površina. To je ta osnova koja nadalje kreira priču, otvara vidike i ostavlja prostor za kreativnost i promene. Bez obzira na to da li opremate nov stan ili želite samo promenu koja ostavlja utisak u postojećem enterijeru, izbor i zamena poda, kao i efektna nova boja zidova vrtoglavo menjaju tok dalje radnje i identitet svakog prostora. Zamislite samo kako bi izgledao vaš enterijer kada bi sve ostalo isto, a napravili upravo ovaj iskorak? Novi svetao pod, tapete u zemljanim tonovima predivne teksture i poneki svetao zid sa modernom štukaturom? Priznaćete, sve ostale promene deluju manje interesantno. Međutim, postoje situacije kada su takve promene pomalo neizvodljive. U tom slučaju, kec u rukavu je promena tepiha kao najveće površine posle osnovnog poda i zidova. Koliko efektan tepih može priča da ispriča, čujemo stalno od naših zadovoljnih kupaca. Neki su samo promenili veličinu i sa većim tepihom „dodali” nekoliko kvadrata u prostoriji, neki su se odvažili i tepihom totalno promenili stil uređenja kompletnog eneterijera, dok su drugi napravili pravo osveženje izborom dezena. Zamena tepiha, tepisona u kombinaciji sa ponekim zidom u tapetama ili zavesama će doneti značajno osveženje.

Promo

 

Da li savetujete skidanje starog parketa pri stavljanju laminata ili je najlakše staviti laminat preko postojećeg parketa? 

- Svakako je preporuka da se nova podna odloga postavlja direktno na košuljicu (idealno ravnu podlogu), kako bismo izvukli maksimum od novog poda i obezbedili vrhunske efekte ovom zamenom. Međutim, ukoliko je postojeći parket statički stabilan, nema škripanja, vlage, većih pukotina i drugih oštećenja, uz primenu odgovarajućih podloga koje imamo u ponudi, postavka laminata preko parketa može biti brzo i kvalitetno rešenje. Ono što svakako treba istaći je da u Galeriji Podova postoji mogućnost angažovanja podopolagača koji će izaći na teren, proceniti stanje parketa (osnove) i predložiti najbolje rešenje. Takođe, nakon kupovine, sve to stručno postaviti, čime ste jedan naizgled komplikovan proces, rešili u času.

Promo

 

Da li kupci više traže parket ili laminat? Šta im vi preporučujete, šta je od ta dva bolje i zbog čega? 

 

- Zaista nema pravila. S jedne strane, imamo ljubitelje čistih prirodnih materijala koji nam uvek dolaze sa jasnom vizijom o tome da su im potrebna rešenja u širokoj ponudi parketa, kao i tepiha sličnog sastava. S druge strane, imamo kupce koji su voljni da istraže neke nove tehnologije, nešto drugačijeg sastava, ali opet savršeno prirodnog izgleda i tehničkih karakteristika kakav je laminat. Svaki proizvod za sebe ima svoje sjajne benefite i činjenica je da uvek pronađemo pravo rešenje za kupca. Kako ponuda Galerije Podova godinama donosi novitete u svetu podova, želeli bismo da istaknemo da u ovoj kategoriji tvrdih podova, pored keramičkih pločica, imamo i nove dizajn ploče koje kombinuju najbolje karakteristike postojećih podova i eliminišu njihove nedostatke. Od mnoštva novih rešenja i hibridnih proizvoda, posebno su se izdvojila dva tipa proizvoda koji su ujedno i postali najbrže rastuće kategorije podova. U pitanju su LVT i SPC dizajn ploče. One realistično prikazuju prirodne materijale poput kamena, mermera i drveta. Napravljene su tako da objedine najbolje karakteristike tradicionalnih podova: modularne su kao laminat, otporne na vodu i akustične kao vinil, izdržljve kao pločice.

 

Za šta kupci najviše traže i koriste vinil, i da li on podseća na linoleum?

- Često se čini da je reč o terminološkoj razlici i da je linoleum stara reč za vinil, a zapravo se radi o različitom sirovinskom sastavu proizvoda koji su na prvi pogled dosta slični. Razvoj tehnologije je 60-ih godina, umesto linoleuma, koji se proizvodi od prirodnih materijala, ustupio mesto vinilu. Kako to obično biva, javio se novi proizvod unapređenih karakteristika koji je postizao vrhunske standarde u pogledu trajnosti, izdržljivosti, otpornosti na vlagu, toplotne i zvučne izolacije. U međuvremenu, izgled vinila je toliko napredovao, što se može videti kroz našu ponudu, da danas vrlo verno prikazuje izgled kako prirodnih materijala (drvo, keramika, kamen), isto tako i unidezena i apstraktnih motiva. Nekada smo vinil (topli pod) možda više vezivali za pomoćne prostorije u enterijeru, danas zbog svih prednosti koje ga krase, često je rešenje u kuhinjama, hodnicima i dnevnim sobama.

 

Promo

 

Kada pričamo o tepisima, smatrate li da su oni najlepši ukras prostorija i kakvi su trenutno najtraženiji? 

 

- Naša širina ponude je za svaki ukus, gde se sreću i tradicija i tepisi kakve možete videti na svim važnijim sajmovima enterijera u Evropi, pa i šire, gde sasvim sigurno pronalazite baš onaj tepih sa Pinteresta, dosta govori o tome koliko su ukusi različiti i koliko je za nas bitno da uvek imamo rešenje za sve. Što se najlepših ukrasa tiče, skromno ćemo reći da su naši tepisi godinama ukras mnogih domova naših prijatelja i dragih ljudi, a tome svakako svedoči i naš jubilej - 55 godina, koji slavimo upravo ove godine. Orijentalni tepisi su se na velika vrata vratili na scenu i mi smo to svakako sa zadovoljstvom podržali. Neočekivano su se našli u stilovima gde nikad ne bi pomislili da su perfect match, odvažili su se da budu deo i dalje popularnih skandinavskih stilova u enterijeru, da budu sjajan efekat u minimalističkim enterijerima, da gotovo plešu u boho i vintage stilu, budu zvezda eklektičnog stila i ponovo ožive i oboje i dalje popularne stilske i tradicionalne enterijere. Dakle, tradicija i dalje trči tu sjajnu trku, naše je da se osmelimo i prigrlimo neke nove lepote i sjajne savete.

 

Kakve se boje podova traže, a koje boje tepiha su sada u fokusu?

 

- Što se boja podova tiče, tu je igrač broj jedan već dugo godina natur izgled hrasta. Ono što primećujemo u poslednje vreme je da se kupci sve više okreću i nekim novim momentima kao što su sivi tonovi, gotovo beton look pojedinih proizvoda. Da sve manje traže jake i tamne tonove, a okreću se prirodi i tom natur izgledu ili imitacijama drugih materijala, kao što su mermer i kamen, a što svakako možete pronaći u lepezi gore pomenutih sjajnih dizajn ploča. Budući da glavni igrač (natur hrast) ne misli uskoro da siđe sa trona, dizajneri su se dosetili da inovacijama u dimenzijama daski i kombinacijama u kontekstu slaganja mogu ponovo da ožive neke stare tehnike slaganja i zagolicaju svet ljubitelja enterijera. U našoj ponudi sada imate čuveni chevron i riblju kost kako u parketu, laminatu, vinilu, keramičkim pločicama, tako i u dizajn pločama koje su tu da prve isprate sva dešavanja u svetu podova. Od tepiha u fokusu bi bili oni od prirodnih materijala u zemljanim tonovima ili verni prikazi tkanih tepiha koji su sada sve popularniji zbog Japandi i Wabi Sabi stila, ali tu je i tim orijentalnih igrača, veterana u svom poslu, koji su postali stare-nove nade divnih enterijera sa naših prostora. 

 

Tapete su pre nekoliko godina bile vrlo tražene, kakva je sad situacija i da li su praktičnije od krečenja? 

 

- Da. Inovacije u kontekstu tekstura i vernog prikaza prirodnih materijala su godinama iza nas sjajne. Razvojem novih tehnologija i digitala, dizajnerske veštine i kreativnost su ostale bez granica i to sve više primećujemo u fenomenalnim rešenjima i dezenima koji se nude u ovoj kategoriji. U našoj ponudi možete pronaći najnovije dezene koji postoje na tržištu i kada tome dodamo tepih, tepison, zavesu, draperiju pa i karnišu u tom stilu, čini se kao spisak proizvoda sa jedne stranice biblioteke vašeg Pinterest naloga. Bilo da tražite floralne, pletene, geometrijske ili „sitno reljefne” strukture tapeta sa efektima sedefa, krzna, kože, betona ili nekog sasvim drugog motiva, u ponudi koju imamo ćete sasvim sigurno pronaći perfect match za kompletan enterijer prostora koji opremate.


 

Komentari (0)

Loading