Stručnjaci otkrili šta bi različiti tipovi trebalo da izbegavaju da bi ostali vitki

09/04/2018 | 13:43

Nakon putovanja u Indiju i proučavanja životnog stila stanovnika ove zemlje, nutricionista Li Holms ne samo da je izgubila jedan konfekcijski broj, već se osećala bolje nego ikad.

Iz svega je zaključila kako postoje tri različita oblika tela – Vata, Pitta i Kapha i da je jako važno hraniti se u skladu sa svojme kako bi se postigla ravnoteža.

Vata tipovi su obično mršavi i bez oblina, ali neverovatno spretni

Njihov je element vazduh, zbog čega imaju mnogo energije, ali se brzo umaraju. Vole uzbuđenja i nova iskustva. Lako se naljute, ali brzo opraštaju. Za ljude ovog oblika tela vrlo je važno da zimi uspore tempo i dovoljno spavaju. Njihova ishrana treba da uključuje toplu i kuvanu hranu, obilje dobrih masnoća poput orašastih plodova i semenki i zdravih ulja, piše Daily Mail.

Kruškolik oblik – Pitta

Pitta tipovi su obično srednje veličine i težine i su poznati su po snažnoj probavi, velikom apetitu i obilju energije. Oni su intelektualci s neverovatnom sposobnošću koncentracije. Vrlo su odlučni, ali kad ispadnu iz ravnoteže, skloni su nervozi, gorušici i svrabu kože.

Pitta tipovi prirodno imaju toplije telo i um jer su njihovi elementi vatra i voda, pa je najbolje da jedu i piju hladnije stvari, čak i zimi. Oni dobro podnose slatko voće i povrće, uključujući zeleno lisnato povrće i krastavce. S druge strane, trebalo bi da se klone preteranog unosa soli, ljutih začina, kiselog voća i alkohola, s obzirom na to da dodatno zagravaju telo.

Oblik jabuke – Kapha

Kapha tipovi obično imaju čvrstu građu i veliku izdržljivost. Povezani su sa zemljanim elementima. Smireni su, obazrivi, verni i strpljivi, omiljeni u društvu. Kad ispadnu iz ravnoteže, ovi su ljudi skloni gojenju, zadržavanju tečnosti, depresiji i alergijama.

Budite oprezni s mlečnim proizvodima jer oni nakupljaju sluz. Zimi jedite laganu, suvu i toplu hranu, poput povrća, voća, mahunarki, kuvanih vegetarijanskih salata i začinjene hrane za bolju probavu i telesnu ravnotežu.

Važno je da unosite dovoljno začina jer ste skloni sedilačkom načinu života pa nekako morate da ubrzate metabolizam, piše Daily Mail.

story.rsradiosarajevo.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike