Beogradski festival igre otvara izraelski Vertigo

14/03/2018 | 10:30

Ljubaznošću Beogradskog festivala igre

Pod sloganom „Prestonica“ Beogradski festival igre, od 15. marta do 4. aprila, donosi brojne atraktivne naslove svetske plesne scene. Ukupno 15 kompanija iz 14 zemalja, sa 24 koreografske postavke, predstaviće se ljubiteljima umetničke igre u Beogradu i Novom Sadu.

Svečano otvaranje dovodi po prvi put u naš region izraelsku kompaniju „Vertigo“, koja će na velikoj pozornici Sava Centra, 17. marta izvesti komad  „Jedan, jedan i jedan“, u koreografiji Noe Verthajm.

Predstava je premijerno odigrana u Tel Avivu 2017. i posle nepunih godinu dana će ljubitelji igre u Beogradu uživati u ovom spoju intimnog i spoljnog sveta u kom je posebna pažnja na odjeku koji se odbija iz različitih pravaca, tokom građenja metaforične veze između dalekog i bliskog, sebe i drugog. Kompanija „Vertigo“ obeležava 25 godina jedinstvene i inspirativne kreativnosti koja ujedinjuje umetnost, ljude i prirodu, a ujedno je ambasador izraelske umetnosti i kulture u svetu.

Ljubaznošću Beogradskog festivala igre

U okviru ovogodišnjeg programa, publika će imati priliku da upozna izraelsku „Kompaniju Roja Asafa”, „Balet Hongkonga“ kao i „Sidnejsku kompaniju igre”. Ljubitelji inovativne fizičke komedije uživaće u novom komadu Kompanije Kristijana Ingimarsona koja će 18. i 19. marta nastupiti u Pozorištu na Terazijama. Briselski „Peeping Tom“ vraća se u Beograd, 1. i 2. aprila,  sa komadom „Otac“ koji je 2015. dobio Nagradu kritike u Barseloni u kategoriji „Najbolja međunarodna produkcija umetničke igre“.

Festival se već jedanaest godina realizuje pod generalnim sponzorstvom kompanije Vip mobile. U obostranoj želji da se saradnja razvija, a sam događaj postane još kvalitetniji, Festival je od 2011. godine obogaćen nagradom „Vip poziva“, od 2014. novinarskom nagradom „Vip iskorak“, a doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji vidljiv je i kroz projekat za najmlađe „Vip talenti“ i podršku Nacionalnoj fondaciji za igru.

Program 15. Beogradskog festivala igre možete preuzeti na linku.

story.rs Ljubaznošću Beogradskog festivala igre

Još iz rubrike