Pet pitanja koja bi trebalo da postavite ginekologu

14/09/2017 | 19:05

Da li zbog uzbuđenja ili je nešto drugo u pitanju, ali činjenica je da neke žena kada odu kod ginekologa zaborave važna pitanja koja su želele da postave.

Ovo su neka od pitanja koja možda i vas muče, pa neka vam ovo bude mali podsetnik na šta treba obratiti pažnju pre sledeće posete ginekologu.

Da li je krvarenje posle seksa normalno?

Krvarenje može značiti mnogo stvari, od manjih problema, kao što su polipi na materici, do upale materice, pa čak i ozbiljnih problema (rak grlića materice). Ako primetite bilo kakvo krvarenje posle seksualnog odnosa, obratite pažnju da li je svetla (znači novu ranu), ili tamnocrvena (može biti ostatak od menstrualne krvi) i obavestite lekara.

Neredovna menstruacija

Ako vam ciklus kasni svakog meseca, to nije normalno, a ni pojavljivanje tragova ili krvarenje između dva ciklusa. Zapamtite što više detalja – koliko često se dogodi da “preskoči”, imate li bolove, koliko traje, da li krvarenje obilno ili oskudno.

Koliko pića smete popiti sedmično?

Smatra se da količina alkohola, ako je prekomerna može negativno da utiče na reproduktivno zdravlje žena. Priličan broj žena nesvesno popije više od preporučene količine od jednog pića dnevno. Zato jednu sedmicu beležite unos alkoholnih pića, ako želite da o tome razgovarate sa svojim ginekologom.

Kada bi sami trebalo da pregledate grudi, a kad je vreme za posetu specijalisti?

Preporučuje se da samopregled radite po završetku menstruacije, jer tokom same menstruacije grudi mogu biti tvrde, što onemogućava njihov pravilan pregled.

Zašto oralni seks može da bude opasan?

Sve je veći broj slučajeva raka usne duplje, s tim da se kod više od polovine slučajeva kao uzrok javlja HPV (humani papiloma virus), koji u usnu šupljinu može dospeti preko oralnog seksa. Suzdržite se od oralnog seksa, ako u ustima imate sitnije ranice koje teško prolaze ili vas muči uporan kašalj, isto se odnosi i na vašeg partnera.

story.rsradiosarajevo.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike