Česnica bez jaja, mleka i ulja, a ni ne mesi se i mekana je ko duša: Od sada ćete je samo ovako spremati
Božićna česnica po tradiciji se sprema na Badnje veče ili Božićno jutro
Po tradiciji Božićna česnica, tačnije njena priprema i dekorisanje delo je domaćice porodice.
S obzirom na to da se običaji razlikuju od mesta do mesta i priprema česnice u nekim krajevima rezervisana je za Badnje veče, dok se kod drugih ona sprema rano ujutru na dan Božića pre nego što se ostali ukućani probude.
Pročitajte: Trik koji znaju samo vrhunski kuvari - Dodajte jednu namirnicu i meso za Božić biće sočno i meko
Tada domaćica meša neophodne sastojke, mesi testo, polaže ga u vatrostalnu posudu, dekoriše pletenicama, krstićima, srcima i drugim simbolima blagostanja, mira, zdravlja i sreće, naravno po želji, a potom u nju nežno skriva zlatnik ili prethodno opranu paru.
Zbog svega nabrojanog dugo se verovalo da božićna česnica mora da se sastoji od belog brašna, dosta jaja, mleka, ulja, međutim, postoji i drugi način pripreme.
Ako ne volite ili pak ne jedete belo brašno, vegan ste pa ne konzumirate ni životinjske proizvode, istovremeno vodite računa o ishrani pa ulje izbegavate, mi vam predstavljamo način kako da pripremite mekanu česnicu bez gore navedenih sastojaka.
Zdrava božićna česnica
Sastojci:
- 2 šolje speltinog brašna (količinu povećavate u odnosu na broj ukućana)
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- kašika maslaca
- voda
Pročitajte: Ceca se u ponoć pričestila u Hramu Svetog Save, ali ovog puta društvo joj je pravio ON (FOTO)
Priprema:
U veću posudu sipajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešajte da se smesa izjednači. Potom kašiku maslaca rastopite u mikrotalasnoj, količinu jednaku nadvišenoj kašiki stavite u šolju i na minut i po ostavite u mikrotalasnoj pećnici. Kada se maslac rastopio, dodajte ga u brašno i blago izmešajte koliko može, za sam kraj dodajte vodu i mešajte sve dok se ne dobije smesa kao za mafine, malo gušća od smese za palačinke.
Papir za pečenje rasporedite u vatrostalnu posudu, gledajte da bude uža a dublja, sipajte dobijenu smesu, a potom dodajte prethodno opranu paru. Gurnite je što dublje.
Za sam kraj stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Rernu uključite par minuta ranije. Nakon 25 minuta dobićete predivnu, mekanu i zdravu božićnu česnicu, koju će vaši ukućani obožavati.
Komentari (0)