Lifestyle

Safranbolu – čudesan i opojan poput šafrana

Kada sam se svojim prijateljima, koje sam upoznala tokom jednog zanimljivog putovanja, pohvalila da imam u planu da posetim Safranbolu, istorijski grad koji se nalazi u severnom delu Turske, rekli su mi da baš imam sreće. Ni oni, iako su Turci, nisu imali priliku da posete ovaj neverovatan grad. Da su bili u iskreni, shvatila sam kada smo stigli u ovaj deo zemlje koji je potpuno odoleo zubu vremena.

Safranbolu – čudesan i opojan poput šafrana

Vass Adrienn/pestikaland

Ni oni, iako su Turci, nisu imali priliku da posete ovaj neverovatan grad. Da su bili u iskreni, shvatila sam kada smo stigli u ovaj deo zemlje koji je potpuno odoleo zubu vremena.

Za šafran kažu da je čudotvoran začin. Blagotvorno deluje na zdravlje, a stari Rimljani su ga, pored ishrane, koristili i za ukrašavanje postelje mladenaca. Kraljica drevnog Egipta Kleopatra ga je koristila za potamnjivanje kože, a starogrčki kralj Aleksandar Veliki je njime lečio rane.

Podjednako kao i biljka, čudesan je i grad koji po njoj nosi ime. Okolinu Safrana, koji se nalazi u provinciji Karabük, u XIX veku prekrivala su polja šafrana, a selo Davutobasi koje se nalazi 22 kilometra istočno i danas važi za uzgajalište najkvalitetnijeg šafrana na svetu.

Safranbolu poznat je i po arhitekturi. Čine ga isključivo osmanlijskie vile iz 19. veka, a 1994. godine UNESCO je stari deo grada, Safranbolu proglasio delom svetske kulturne baštine. Mnoge od tih vila pretvorene su u muzeje, hotele i restorane.

Dafina Dostanić

 

 

Urađene od drvenih materijala sa karakterističnim pendžerima iza kojih je neprimećeno moglo do se vidi ko dolazi ili prolazi kaldrmom, sačuvane su kao svedoci nekih davno prošlih vremena.

Tada je Safranbolu bio važan trgovački centar, pa su se mnogi meštani obogatili, a zanatske veštine su sačuvane i dan-danas.

Story.rs

 

 

Arasta Bazar u donjem delu grada okružen je kućama i radionicama zanatlija kao što su kožari, kovači, krojači, sedlari i obućari.

Dafina Dostanić

 

 

Karavan - saraji, davnašnja svratišta i odmarališta za sve putnike namernike i putujuće trgovce, autentična su kulturna zaostavštinu starih turskih ugostitelja. Ove masivne kamene građevine tipično su obeležje turskog društva i pod zaštitom su države. Gradili su se širom Bliskog Istoka, u delovima Severne Afrike i Centralne Azije, ali i na Balkanu. U Safranboluu, u „Džin džin hanu“ možete popiti pravu tursku kafu skuvanu na tradicionalan način, koji nama i nije baš toliko poznat.

Safranbolu čuva mnoga nasleđa iz otomanskog doba. Među njima je i muzej koji je smešten u podnožju 12 metara visoke kule sa satom „Safranbolu“, koja je izgrađena 1797. godine, po naređenju Safranbolulu Izet Mehmet-paše. U njemu se nalazi 15 minijatura kula sa satom, od kojih svaka ima jedinstvene aspekte i utiske o gradovima u kojima su izrađene, uključujući Istanbul, Izmir, Jedrene, Čanakkale, Bursu, Adanu, Samsun i Erzurum.

Story.rs

 

 

 

U Safranboluu je i turski hamam, odvojen za muškarce i žene, izgrađen 1645. godine.

Gastronomija je tek posebno zaniljiva priča. Grad nudi različite lokalne specijalitete, uključujući jela pripremljena sa šafranom. Takođe možete uživati u tradicionalnim turskim jelima, kao što su čuvena ayranaşı (ajranaši) supa koja je osnov turske letnje trpeze. Može se služiti ohlađena ili mlaka, a prilično je ukusna i hranjiva.

𝐵𝑒𝓉𝓊̈𝓁 𝐸𝓇𝒷𝒶𝓈

 

 


Šerbet od bosiljka - Služi se na kraju obroka ili čak na sredini, idealan je za čišćenje usta i stimulisanje procesa varenja.

Vass Adrienn/pestikaland

 

 

Alva s mlekom - Tradicionalni turski desert koji se služi sa kuglom sladoleda.

𝐵𝑒𝓉𝓊̈𝓁 𝐸𝓇𝒷𝒶𝓈

 

 

Ratluk sa šafranom - Ekskluzivni proizvod Safranbolua. Mi smo imali priliku da posetimo fabriku turskih deserata „Imren Lokumari“ i da lično saznamo kako se pravi najprepoznatljiviji turski slatkiš.

Story.rs

 

 

Komentari (0)

Loading