Znate li kako se pravilno jede beli luk?
Beli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim lekovitim svojstvima.
Beli luk redovan je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip.
U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci. U belom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih supstanci, a među njima i nekoliko antioksidansa koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Prirodni antibiotici su svuda oko nas, iskoristite ih
Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.
Beli luk za svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnoj supstanci alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.
Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri čena luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta. Mnogi izbegavaju da jedu luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica supstanci koje sadrže sumpor i koje luku daju lekovita svojstva.
Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lista, zrna kafe ili komorača.
Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi belog luka protiv kojeg ni jedna prehlada nema šanse. Recept pogledajte OVDE.