Lepota

Kako da vam letnja boja traje što duže: Uz pomoć ovih trikova vaš bronzani ten i preplanulost poželeće svako

Mnoge od nas muči pitanje kako postići i održati bronzani ten što duže?

Kako da vam letnja boja traje što duže: Uz pomoć ovih trikova vaš bronzani ten i preplanulost poželeće svako

Freepik

Održavanje bronzanog tena zahteva trud, ali rezultati su vredni toga. Uz pravilnu pripremu kože, zaštitu od sunca, hidrataciju i pravilnu ishranu, vaša preplanulost i bronzani ten trajaće duže od leta.

Pratite ove savete i zračićete zdravim, bronzanim sjajem!

Pročitajte: Šta podrazumeva nega kose tokom letovanja

Priprema kože

Pre nego što počnete sa sunčanjem, važno je pripremiti kožu. Redovan piling uklanja mrtve ćelije sa površine kože, što doprinosi ravnomernijem tamnjenju kože. Koristite blagi piling za telo nekoliko puta nedeljno kako biste održali kožu glatkom i spremnom za sunčanje.

Zaštita od sunca

Iako želite da pocrnite, važno je koristiti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom. SPF ne samo da štiti vašu kožu od štetnih UV zraka, već i omogućava postepeno i bezbedno tamnjenje. Preporučuje se korišćenje krema sa SPF 30 ili višim, posebno tokom prvih dana izlaganja suncu.

Hidratacija iznutra i spolja

Da biste zadržali preplanuli ten, hidratacija je ključna. Pijte dovoljno vode kako bi vaša koža ostala hidrirana iznutra. Takođe, koristite losione i kreme koji dubinski hidriraju kožu. Kokosovo ulje je odličan izbor jer koži vraća vitalnost i ima antioksidativna svojstva.

Inače, kokos je čest sastojak krema za sunčanje jer štiti kožu i kosu od jakog sunca i vetra. Kokosovo ulje ima rashlađujuća svojstva, bogato je vitaminima E i K. Snažan je antioksidans i usporava proces starenja. 
Preporučeni dnevni unos je 2-4 kašike ovog ulja. Možete ga naneti na kožu ili konzumirati - izbor je na vama.

Ishrana za preplanulost

Određena hrana može pomoći u postizanju i održavanju preplanulosti. Hrana bogata karotenoidima, poput šargarepe, crvenih jabuka i bobičastog voća, pomaže koži da postane tamnija i zdravija.

Šargarepa obezbeđuje koži lepu boju i svilenkast osećaj, dok jabuke i bobičasto voće podstiču proizvodnju kolagena.

Shutterstock

 

Crvena paprika je bogata vitaminom A, a paradajz likopenom – zaštitnikom od UV zraka.

Cvekla pomaže u detoksikaciji i hidrataciji kože. 

Đumbir može smanjiti oštećenja kože izazvana sunčevim zracima i zategnuti bore, dok semenke lana, suncokreta i čia semenke sadrže Omega-3 masne kiseline koje pomažu u borbi protiv starenja kože.

Postepno tamnjenje

Postepeno izlaganje suncu je najbolji način da postignete dugotrajan bronzani ten. Izbegavajte prekomerno izlaganje suncu posebno tokom najjačeg UV zračenja, između 10.00 i 16.00. Počnite sa kratkim intervalima izlaganja i postepeno ih povećavajte.

Održavanje tena

Da biste zadržali preplanulost što duže, redovno hidrirajte kožu nakon sunčanja. Koristite losione koji sadrže aloe veru ili hijaluronsku kiselinu kako biste umirili i hidrirali kožu. Izbegavajte tople kupke i duga tuširanja jer to može isušiti kožu i ubrzati proces ljuštenja.

Pročitajte: Hijaluronska kiselina - nezamenljiv sastojak za negu kože

Izbegavanje alkohola

Alkohol može dehidrirati vašu kožu, što može dovesti do bržeg gubitka preplanulosti. Ako želite da zadržite svoj bronzani ten, pokušajte da smanjite konzumaciju alkoholnih pića i umesto toga birajte vodu ili prirodne sokove.

Komentari (0)

Loading