Lifestyle

Odgovor na gubitak i nov početak: Izložba "One heart lost. Retry?"

Izložba "One heart lost. Retry?" od 25. septembra

Odgovor na gubitak i nov početak: Izložba "One heart lost. Retry?"

Asocijacija za afirmaciju kulture promo

Sigurno vam se desilo da igrajući video-igricu izgubite jedan „život” i da imate mogućnost da ga vratite. A da li je vraćanje izgubljenog života moguće u realnosti? Na to pitanje odgovara izložba "One heart lost. Retry?" koja povezuje umetnike sa ruskog govornog područja, a koja će biti otvorena 25. septembra u 18 h, u prostoru „Miljenko Dereta”.

- Izložba koristi metaforu video-igre u kojoj igrači imaju tri života, pri čemu je jedan život već izgubljen, a igra ih podstiče da pokušaju ponovo.
Svi smo izgubili nekakav život u domovini, a ovde imamo priliku da ponovo počnemo.

Na izložbi će biti prikazana dela 35 autora sa ruskog govornog područja i Srbije. Svaki od njih na svoj način doživljava promene i izražava te emocije u svojim radovima.
Za nas je veoma važna podrška ASKademije i Srbije uopšterekla je kustoskinja izložbe Olga Serova.

Asocijacija za afirmaciju kulture promo

 

Vizuelni elementi izložbe imitiraju interfejs video-igre, i na taj način stvaraju zanimljivo i poznato okruženje za posetioce. Trideset pet interaktivnih umetničkih instalacija vodiće posetioce kroz narativ, naglašavajući kontrast između jednostavnosti digitalnog sveta i složene realnosti ljudskih sukoba.

Izložba "One heart lost. Retry?" koja će trajati do 27. septembra, podseća nas da, iako život donosi gubitke i bolne izazove, uvek postoji prilika da pokušamo ponovo i postanemo važni članovi nekog novog okruženja.

Nisu samo ljudi sa ruskog govornog područja u Srbiji dobili novi početak, već je i naše društvo obogaćeno njihovim dolaskom. Zajednica i međusobna podrška nas podstiču i ohrabruju, bez obzira na okolnosti, pokazujući da zajedno možemo prevazići svaki izazov. To je bila i ideja ASKademije.

Asocijacija za afirmaciju kulture promo

 

ASKademija je inicijativa ASK-a namenjena kreiranju platforme za povezivanje i razumevanje između ruske i srpske zajednice.

- Naša misija je da stvorimo prostor u kojem pojedinci iz oba kulturna miljea mogu da se okupe, upoznaju, uče jedni od drugih i slobodno dele svoja mišljenja i iskustva. Kroz različite događaje, radionice, diskusije i partnerstva, težimo da premostimo kulturne razlike, promovišemo dijalog i osnažimo obe zajednice da napreduju u prostoru koji delimo - ističe Marija Takić, projektna koordinatorka u Asocijaciji za afirmaciju kulture (ASK)

Asocijacija za afirmaciju kulture promo

 

 

Komentari (0)

Loading