Lifestyle

Najkraći i najprecizniji test inteligencije na svetu: Odgovorite na samo tri pitanja

Test inteligencije koji vam neće oduzeti puno vremena

Najkraći i najprecizniji test inteligencije na svetu: Odgovorite na samo tri pitanja

Shutterstock/Nana_studio

Test inteligencije koji vam neće oduzeti puno vremena je kognitivni test od tri pitanja, koji je razvio poznati profesor Šejn Frederik sa Jejl škole za menadžment.

Pročitajte: Rečenica koju izgovaraju samo visokointeligentni ljudi

1#Bejzbol palica i lopta koštaju 1,10 dolara. Istovremeno, palica je 1 dolar skuplja od lopte. Кoliko košta lopta?

Možda je prvi odgovor koji vam padne na pamet 10 centi. Ali ovo je pogrešno. Zašto? Zato što razlika u ceni od 1 dolara između palice i lopte znači da lopta vredi 5 centi, a ne 10. Кada radite matematiku, samo imajte na umu da razlika u ceni treba da bude 1 dolar. Tako ispada da lopta košta 5 centi.

2#5 mašina proizvodi 5 proizvoda za 5 minuta. Кoliko će vremena trebati 100 mašina da proizvedu 100 proizvoda?

U ovom slučaju postoji veliki rizik da mislite da je tačan odgovor 100 minuta. Ali u stvarnosti je sve mnogo jednostavnije. Ako 5 mašina proizvede 5 proizvoda za 5 minuta, onda će 100 mašina proizvesti 100 proizvoda za istih 5 minuta, jer sve mašine rade paralelno.

Shutterstock/Nana_studio

 

 

 

3# U jezeru se nalazi oblast sa lokvanjima. Svaki dan se udvostručuje. Ribnjak će za 48 dana biti potpuno obrastao lokvanjem. Za koliko dana će lokvanji prekriti pola bare?

Prvo što će vam pasti na pamet je 24 dana, jer je to polovina od 48? Tačan odgovor je 47 dana. Objašnjenje je sledeće: površina sa lokvanjem se svakim danom udvostručuje, tako da ako je bara 48. dana potpuno zarasla, onda je dan ranije, odnosno 47. bila zatrpana do pola.

 

Komentari (0)

Loading