Lifestyle

Izaberi perač pod pritiskom koji zaista radi posao!

Najbolji način da očistite kamene, betonske i druge pločnike u vašem dvorištu ili efikasno operete auto je da izaberete snažan perač pod pritiskom.

Izaberi perač pod pritiskom koji zaista radi posao!

Promo

Perači pod pritiskom predstavljaju jedan od najraznovrsnijih alata za održavanje dvorišta i neprocenjiv su saučesnik u očuvanju pločnika, terasa i drvenih podova. Pri obavljanju poslova održavanja dvorišta i terasa koriste značajno manju količinu vode od običnog baštenskog creva, čime je omogućena i smanjena potrošnja vode.

Širok spektar različitih modela može zaista da vas preplavi i optereti, a izbor perača za potrebe vaše kuće i okućnice učini skoro nemogućim. Ovo je naročito slučaj ako prethodno niste imali prilike da se detaljnije upoznate sa kriterijumima na osnovu kojih možete da donesete odluku.

Prvi i osnovni kriterijum pri izboru – SNAGA!

Postoje tri načina za merenje snage perača pod pritiskom:

·   Pritisak vode – meri se u barima (Bar)

·   Brzina protoka vode – meri se u litrima po satu (l/h)

·   Snaga motora perača – meri se u vatima (W), ukoliko se radi o električnom, ili u konjskim snagama (KS), ako radi na benzin.

Od ova tri vida merenja snage perača, preporuka je da pri donošenju odluke kao glavni parametar uzimate u obzir kombinaciju prva dva faktora – pritisak i brzinu protoka vode.

Šta znači pritisak i protok vode kada pričamo o peračima

Pre svega neophodno je da razmislite o tome šta ćete najčešće čistiti na ovaj način. Koliko je realno da se zaprlja i koliko često će biti potrebe za čišćenjem. Pritisak vode se odražava na čišćenje, a protok na ispiranje.

Promo

 

Ovo znači da, što je veći pritisak, to je perač pogodniji za uklanjanje tvrdokorne prljavštine sa tvrdih površina, kao što su pločnici od betona, kamena i drugih materijala. Brzina protoka vode odražava njegovu efikasnost pri ispiranju.

Uz pomoć tabele možete oceniti da li vam je potreban perač za lagane, srednje ili teške uslove rada.

 
Površina/Predmet Do 100 bara 110-130 bara Preko 130 bara
Trem   ✔️ ✔️
Automobili ✔️ ✔️ ✔️
Prilazi   ✔️ ✔️
Terase ✔️ ✔️ ✔️
Ograde ✔️ ✔️  
Baštenski nameštaj ✔️    

Napravite pametniji izbor – električni ili benzinski perači?

Benzinski perači pod pritiskom

Ova vrsta perača nije mnogo rasprostranjena u prosečnim domaćinstvima. Oni jesu izuzetno praktični ukoliko imate veoma veliko dvorište i nemate uvek nadohvat ruke električni priključak, ovo ih čini bežičnim. Ne postoje kablovi koje preskačete i koji se vuku dok radite i manje su šanse da dođu u kontakt sa vodom. Najčešće su jačih performansi, pa su samim tim pogodni za zahtevnije zadatke. Mnogi ih koriste ukoliko se bave nekom uslužnom delatnošću za koju postoji potreba za peračima pod pritiskom, ali vodite računa da uvek imate gorivo pri ruci.

Električni perači pod pritiskom

Rasprostranjenija varijanta ovih kućnih alata su perači koji koriste električnu energiju. Spektar kapaciteta i mogućnosti električnih perača je veliki, tako da imate mogućnost da izaberete adekvatan za vaše potrebe. Ovaj tip perača je uvek spreman za upotrebu, neophodno je samo da ga uključite u struju. Ukoliko želite da mu povećate domet, produžni kabl za upotrebu na otvorenom će vam to i omogućiti.

Motori karakteristični za ove alate:

Opremljeni su sa tri tipa motora. Ovo nije nešto što vam za učinak uređaja može biti od presudne važnosti, ali svakako je dobro znati čime je opremljen vaš perač. Motori sa četkicama poseduju četkice koje se lako habaju i trenje koje se stvara može smanjiti efikasnost motora; univerzalni – jednostavan i kompaktan tip, ali bučan i kraćeg veka trajanja; indukcioni – složeniji tip, tiši pri radu i dužeg veka trajanja.

Ostali kriterijumi prema kojima birate perač za sebe

Neke od karakteristika perača pod pritiskom na koje je takođe važno da obratite pažnju su: dužina creva, automatsko pokretanje, dodatni pribor u paketu, mlaznice i drugo. Ovi faktori se na prvu ne ističu kao prelomni, međutim vrlo su individualizovani, u smislu da jedan kriterijum u nečijem slučaju zaista nije bitan, a u drugom je od presudnog značaja.

Dužina creva

Misli se na crevo koje povezuje kućište uređaja sa pištoljem za prskanje. Generalno je pogodno da je ovo crevo što duže kako biste mogli sa lakoćom da obavljate poslove bez konstantnog pomeranja kućišta u toku rada.

Promo

 

Automatski start / stop

Ova funkcija je izuzetno korisna u pogledu smanjenja prekomerne potrošnje vode. Naime, uređaji sa mogućnošću automatskog zaustavljanja i pokretanja protoka vode koriste prekidač na pištolju za prskanje, umesto prekidača na kućištu uređaja. Ovo vam omogućava da sve pripremite i namestite tako da budete spremni za akciju kada voda počne da teče.

Mlaznice

Veoma važna karakteristika perača pod pritiskom – mlaznice! Nalaze se na pištolju i omogućavaju dodatnu kontrolu nad intenzitetom protoka vode. Možete ih koristiti u cilju povećanja ili smanjenja pritiska vode, a bez dodatne potrošnje vode.

Točkovi i ručke na kućištu

Izuzetno važna karakteristika, pre svega za one kojima perač mora da stoji malo dalje od mesta na kom će ga najčešće koristiti ili znaju da će ga često koristiti za sređivanje većih površina kao što su podovi, pa im je potrebna laka mobilnost uređaja.

Dodatni pribor perača pod pritiskom

Uobičajeno perači dolaze sa standardnom glavom prskalice koja je korektna za neke uopštene zadatke čišćenja. Ipak, ono što vaše iskustvo značajno može unaprediti jesu razni dodaci koji dodatno olakšavaju veći spektar zadataka. Neki od tih dodataka su četke, nastavci za čišćenje terase, usisna creva, rezervoari za deterdžent i deterdženti.

Četke – najčešće su to četke namenjene specijalno pranju automobila ili bicikla koje će vam umnogome olakšati čišćenje oko točkova, kao i užih i neravnih prostora na automobilu, motoru ili bajsu.

Nastavci za terasu – uz ovakav nastavak značajno će vam biti lakše da upravljate dok čistite. Ima mogućnost da bolje usmeri snagu vode na manje područje za temeljnije i intenzivnije čišćenje, čime se smanjuje nered i skraćuje vreme čišćenja.

Usisna creva – odličan način da smanjite potrošnju vode! Uz pomoć ovih creva možete da crpete vodu iz rezervoara za kišnicu, iz bunara ili nekog drugog izvora vode, umesto sa slavine povezane na vodovod.

Deterdženti i rezervoari – korišćenje adekvatnog deterdženta i rezervoara namenjenog za njega može vam mnogo olakšati čišćenje, skratiti vreme i smanjiti troškove jer su delotvorniji protiv nečistoća sa kojima se susrećete pri upotrebi perača pod pritiskom.

Održavajte svoj perač pod pritiskom na pravi način

Značaj perača pod pritiskom za jedno domaćinstvo zaista je veliki. Olakšava brojne poslove oko kuće, a mnoge prethodno neizvodljive čini mogućim. Međutim, kao i svaki drugi alat, važno je da ga na pravi način održavate, a ne bi bilo loše ni znati kako otkriti uzrok problema sa vašim električnim peračem ili ga čak popraviti. Navešćemo par stavki na koje treba da obratite pažnju kako bi vaš perač služio što duže.

  • Čuvajte perač na suvom - Ovo pravilo važi za svaku mašinu, pa je primenjivo i za perače pod pritiskom iako, ironično, vlaga je njihov neprijatelj. Posle svake upotrebe, ukoliko se pokvasio, ostavite ga na otvorenom da se osuši ili ga prebrišite i dozvolite vodi da isteče iz creva pre nego što ga skladištite.
  • Čistite mlaznice puške perača - Ovaj deo je ključni za učinak ovog alata, važno je da ga održavata čistim. Pre svake upotrebe proverite mlaznice i polako očistite iglom ukoliko postoji neko zapušenje ili je smanjena prohodnost. Ukoliko postoji oštećenje mlaznica, važno je zameniti ih.
  • Ispirajte rezervoar za deterdžent - Nakon svakog pranja sa deterdžentom, neophodno je da dobro isperete rezervoar, kako biste izbegli nakupljanje ostataka i taloženje hemijskih supstanci iz deterdženta.
  • Proveravajte i menjajte filtere - Ukoliko vaš perač poseduje filtere, neophodno je da ih redovno menjate.
  • Proveravajte redovno creva i kablove - Pre svake upotrebe proverite da nije došlo do slučajnih oštećenja creva ili čak kablova kako biste izbegli bilo kakvu vrstu havarije. Uvek ispratite uputstva proizvođača i vodite računa o sigurnosnim merama pri upotrebi perača.
  • Održavajte motor - Električni perači zahtevaju povremenu proveru motora. Važno je da proverite delove sistema za hlađenje motora, kao i stanje kućišta motora. Ukoliko je potrebno čišćenje, korisitite vazduh pod pritiskom kako biste uklonili nečistoće i prašinu koja može ometati rad motora.
  • Održavajte i spoljašnjost kućišta perača - Uklonite nakupljeno blato, zemlju ili lišće vlažnom krpom kako bi sva važna obeležja na peraču bila uvek vidljiva. Izbegavajte da ga perete sopstvenom mlaznicom kako ne bi došlo do oštećenja usled jakog pritiska vode.
  • Zaključak

    Održavanje vašeg dvorišta, pločnika i staza, pranje vašeg automobila apsolutno su izvodljivi i bez perača pod pritiskom, međutim, ušteda vremena i učinak koji ima mlaz vode pod pritiskom su nezamenjivi. 

    Važno je da napravite odgovarajući izbor za svoje potrebe, a glavni kriterijum koji će vas do pravog izbora odvesti je pre svega SNAGA vašeg perača. Ovo se odnosi na pritisak vode i brzinu protoka vode, što su ove vrednosti veće, to je perač jači i veće su šanse da će uspešno obaviti svaki zadatak koji stavite pred njega. Pored toga važno je da u razmatranje uzmete dužinu creva, tip motora, mlaznice, kao i dodatnu opremu koja dolazi sa peračem. Nakon što donesete odluku, od prve upotrebe važno je da svoj perač održavate na adekvatan način: čuvajte ga na suvom, čistite njegove delove redovno i menjajte potrošne delove kao što su filteri. Uz sve ove informacije, perač koji izaberete trebalo bi da vas uspešno služi godinama. Odličan izbor različitih perača pod pritiskom možete pronaći ovde i konačno obezbediti sebi kvalitetnog pomoćnika u svom domu i oko njega.

     

    Komentari (0)

    Loading