
Nemojte da je čuvate, ni da je bacate: Šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine
18/04/2025
1 dana
Evo šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine
Autor: Andrea Netović | 05/01/2024
Božićna česnica po tradiciji se sprema na Badnje veče ili Božićno jutro
Franzi Meyer-7ARN514bTuA-Unsplash
Po tradiciji Božićna česnica, tačnije njena priprema i dekorisanje delo je domaćice porodice.
S obzirom na to da se običaji razlikuju od mesta do mesta i priprema česnice u nekim krajevima rezervisana je za Badnje veče, dok se kod drugih ona sprema rano ujutru na dan Božića pre nego što se ostali ukućani probude.
Tada domaćica meša neophodne sastojke, mesi testo, polaže ga u vatrostalnu posudu, dekoriše pletenicama, krstićima, srcima i drugim simbolima blagostanja, mira, zdravlja i sreće, naravno po želji, a potom u nju nežno skriva zlatnik ili prethodno opranu paru.
Pexels
Zbog svega nabrojanog dugo se verovalo da božićna česnica mora da se sastoji od belog brašna, dosta jaja, mleka, ulja, međutim, postoji i drugi način pripreme.
louise-lyshoj-WHJTaLqonkU-unsplash
Ako ne volite ili pak ne jedete belo brašno, vegan ste pa ne konzumirate ni životinjske proizvode, istovremeno vodite računa o ishrani pa ulje izbegavate, mi vam predstavljamo način kako da pripremite mekanu česnicu bez gore navedenih sastojaka.
Sastojci:
- 2 šolje speltinog brašna (količinu povećavate u odnosu na broj ukućana)
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- kašika maslaca
- voda
Priprema:
U veću posudu sipajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešajte da se smesa izjednači. Potom kašiku maslaca rastopite u mikrotalasnoj, količinu jednaku nadvišenoj kašiki stavite u šolju i na minut i po ostavite u mikrotalasnoj pećnici. Kada se maslac rastopio, dodajte ga u brašno i blago izmešajte koliko može, za sam kraj dodajte vodu i mešajte sve dok se ne dobije smesa kao za mafine, malo gušća od smese za palačinke.
wesual-click-rsWZ-P9FbQ4-unsplash
Papir za pečenje rasporedite u vatrostalnu posudu, gledajte da bude uža a dublja, sipajte dobijenu smesu, a potom dodajte prethodno opranu paru. Gurnite je što dublje.
Za sam kraj stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Rernu uključite par minuta ranije. Nakon 25 minuta dobićete predivnu, mekanu i zdravu božićnu česnicu, koju će vaši ukućani obožavati.
Nemojte da je čuvate, ni da je bacate: Šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine
18/04/2025
1 dana
Evo šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine
Idealna uskršnja poslastica: Deca će je obožavati, a pravi se brzo i lako
18/04/2025
1 dana
Bliži se Uskrs, a ovaj recept za uskršnju poslasticu koja se veoma lako pravi, a izuzetno je ukusna.
U imanje Kristine Radenković uloženo čitavo bogatstvo: Ovakav vrt možete videti samo na filmu (FOTO)
17/04/2025
1 dana
Imanje Kristine Radenković njena je oaza mira
Uskršnja akcija u XYZ radnjama, online i na aplikaciji
17/04/2025
1 dana
Uskršnja akcija u XYZ radnjama, online i na aplikaciji
Najlepši Uskrs u Brestaču: Aleksej, Lorena i Srna na okupu, tata ne može da sakrije radost FOTO
19/04/2025
44 min
Deca Darka Lazića na okupu
Sledeće godine stiže beba: Rada Manojlović o najvećoj sreći
19/04/2025
2h
Beba Rade Manojlović pevačici je najveća želja
Zanosna lepotica: Ko je žena koja se ne odvaja od Bastijana Švajnštajgera?
19/04/2025
3h
Najbliža saradnica Bastijana Švajnštajgera je prelepa Ester
Suknja koja ističe struk i izdužuje figuru pravi je hit za prolećne i letnje dane
19/04/2025
3h
Suknja koja ističe struk i izdužuje figuru učiniće da izgledate perfektno.
Komentari (0)