
Zavirite u dnevnu sobu Lidije Vukićević: Jedan detalj posebno zapada za oko (FOTO)
31/03/2025
7h
Dnevna soba Lidije Vukićević mesto je gde glumica provodi najviše vremena
Zeleniš poprilično specifičnog ukusa, sa listovima koji podsećaju na lišće hrasta, veoma je zdrava, lako se može uzgajati i u kući, a kalorijska vrednost joj je svega 5 kalorija po porciji
Mada se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani. Reč je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja. Ima blago gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim jelima. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva. Za ishranu se koriste mladi sočni listovi, cvetići, mlade semene čaure i zrelo suvo seme. Donji listovi su nazubljeni i podsećaju na maslačak, a gornji su ovalni i glatkih rubova.
Potiče iz Centralne i Južne Evrope, ali gaji se i u Severnoj Americi, Severnoj Africi i Bliskom Istoku. U nekim zemljama Azije gaji se radi semena za ulje, a seme može da se koristiti i za proizvodnju senfa. Rukola se može gajiti skoro cele godine, na otvorenom ili u plastenicima. Ima skromne zahteve za toplotom i otporna je na mraz, a dobro podnosi i sušu. Može se gajiti i na poluzasenčenim i vetrovitim terenima.
Lekovita svojstva
Ova biljka sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, čuva srce, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuje rizik od mnogih bolesti, a posebno je značajna u prevenciji raka dojke. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv i pospešuje lečenje bolesti jetre. Takođe, pomaže kod prehlade, ublažava kašalj, ali se koristi i kao afrodizijak.
Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina.
Rukola poseduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre uzrokovana aflatoksinom, kancerogenom supstancom koja se stvara u plesni, a najčešće se pronalazi u kukuruzu, kikirikiju i pojedinim orašastim plodovima. Nama je aflatoksin postao poznat kada su određene količine pronađene u mleku. Da biste uneli što više hlorofila u organizam rukolu konzumirajte u sirovom obliku.
Primena u ishrani
Tamnozelena boja listova rukole ukazuje na to da je sveže ubrana. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.
Poznato je da salata od rukole podmlađuje, a njena priprema je veoma jednostavna.
Anterfile: Salata sa grilovanim mladim sirom i rukolom
Sastojci:
Priprema: Papriku oprati, naseckati na manje kriške i peći na grilu. Pečene paprike poređati u posudu i poklopiti da se upare, kako bi otklonili kožicu. Očišćenu papriku narezati na tanke trakice. Pileća prsa rastanjiti nožem, začiniti tucanom mešavinom bibera, majčine dušice i soli. Piletinu zapeći na grilu kratko da se ne isuši i naseckati na tanje parčiće. Mladi sir dobro ocediti i naseckati na parčad oko santimetar debljine, svako parče umočiti u maslinovo ulje i peći na grilu dok ne dobije lepu boju. Rukolu oprati, prosušiti, posložiti na tanjire za posluživanje i preliti maslinovim uljem. Preko rukole poređati piletinu, sir i paprike.
Anterfile: Sendvič sa govedinom i rukolom
Sastojci:
200g goveđeg mesa
2 paradajza
krastavac
rukola
jaje
maslac
beli luk
beli tost hleb
Priprema: Hleb iztostirajte, premažite maslacem i namažite čenom belog luka. Govedinu iseckajte na trakice i izdinstajte. Nakon 10 minuta, kada je meso gotovo, složite sendvič. Hleb, paradajz seckan na kolutove, krastavac seckan na kolutove, malo sveže rukole, kolut kuvanog jajeta i meso, pa opet salate i opet hleb. Savršen je i topao i hladan.
Anterfile: Pevačica Dženifer Lopez izgleda sjajno u kasnim četrdesetim, a zasluge pripisuje dobrim navikama za vežbanje, u koje spada i konzumacija rukole koja doprinosi regeneraciji mišića
Savet plus: Od rukole se može napraviti i savršen pesto sos, ukusan i zdrav umak, a najbolji je u kombinaciji sa orasima i lukom
Zavirite u dnevnu sobu Lidije Vukićević: Jedan detalj posebno zapada za oko (FOTO)
31/03/2025
7h
Dnevna soba Lidije Vukićević mesto je gde glumica provodi najviše vremena
Kako da vaša kuća uvek predivno miriše? Ova tri super trika su jednostavna, a provereno deluju
29/03/2025
2 dana
Mirisi u kući su kao magija koja stvara udobnost i utiče na raspoloženje. Evo kako možete ispuniti svoj dom prijatnim notama bez kupljenih difuzora i aroma proizvoda. Lako i efikasno.
Kao da joj Ceca nije sestra: Kuća Lidije Ocokoljić nije ni nalik vili u Ljutice Bogdana
28/03/2025
3 dana
Dom Lidije Ocokoljić sušta je suprotnost Cecinoj vili
ŽURKA O KOJOJ SE PRIČA: SUPERSTAR GROZNICA U TIKE RADNJI
28/03/2025
3 dana
Superstar groznica u Tike radnji
Svi se pitaju od čega živi: Iznenadićete se kad čujete kolika je penzija Seke Sablić
31/03/2025
6h
Penzija Seke Sablić iznenadiće vas
Zavirite u dnevnu sobu Lidije Vukićević: Jedan detalj posebno zapada za oko (FOTO)
31/03/2025
7h
Dnevna soba Lidije Vukićević mesto je gde glumica provodi najviše vremena
Mogu da budu i duge i kratke, ali boja je presudna: Haljine bez kojih nećete moći ovog proleća
31/03/2025
10h
Odaberite omiljeni model haljine za proleće 2025. godine i zablistajte.