Lifestyle

Tajna koštice kajsije

Autor: | 15/02/2018

Tajna koštice kajsije

Iako se tvrdi da je koštica dobra protiv raka, potencijalno je opasna jer se njen sastojak amigdalin u telu pretvara i cianid, hemikaliju koja može ubiti čoveka. Samo voće kajsija je, naravno, jako ukusno i zdravo, objavio je ovih dana Medical News Today.

Međutim, u detnjstvu smo svi skupljali koštice kajsije i jeli njihovo jezgro. Dakle, da li su ta jezgra jestiva? Odgovor je "Da, ali...“

Vitamin B-17, koji se još zove laetril ili amigdalin, reguliše metaboličke procese, uspostavlja hemijsku ravnotežu u telu i održava vitalnost celog organizma.

Upravo ovaj vitamin se nalazi u velikim količinama u košticama kajsije, zbog čega su one dobre i korisne u ishrani. Koštice kajsije treba sušiti na suncu dva-tri dana, a zatim ih istucati.

U košticama se nalaze mesnata jezgra koja liče na bademe, a isto toliko su i zdrava i ukusna. Preporučuje se da je na dan dovoljno pojesti pet do sedam koštica kajsije na dan. Iako nisu baš prijatnog ukusa, tu količinu treba žvakati da bi se svarila u želucu, a nikako se ne sme jesti mlevena jezgra.

Mnogi više vole da samelju jezgra i pomešaju ih sa tečnošću ili nekom drugom ukusnom namirnicom. Međutim, to stvara totalno drugačije iskustvo za organizam. Kada se gorka jezgra sažvaću, propratni efekti mogu se osetiti veoma brzo nakon toga, pošto se sastojci amigdalina oslobađaju u ustima. Na taj način sastojci o kojima treba voditi računa veoma brzo ulaze u krvotok.

Dakle, jezgro koštice kajsije je jestivo, ali – u maloj količini – 5-7 dnevno i sažvakane pa progutane.

Amigdalinom su bogate i koštice trešnje i višnje, ali nisu jestive.