Rotkvice u borbi protiv bolesti srca i viška kilograma

21/05/2018 | 19:46

S obzirom na količinu vlakana i vitamina koje sadrži, ovo povrće ubija ćelije raka i čisti krv, ali je podjednako efikasno i kod mršavljenja, kao i kod nege kože i kose

Pored zelene salate, mladog luka i spanaća, rotkvica je vesnik proleća. Reč je o zeljastoj višegodišjoj biljci iz familije kupusa Brassicaceae. Uzgaja se još od vremena antičkog Rima uglavnom radi ishrane ljudi, ali pojedine sorte su industrijski značajne jer se njihovom preradom proizvode ulja. Bogate su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma.

Sumporni heterozidi od kojih se sastoje daju im specifičan miris i ljutinu, a što su ljuće, to su zdravije i korisnije za organizam. Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa probajte da ih jedete kao salatu ili ih grickajte dok gledate televiziju.

Borac protiv raka i opstipacije

Indijski naučnici otkrili su da ova namirnica ubija ćelije raka. Na prvom mestu rotkvice deluju kao prevencija ili pomoć kod izlečenja tumora debelog creva, a veoma uspešno napadaju zloćudne ćelije raka bubrega, želuca i usne duplje. Konzumacijom ovog povrća obezbedićete stimulaciju rada jetre, žučne kese i očistićete krv. Vlakna iz rotkvica podstiču lučenje želudačnih sokova i regulišu pražnjenje creva, pa organizam lakše izbacuje toksine. Posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora. Rotvice su odlične za detoksikaciju i pomažu bržem zaceljenju hemoroida.

Za čiste disajne puteve i zdravo srce

Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. Naime, one pozitvno deluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se preporučuju svima koji imaju problema sa začepljenim nosem, čestim upalama sinusa i infekcijama disajnih puteva. S druge strane, vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema jer snižavaju holesterol, sprečavaju dijabetes, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Protiv viška kilograma

Rotkvice sadrže visok procenat vode i vlakana, ali veoma malo kalorija, pa su idealne za one koji žele da skinu koji kilogram viška nakupljen tokom zime. Obiluju hranljivim sastojcima zbog čega brzo i lako zadovoljavaju glad, a zbog velike količine vode pomažu da održite vitku figuru.

Nega lica i tela

Ova crvena čudotvorna loptica deluje protivupalno, sadrži vitamin C i antioksidante zbog čega je odlična za kožu. Njen sok efikasan je protiv uboda insekata, a potom smanjuje bol i oticanje. Rotkvica pomaže i u borbi protiv bubuljica i akni, čak i onih najupornijih i najproblematičnijih. Za to je odlična maska, koja se veoma lako pravi. Dovoljno je da u blenderu sameljete rotkvice, a potom dobijenu smesu pomešate s malo vode. Nežnim pokretima masku nanesite na lice trljajući vrhovima prstiju. Umijte se, pokupite višak vode peškirom i sačekajte pet minuta da se koža u potpunosti osuši.

Za zdraviju kosu

Ishrana obogaćena ovom namirnicom dobra je i za zdravlje vaše kose. Naime, ako rotkvice jedete redovno, vaše teme postaće zdravije a kosa sjajnija. S druge strane, sok je delotvoran lek protiv peruti.

Savet plus:

Lekoviti sirup protiv kašlja pravi se od 900 grama rotkica, dva limuna i 250 grama meda. To pomešajte i ostavite da odstoji 24 časa. Nakon toga procedite i uzimajte po jednu kašičicu.

Poznata ličnost:

Nakon što se pre izvesnog vremena podvrgla transplantaciji bubrega, pevačica i glumica Selena Gomez obogatila je svoju ishranu rotkvicama, koje pospešuju rad mokraćnih puteva. Jede ih u svakom obliku, a najviše joj prija čorba sa rotkvicama i pečurkama.

Recepti:
Biftek od lososa s rotkvicama
Sastojci:

– 400 g lososa
– 125 g špargli
– 125 g pečuraka
– 125 g rotkvica
– 125 g brokolija
– 125 g čeri paradajza
– 125 g šargarepe
– so
– maslinovo ulje
– sirće

Priprema:

Filete lososa, idealno bi bilo da su debljine 1-1,5 cm, stavite na dobro zagrejan tiganj. Smanjite vatru na srednji nivo, pa pržite bez dodavanja ulja prvo jednu pa drugu stranu, obe po tri-četiri minuta. Losos će pustiti obilje masti. Tek kad je pečen, posolite i po ukusu pobiberite. S druge strane, u malo veći lonac s vodom stavite šparglu, brokoli i šargarepu (iseckane na sitne komade ili samo prepolovljene, kako više volite), prokuvajte 15 minuta, pa procedite i zajedno s pečurkama ispržite na maslinovom ulju. Sve posolite i poslužite kao prilog lososu. Nakon toga iseckajte čeri paradajz i rotkvice i pospite po povrću i ribi.

Suzana JančićGulliver/Thinkstock

Još iz rubrike