Lifestyle

Rajski prozor je najlepši pogled na more: Za čarobno mesto vezuje se zanimljiva priča

Otkrijte turski Sveti Stefan

Rajski prozor je najlepši pogled na more: Za čarobno mesto vezuje se zanimljiva priča

Story.rs

Bodrum, Marmaris, Fethije, Kušadasi, Alanja ili neko drugo mesto u Antaliji, omiljene su destinacije srpskih turista.

Besprekorni smeštaj, vrhunska usluga, gostoprimivost po kojoj su Turci prepoznatljivi, ukusni specijaliteti kojima ni najzahtevniji gurmani ne mogu da nađu manu, ali i šoping, karakterišu ovu magičnu zemlju. Ipak, mnogi zaboravljaju da Tursku ne zapljuskuju samo Sredozemno i Egejsko more.

Pročitajte: Safranbolu – čudesan i opojan poput šafrana

U ovoj veoma velikoj zemlji veoma bogate prirode i raskošnih predela postoje mnoga mesta koja još uvek nisu upisana krupnim slovima na turističkoj mapi, a koja svakako vredi posetiti jer nude posebnu, lokalnu atmosferu manjih mesta I naroda koji tamo živi, ali i dah nekih davnih vremena.

Često se zanemaruje da Turska, osim Sredozemnog mora, Egejskog i Mramornog, ima još jedno – Crno more. Ceo severni deo Turske izlazi na Crno more, a obala je dugačka preko hiljadu kilometara. 


Od mesta Safranbolu, 93 kilometra magistralnim putem stići ćete do omiljenog letovališta u ovom delu obale - mesta Amasra. Ovaj „turski Sveti Stefan” smešten je na poluostrvu Sinop.

shutterstock

 

 

Nakon što je doživela prosperitetni istorijski period, Amasru - nazvanu po miletskoj kraljici Amastris - osvojio je sultan Mehmed II, takođe poznat kao Mehmed Osvajač, 1460. godine i uključena je u granice Otomanskog carstva. Pošto je sultan Mehmed bio veoma impresioniran lepotom grada, nazvao ga je „Çeşm-i Cihan” iliti „najdraži na svetu“.

Gastronomski specijaliteti koje nudi ova oblast su posebna priča… Ribe ima u izobilju u obalnim gradovima kao što je Amasra. Mi smo imali sreće da probamo romb i vahnju, ribe koje se mogu naći samo u sezoni.

Story.rs

 

 

Amasra salata, jedinstvena za ovo mesto, praznik je i za nepca i za oči. Ulje, sirće, sirup od nara i najmanje trideset šest namirnica u crvenoj, narandžastoj, zelenoj i žutoj boji i različitih ukusa, deo su ove fenomenalne salate.

Poseban ugođaj je to što se restoran koji je u ovom šarmatnom mestu najposećeniji nalazi na samoj obali, a pogled na more je veličanstven.

Prelepi pejzaži, brojna istorijska i kulturna obeležja, raznovrsne plaže, od peščanih do kamenitih, blizina planina u zaleđu mora, glavni su aduti crnomorske obale Turske, a Amasra je svakako, kako je govorio sultan Mehmed, „najdraža“.

Komentari (0)

Loading