
Ovo nikako ne radite na prvi dan Uskrsa, teraće vas maler cele godine
20/04/2025
1 dana
Običaja za Uskrs je mnogo
Ukoliko imate suvu kožu ili kosu bez sjaja koja puca i opada, najbolje rešenje za vas sigurno je ova namirnica koja jednakim intenzitetom oporavlja vaša creva, krvne sudove i nerve
Kuskus, poznatiji kao najmanja testenina na svetu, tradicionalno je berbesko jelo od pšenice. U Maroku, Tunisu, Alžiru, Libiji i Mauritaniji spada u glavne namirnice, mada ga serviraju i na Siciliji kao tradicionalno jelo uz ribu. U zavisnosti od države u kojoj se služi, ima još nekoliko zanimljivih opšteprihvaćenih naziva, poput seksu ili kesksu, a izabran je i kao treće najomiljenije jelo Francuza koji su radi gosti zemalja severne Afrike. Ipak, ljubitelji ovog interesantnog jela ne moraju obavezno biti gosti neke od zemalja Magreba, jer se kuskus u savremenom svetu može naći u skoro svim supermarketima, prethodno pripremljen i spreman za kuvanje. Neutralnog je ukusa te ga mešaju i sa slanim i sa slatkim sastojcima, mada se najčešće služi uz meso i ribu.
Tradicionalno pripremanje
Kuskus nastaje mlevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice, koja se nakon tog procesa prvo poprska vodom, a zatim laganim pokretima pospe brašnom. Po spajanju te smese potrebno ju je formirati rukama, valjanjem u loptice. Kuglice je neophodno prosejati i pažljivo skuvati na pari. Kada su zrnca razabrana, pahuljasta i lagana, smatra se da je kuskus savršeno kuvan. Modernizacijom prehrambene tehnologije proizvodnja je pojednostavljena pa se on danas na ovaj prirodan, tradicionalan način vrlo retko priprema.
Riznica vitamina i minerala
Ovo jelo bogato je vitaminima B-kompleksa koji su, između ostalog, neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta. Sadrži i minerale, poput selena, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra, cinka, fosfora i mangana. Prepun je proteina, pa samim tim podstiče razgradnju enzima, stabilizaciju šećera u krvi, a pomaže i kod zacelivanja rana i pravilnog rasta i razvoja. Redovnom konzumacijom kuskusa imaćete više energije, ojačaćete svoje mišiće i obezbediti pravilan rad vaših creva kao i nadbubrežne žlezde.
Čuvar nerava
Zahvaljujući kalcijumu i selenu, kuskus poboljšava izlučivanje insulina iz gušterače, razvija ubrzan metabolizam, reguliše krvni pritisak, sprečava moždani udar, ujednačava rad srca, štedi nerve i samim tim detoksikuje organizam.
Saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma
Jedna šolja kuskusa sadrži veoma mali procenat masti i samo 175 kalorija. Bogat je vlaknima koja pružaju osećaj sitosti, eliminišu toksine iz krvi i veoma nežno regulišu probavu. Redovni unos kuskusa reguliše probleme nastale usled hemoroida i čira na želucu. Sprečava nastanak tumora materice, debelog creva i jajnika.
Za nežnu kožu i sjajnu kosu
Kuskus je bogat cinkom pa uspešno čisti kožu, čineći je sjajnom, bez pegica, tamnih mrlja i drugih oštećenja, a pomaže i njenom bržem zaceljivanju. Sa samo nekoliko unosa ove namirnice u organizam osigurava telu zaštitu od akni, mitesera i suve kože, kao i slabe, oštećene kose i krhkih noktiju.
Jedno od najpoznatijih rijaliti lica Amerike Kloi Kardašijan često priznaje da "vodi bitku" s viškom kilograma, međutim, konačno je uspela da postigne dobru liniju tako što redovno jede kuskus uz šolju raznovrsnog voća, što joj pruža osećaj sitosti, ali pomaže i zdravlju njenog organizma.
![]()
Vegetarijanska salata sa kuskusom
Sastojci:
Priprema
Natopite jednu šolju kuskusa u dve šolje vode. Nakon što odstoji desetak minuta, procedite i spreman je za upotrebu. U međuvremenu, iseckajte sve povrće na kockice i potom ga pomešajte s pripremljenim kuskusom. Na kraju je neophodno dodati začine – prstohvat soli, malo bibera, kajenske paprike, kumina, šaku peršuna i kašičicu susamovog ulja. Sve to prelijte sokom od jednog limuna. Smesu dobro promešajte pre služenja.
Kuskus s pečurkama, narom, maslinovim uljem i peršunom
Sastojci:
300 g kuskusa
150 g pečurki
2 nara
veza peršuna
maslinovo ulje
so, biber
Priprema
Prelijte kuskus sa šest šolja posoljene vode i ostavite nekoliko minuta da odstoji. U međuvremenu, iscekajte pečurke i propržite ih na tihoj vatri dok ne ispari sva voda iz njih. Kada se prohlade, izmešajte ih s pripremljenim kuskusom, iseckanim peršunom, malo maslinovog ulja i semenkama koje ste pre toga izvadili iz oba nara. Pre serviranja treba dobro da sjedinite smesu i ako je potrebno, dodajte po želji malo soli, bibera, ljute papričice ili nekog drugog začina.
Ovo nikako ne radite na prvi dan Uskrsa, teraće vas maler cele godine
20/04/2025
1 dana
Običaja za Uskrs je mnogo
Nemojte da je čuvate, ni da je bacate: Šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine
18/04/2025
3 dana
Evo šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine
Idealna uskršnja poslastica: Deca će je obožavati, a pravi se brzo i lako
18/04/2025
3 dana
Bliži se Uskrs, a ovaj recept za uskršnju poslasticu koja se veoma lako pravi, a izuzetno je ukusna.
U imanje Kristine Radenković uloženo čitavo bogatstvo: Ovakav vrt možete videti samo na filmu (FOTO)
17/04/2025
3 dana
Imanje Kristine Radenković njena je oaza mira
Ćerka Marije Kilibarde mala modna ikona: Tek 6 meseci a Senja se već modira (FOTO)
21/04/2025
1h
Majčinstvo Marije Kilibarde voditeljki veoma prija
Ljiljana Blagojević spakovale kofere i napustila Srbiju: Ova odluka joj nije teško pala
21/04/2025
3h
Ljiljana Blagojević napustila Beograd i Srbiju
Ivan Bosiljčić radio na pijaci, a iznenadiće vas šta je završila Jelena Tomašević
21/04/2025
4h
Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević išli su na fakultet, ali nisu oboje završili svoje školovanje.
Horoskop za 22. april: Ovnovi ne tumačite tišinu kao odbijanje, Devicama je preko potrebna podrška
21/04/2025
38 min
Horoskop za 22. april 2025. godine
Kako danas izgleda brat Ivana Ivanovića za kojim su žene gubile glavu
21/04/2025
5h
Brat Ivana Ivanovića danas izgleda ovako