Lifestyle

Zašto je liposomalni vitamin C najbolja opcija i najdelotvorniji oblik ovog antioksidansa

Liposomalni vitamin C čuva zdravlje i imunitet

Zašto je liposomalni vitamin C najbolja opcija i najdelotvorniji oblik ovog antioksidansa

Shutterstock

Da li postoji osoba koja u nekom trenutku svog života nije posegnula za vitaminom C? U vitaminskoj hijerarhiji Gospodin C već vekovima čvrsto sedi na tronu, sa titulama “kralj”, “car” i svim ostalim kojih možete da se setite. Jasno je zbog čega. Jednostavno, u očuvanju ljudskog zdravlja igra ključnu ulogu.

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, prvi je vitamin proizveden hemijskim putem. Bilo je to 1933. godine. Međutim, istorija kaže da se i pre zvaničnog pronalaska znalo za njegove magične moći.

U vreme dok mu još nije bio smišljen naziv pokazao se više nego efikasnim u borbi protiv pošasti koja je harala među mornarima, gusarima, vojnicima, svima koji dugo nisu konzumirali voće i povrće, primarne izvore vitamina C, a jeli su previše usoljene hrane.

Shutterstock

 

Optimalne dnevne količine „kralja imuniteta“

Škotski lekar Džejms Lind prvi je dokazao da skorbut može da se leči agrumima. Svoje eksperimente opisao je u knjizi iz 1753. godine.

Tada je otkriveno da limun, pomorandža i ostali citrusi sadrže moćno oružje za koje se, mnogo decenija kasnije kada je nauka uznapredovala, ispostavilo da je najjači antioksidant među vitaminima.

Iako je nezamenljiv u našem organizmu, s druge strane, ljudsko telo nije u stanju da proizvede sopstveni vitamin C. Nije nam baš uvek pri ruci ni tropsko voće, a ruku na srce, mnogi već na samu pomisao na nešto kiselo naprave izraz lica koji podseća na masku iz horora „Vrisak“.

No, danas su nam dostupne raznovrsne opcije, pa možemo da biramo na koji način ćemo unositi ovu beskrajno važnu materiju.

Vitamin C treba uvek imati pored sebe. Da li će to biti limun i grejpfrut u posudi na trpezarijskom stolu ili, pak, suplement u obliku kapsule, tablete ili praška zavisi od vaših afiniteta. U današnjem svetu i vremenu kada sve radimo „s nogu“, možda je najbolje rešenje ovo drugo – suplement.

Pomenuti agrumi jesu vitaminske bombe, ali ne prijaju svakom stomaku. S druge strane, ne unosimo baš uvek optimalnu dnevnu dozu vitamina C, koja za muškarce iznosi oko 90 mg, a za žene 70 mg (kod trudnoće te potrebe mogu da budu i veće).

Shutterstock

 

Kako najbrže obnoviti rezerve

Kada se pomene vitamin C, prva asocijacija je – imunitet. Ova hranljiva materija na prvoj je liniji odbrane zdravlja i mobiliše sve snage organizma kada se nađe na udaru patogena i ostalih neprijatelja iz spoljnog sveta. Ali, to nije sve.

Učestvuje u formiranju i održavanju kolagena, strukturne komponente kože, ligamenata i kostiju, usporava proces starenja, brine o elastičnosti i svežini kože.

Sarađuje u brojnim procesima u telu, ima snažno antiinflamatorno dejstvo, čuva funkcije zuba i desni, a pokazao se efikasnim i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i pojave kancera.

Zbog svih tih zadataka koje obavlja brzo se troši, a često zaboravimo da ga obnovimo. Uz to, svakodnevno smo izloženi destruktivnim molekulima koji nam ugrožavaju zdravlje, od lošeg vazduha do štetnog zračenja.

U najvećem riziku od nedostatka vitamina C su pasivni i aktivni pušači, alkoholičari, osobe koje teže apsorbuju hranu, stariji ljudi, svi čija je ishrana oskudna i monotona, oboleli od anoreksije, bulimije, dijabetesa tipa I.

Promo

 

Kada smo svega toga svesni, logično je da ćemo se zapitati kako najbrže da obnovimo rezerve. Preporučujemo liposomalni oblik vitamina C, jer je daleko efikasniji za apsorpciju od klasičnih.

Zašto se sve više priča o liposomalnoj tehnologiji i šta ona tačno podrazumeva? Za razliku od običnih oralnih dodataka ishrani, liposomi pokazuju veliku stabilnost pri niskoj pH-vrednosti, odnosno kada su izloženi želudačnoj kiselini.

Liposomalna tehnologija, najsavremenija generacija proizvodnje suplemenata

Unosom običnih dodataka vitamini i drugi nutrijenti putuju kroz ceo naš probavni sistem, pri čemu izgube dobar deo svojih vrednosti i antioksidativne moći. Na njih deluju enzimi u ustima i želucu, kiselina, crevna flora... Vitamini oslabljeni stižu do jetre, koja ih prerađuje kako bi organizam mogao da ih iskoristi.

Liposomalni oblici, s druge strane, ostaju stabilni i pri niskoj pH-vrednosti, kada su izloženi želudačnoj kiselini, pa i u takvom okruženju uspevaju potpuno da sačuvaju snagu vitamina.

Takođe, ovakve varijante se bolje i lakše apsorbuju, što je veoma značajno. Apsorpcija običnog vitamina iznosi oko 20 odsto, a liposomalnog čak 90 i više odsto.

Shutterstock

 

Liposomalni vitamin C je sjajan proizvod koji povećava nivo askorbinske kiseline u krvi. Ovaj preparat doprinosi normalnoj funkciji imunog i nervnog sistema, smanjivanju umora i obnavljanju energije. Klinički je ispitan, a kreirala ga je jedna od najjačih kompanija na polju liposomalne tehnologije, CureSupport.

Bezbroj zadovoljnih klijenata potvrdiće da nema greške. Dnevno se uzima jedna doza do 5 ml, direktno oralno ili rastvorena u vodi. Rezultati su zadivljujući.

 

Komentari (0)

Loading