Celebrity News

Sumnja i strah ne daju mira: Novakovo zdravstveno stanje narušila OVA bolest?

Zdravstveno stanje Novaka Đokovića ugroženo je, pišu domaći mediji...

Sumnja i strah ne daju mira: Novakovo zdravstveno stanje narušila OVA bolest?

Pre nekoliko godina zdravstveno stanje Novaka Đokovića narušeno je striktnim načinom ishrane koga se sportista pridržava.

Naime, kako pišu domaći mediji, jedan lekar pre nekoliko godina istakao je da Novak boluje od takozvane ortoreksije koju izaziva preterana zdrava ishrana. Ipak, sportista je sada dobro i njegovo zdravlje sasvim je uredu, a lekar ističe da je ovim postupcima svom organizmu mogao naneti ozbiljnu štetu:

- Lečenje ortoreksije nije lako. Počinje lečenjem postojećih zdravstvenih problema i učenjem obolelih o pravilnom načinu ishrane, a najveći izazov je ubediti ih da im je potrebna pomoć - objasnio je jedan doktor nutricionista za "Scandal!"

Pročitajte: Usamljena je i fali joj pažnja! Povratak OVOG ČOVEKA u Jelenin život bi mogao biti POSLEDNJI UDARAC na njen i Noletov brak!

 

 

- Važno je da shvatite da pravilna ishrana zadovoljava potrebe organizma za energijom kao i da osigurava materije neophodne za izgradnju tkiva i fiziološke funkcije. Pacijenti često pokazuju otpor prema ovom delu tretmana jer su ponosni na izbor hrane. Preporučuje im se i psihološko savetovanje, jer im pomaže da povećaju samopouzdanje i sebi postave realna očekivanja - kaže i dodaje:

- Često su društveno izolovani, a obuzetost hranom i navika u ishrani ostavljaju im malo vremena da održavaju normalne društvene odnose, zato je podrška porodice i prijatelja važan činilac lečenja.

- Ova bolest je po svojoj prirodi vrlo specifična, tvrde stručnjaci, njeni simptomi su teško uočljivi.

Pročitajte: Okružen glumicama - Gde je to sinoć viđen Novak Đoković i gde je bila Jelena (FOTO)

 

 

O bolesti koja je nekada potencijalno narušavala Novakovo zdravlje doktor nutricionista rekla je sledeće:

- Ortoreksija je poremećaj načina ishrane, prvi put opisan 1997. godine, koju su lekari nekada svrstavali u neodređene poremećaje ishrane. Broj obolelih, naročito žena poslednjih nekoliko godina se povećava. Oboleli imaju toliko stroga pravila u ishrani da postaju neuhranjeni, neprekidno su pod stresom zbog izbora hrane i svojim stavovima opterećuju odnose sa porodicom i prijateljima - istakla je doktorka i dodala:

- Nemoguće je hraniti se samo voćem i povrćem. Oboleli veruju da se hrane zdravo, ali nije tako. Njihova dijeta ne sadrži brojne neophodne hranljive sastojke, kao što su proteini, gvožđe, minerali i vitamini b grupe. Slično se ponašaju oboleli od anoreksije, ali dok se oni znatno zabrinjavaju oko količine hrane koju pojedu, ortoreksičari se zabrinjavaju zbog njenog kvaliteta. Kada proberu ostaje samo nekoliko namirnica koje smatraju da mogu da jedu.

Ipak, Novak se ovim povodom nije oglasio, a svoj zdravi način života nastavio je da praktikuje.

 

Komentari (0)

Loading