Lifestyle

Lavlja griva podržava vezu između digestivnog trakta i nervnog sistema

Lavlja griva je rudnik hranljivih materija, čudesna lekovita gljiva

Lavlja griva podržava vezu između digestivnog trakta i nervnog sistema

Shutterstock

Po broju vrsta gljive spadaju među najrasprostranjenije organizme na Zemlji. To je čitava jedna planeta, poseban svet. Danas je poznato oko sto hiljada vrsta, ali pretpostavlja se da ih ima 15 puta više. Prema nekim procenama, čak pet miliona.

Nauka o gljivama, mikologija, prošla je dug razvojni put - od stare Grčke i Aristotela, koji je prvi pisao o njima. Zbog čega su zaintirigirale još antičke civilizacije?

Pečurke se smatraju carstvom za sebe, razdvojenim od biljaka i životinja, sa kojima su se, kako se smatra, „rastale“ pre najmanje milijardu godina. Širok je opseg njihovih staništa: iako ih najčešće nalazimo u šumi, u stanju su da prežive i u ekstremnim okruženjima kao što su pustinje ili, pak, sedimenti u dubokom moru. Neke mogu da prežive intenzivnu UV i kosmičku radijaciju.

U toj velikoj civilizaciji, raspostranjenoj po celom globusu, jestivo je tek oko hiljadu gljiva. Međutim, one imaju i druge funkcije. Njihova nutritivna vrednost je velika, a od davnina su igrale značajnu ulogu i u narodnoj medicini. Na Dalekom Istoku - u Kini, Japanu, Koreji - ovi šumski plodovi se više od pet milenijuma koriste za održavanje vitalnosti i zdravlja, kao i za lečenje raznih bolesti.

Shutterstock

 

Gljive od davnina igraju važnu ulogu u narodnoj medicini

Poslednjih decenija njihova snažna lekovita svojstva neprestano utvrđuju, i na kraju potvrđuju, stroga naučna ispitivanja, pa je primena gljiva sve šira u savremenoj medicini.

To su jednoćelijski ili višećelijski organizmi koji se razmnožavaju polno i bespolno, a prilagođavaju se svim klimatskim i vremenskim uslovima. Veoma su otporne, mogle bi da budu pandan ajkulama u životinjskom svetu – ove velike ribe imune su na sve poznate bolesti.

Najvažniji sastojak gljiva su proteini. Za razliku od biljaka, sadrže sve esencijalne aminokiseline neophodne za život čoveka. Riznica su i ugljenih hidrata, vitamina, pre svih onih iz B i C grupe, minerala (gvožđe, kalijum, natrijum, fosfor). Imaju antivirusna svojstva, štite organizam, utiču na rad organa, čiste jetru, bubrege, krvne sudove, doprinose lečenju dijabetesa, ateroskleroze, reume...

Koliko su moćne i važne govori i podatak da medicinske gljive i preparati od njih pomažu u prevenciji i lečenju karcinoma, infekcija, koronarnih i bolesti krvnih sudova, problema sa digestivnim traktom i kožom, bronhitisa, neuroloških i autoimunih oboljenja.

Mogu da se koriste i kao prirodni antibiotici jer poseduju snažno antibakterijsko dejstvo. Pošto pospešuju stvaranje antitela, podrazumeva se da igraju važnu ulogu i u očuvanju našeg imunog sistema.

Shutterstock

 

Naučna istraživanja neprestano potvrđuju lekovite moći gljiva

Mikoterapija, spoj biotehnologije gljiva i moderne medicine, termin je koji sve češće čujemo. Zahvaljujući učinkovitosti ovaj specifični oblik imunoterapije ubrzano se razvija i sve se više primenjuje širom sveta.

Dosad je naučno dokazano da 825 vrsta lekovitih gljiva ima pozitivno fiziološko delovanje na ljudski organizam. Međutim, stalno se otkrivaju nove vrste i pronalaze aktivne materije čiji se potencijalni pozitivni efekti po naše zdravlje strogo proveravaju.

U mikoterapiji su neželjeni efekti toliko retki da bi mogli da se mere promilima. Ponekad se tek dogode bezazlene promene prilikom varenja, zbog vlakana i nekih proteina od kojih se gljive sastoje.

Važno je znati da je ova alternativna metoda prvenstveno usmerena na stimulaciju, modulaciju, podršku i aktivaciju odbrambenog sistema organizma, dakle imuniteta, a zahvaljujući delotvornosti i neškodljivosti sve više se primenjuje i kombinuje sa standardnom medicinskom praksom.

Više od sedam decenija sprovode se detaljna i stroga stručna istraživanja o lekovitom svojstvu gljiva. Do sada je objavljeno više od 200.000 naučnih radova, a ispitivanja imaju tendenciju da se intenziviraju i prošire, jer se stalno otkrivaju nove lekovite vrste. Upravo je iz naučnih istraživanja razvijen čitav spektar proizvoda koji sadrže ekstrakte gljiva.

Shutterstock

 

Lavlja griva je zanimljiva kako zbog svojih čudesnih moći, tako i zbog neobičnog izgleda – nema tipičnu dršku i šeširić, već izgleda zaista onako kako je opisana u nazivu. Kao klupko sa dugačkim nitima koje vise. Jestiva je i vrlo ukusna, ali do nje nije lako doći. Raste uglavnom u Severnoj Americi, Kini i Japanu, na drveću. Teško se pronalazi jer je uglavnom visoko na stablu, pa je nije baš lako primetiti.

Lavlja griva odavno je popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji i medicini, a podrobna istraživanja koja se sprovode od devedesetih godina pošlog veka potvrđuju njenu lekovitost i efikasnost. Pokazala se odlično u regeneraciji neurološkog sistema, zbog čega je zovu i “prirodnom hranom za neurone“.

Lavlja griva, hrana za neurone i čuvar digestivnog trakta

Među brojnim suplementima koji sadrže lavlju grivu izdvaja se Mico-Leo Lion’s Mane Extract. Ove kapsule imaju najvišu koncentraciju bioaktivnih biomolekula iz čudesne gljive, uz dodatak prirodnog vitamina C iz acerole, voća najbogatijeg ovim vitaminom.

Shutterstock

 

Iz 60 kilograma sveže lavlje grive dobija se jedan kilogram ekstrakta (ratio 6 : 1), što objašnjava visoku koncentraciju aktivnih sastojaka u ovom preparatu. Maksimalna koncentracija važnih sastojaka znači i maksimalnu korist za onog ko uzima proizvod. Za najbolje rezultate trebalo bi ga uzimati najmanje dva meseca.

Hifas da Terra, koja stoji iza Mico-Leo ekstrakta, vodeća je evropska biotehnološka kompanija kada je reč o proizvodima od medicinskih gljiva. Kvalitet garantuje 25 godina iskustva i predanog rada, sve u cilju unapređivanja našeg zdravlja na bazi preparata prirodnog porekla.

Hifas da Terra ekstrakt lavlje grive zaista je rudnik hranljivih materija, uključujući beta-glukane, triterpene, fenole i ergosterole. Ovi bioaktivni molekuli su prava blagodat za digestivni trakt i mozak.

Još pre nekoliko decenija klinička ispitivanja pokazala su da je lavlja gljiva odlični asistent u lečenju gastritisa, da doprinosi boljoj probavi, bržem zarastanju rana, snižavanju šećera u krvi, za šta će joj oboleli od dijabetesa biti zahvalni, kao i da čuva vitalnost kože i sprečava proces starenja.

Shutterstock

 

Ova "čupava" pečurka pomaže i u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti, od kojih pati čak trećina ljudi u razvijenim zemljama. Pozitivno utiče na obnavljanje moždanih ćelija i ističe se u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti, problemima o kojima treba razmišljati dok je vreme.

Za kraj ćemo dodati da je Hifas da Terra Mico-Leo Lion’s Mane Extract u potpunosti organski proizvod, veganski, i da na ambalaži stoji oznaka 100% ECO. Dakle, 100 % sigurno!

Komentari (0)

Loading