Lifestyle

Spremate se za letovanje? Spakujte putnu apoteku uz pomoć farmaceuta Olje Đajić

Putna apoteka za letovanje treba da sadrži ove preparate

Spremate se za letovanje? Spakujte putnu apoteku uz pomoć farmaceuta Olje Đajić

Shutterstock

Pred nama je najlepše doba godine rezervisano za putovanja na daleke destinacije. Uz kofere sa garderobom neophodna nam je i putna apoteka, a šta u nju staviti pitali smo farmaceuta Olju Đajić.

Photo by Chen Mizrach on Unsplash

 

 

- Ovog leta akcenat stavljam na preparate koji su novi na tržištu, kao i na one koji postoje već duže vreme, ali se o njima manje zna, a kriterijum su studije koje govore o efikasnosti preparata ili dobra iskustva iz dugogodišnje prakse.

Pročitajte: Leto je pred nama: Uživajte u suncu i preplanulom tenu uz adekvatnu zaštitu

- Iako paracetamol decenijama važi kao najbezbedniji lek protiv bolova i temperature, nove studije su ga potisnule u drugi plan jer ističu neuporedivo veću efikasnost brufena, uz isti nivo bezbednosti. Nedavno se pojavio komforniji oblik, pogodan za putovanja, a to je brufen direkt 400 mg u kesicama. (ukus jagode)

- Doladen prašak je novi lek protiv svih simptoma prehlade, po sastavu identičan fervexu, ali ima novi, mnogo prijatniji i neobičan ukus citrusa i ruma.

- Svima koji pate od alergija čitave sezone preporuka je da lekove koje stalno piju tokom leta i odmora zamene dymol sprejom, jer je mnogo efikasniji i komforniji za primenu (2x) i za razliku od oralnih antihistaminika nema sedativni efekat.

Shutterstock

 

- Strah od stomačnih tegoba tera nas da na odmor nosimo bar 4-5 preparata kojima ćemo se protiv njh boriti (aktivni ugalj, enterofuryl, probiotik), a zapravo je dovoljno samo odabrati pravi probiotik i piti ga od momenta polaska na odmor ili par dana pre puta, pa sve do povratka. Preporuka – Lactibiane voyage probiotik.

- Da bismo preventivno delovali na suvoću očiju tokom izloženosti suncu i slanoj vodi i sprečili nastanak mogućih infekcija, poželjno je često ih ispirati i vlažiti adekvatnim fiziološkim rastvorima i veštačkim suzama. Preporuka – bepanthol ampule.

Pročitajte: Kako da vam letnja boja traje što duže - Uz pomoć ovih trikova vaš bronzani ten i preplanulost poželeće svako

- Protiv zapušenosti i infekcija uha, koje se često javljaju zbog zadržavanja vode u usnoj šupljini, preporuka je korišćenje vaxol spreja pre ulaska u vodu i auridol kapi kod prvih simptoma bola.

- U slučaju povreda najvažnije je sprečiti nastanak infekcije i omogućiti brzo zarastanje. Najbolja prva pomoć su antibiotski prašak za vlažne povrede ili gel za suve povrede (tyrosur) uz vodootporne flastere pic aquablock).

- Multikompleksi (Dona, Uomo, Junior) i termalne vode.

 

Komentari (0)

Loading