Da li ste čuli za Limun bajadere? Savremene domaćice bez njih ne mogu da zamisle slavsku trpezu
24/11/2024
9h
Sitni kolači bez kojih se tokom prazničnih dana ne može
Ukoliko imate suvu kožu ili kosu bez sjaja koja puca i opada, najbolje rešenje za vas sigurno je ova namirnica koja jednakim intenzitetom oporavlja vaša creva, krvne sudove i nerve
Kuskus, poznatiji kao najmanja testenina na svetu, tradicionalno je berbesko jelo od pšenice. U Maroku, Tunisu, Alžiru, Libiji i Mauritaniji spada u glavne namirnice, mada ga serviraju i na Siciliji kao tradicionalno jelo uz ribu. U zavisnosti od države u kojoj se služi, ima još nekoliko zanimljivih opšteprihvaćenih naziva, poput seksu ili kesksu, a izabran je i kao treće najomiljenije jelo Francuza koji su radi gosti zemalja severne Afrike. Ipak, ljubitelji ovog interesantnog jela ne moraju obavezno biti gosti neke od zemalja Magreba, jer se kuskus u savremenom svetu može naći u skoro svim supermarketima, prethodno pripremljen i spreman za kuvanje. Neutralnog je ukusa te ga mešaju i sa slanim i sa slatkim sastojcima, mada se najčešće služi uz meso i ribu.
Tradicionalno pripremanje
Kuskus nastaje mlevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice, koja se nakon tog procesa prvo poprska vodom, a zatim laganim pokretima pospe brašnom. Po spajanju te smese potrebno ju je formirati rukama, valjanjem u loptice. Kuglice je neophodno prosejati i pažljivo skuvati na pari. Kada su zrnca razabrana, pahuljasta i lagana, smatra se da je kuskus savršeno kuvan. Modernizacijom prehrambene tehnologije proizvodnja je pojednostavljena pa se on danas na ovaj prirodan, tradicionalan način vrlo retko priprema.
Riznica vitamina i minerala
Ovo jelo bogato je vitaminima B-kompleksa koji su, između ostalog, neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta. Sadrži i minerale, poput selena, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra, cinka, fosfora i mangana. Prepun je proteina, pa samim tim podstiče razgradnju enzima, stabilizaciju šećera u krvi, a pomaže i kod zacelivanja rana i pravilnog rasta i razvoja. Redovnom konzumacijom kuskusa imaćete više energije, ojačaćete svoje mišiće i obezbediti pravilan rad vaših creva kao i nadbubrežne žlezde.
Čuvar nerava
Zahvaljujući kalcijumu i selenu, kuskus poboljšava izlučivanje insulina iz gušterače, razvija ubrzan metabolizam, reguliše krvni pritisak, sprečava moždani udar, ujednačava rad srca, štedi nerve i samim tim detoksikuje organizam.
Saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma
Jedna šolja kuskusa sadrži veoma mali procenat masti i samo 175 kalorija. Bogat je vlaknima koja pružaju osećaj sitosti, eliminišu toksine iz krvi i veoma nežno regulišu probavu. Redovni unos kuskusa reguliše probleme nastale usled hemoroida i čira na želucu. Sprečava nastanak tumora materice, debelog creva i jajnika.
Za nežnu kožu i sjajnu kosu
Kuskus je bogat cinkom pa uspešno čisti kožu, čineći je sjajnom, bez pegica, tamnih mrlja i drugih oštećenja, a pomaže i njenom bržem zaceljivanju. Sa samo nekoliko unosa ove namirnice u organizam osigurava telu zaštitu od akni, mitesera i suve kože, kao i slabe, oštećene kose i krhkih noktiju.
Jedno od najpoznatijih rijaliti lica Amerike Kloi Kardašijan često priznaje da "vodi bitku" s viškom kilograma, međutim, konačno je uspela da postigne dobru liniju tako što redovno jede kuskus uz šolju raznovrsnog voća, što joj pruža osećaj sitosti, ali pomaže i zdravlju njenog organizma.
Vegetarijanska salata sa kuskusom
Sastojci:
Priprema
Natopite jednu šolju kuskusa u dve šolje vode. Nakon što odstoji desetak minuta, procedite i spreman je za upotrebu. U međuvremenu, iseckajte sve povrće na kockice i potom ga pomešajte s pripremljenim kuskusom. Na kraju je neophodno dodati začine – prstohvat soli, malo bibera, kajenske paprike, kumina, šaku peršuna i kašičicu susamovog ulja. Sve to prelijte sokom od jednog limuna. Smesu dobro promešajte pre služenja.
Kuskus s pečurkama, narom, maslinovim uljem i peršunom
Sastojci:
300 g kuskusa
150 g pečurki
2 nara
veza peršuna
maslinovo ulje
so, biber
Priprema
Prelijte kuskus sa šest šolja posoljene vode i ostavite nekoliko minuta da odstoji. U međuvremenu, iscekajte pečurke i propržite ih na tihoj vatri dok ne ispari sva voda iz njih. Kada se prohlade, izmešajte ih s pripremljenim kuskusom, iseckanim peršunom, malo maslinovog ulja i semenkama koje ste pre toga izvadili iz oba nara. Pre serviranja treba dobro da sjedinite smesu i ako je potrebno, dodajte po želji malo soli, bibera, ljute papričice ili nekog drugog začina.
Da li ste čuli za Limun bajadere? Savremene domaćice bez njih ne mogu da zamisle slavsku trpezu
24/11/2024
9h
Sitni kolači bez kojih se tokom prazničnih dana ne može
BLACK NOVEMBER akcija: Ulaznice za koncert Laure Pausini po specijalnoj ceni
22/11/2024
2 dana
Ne propustite spektakl 18. decembra u Beogradskoj areni
Iskoristite sjajne popuste na HONOR uređaje tokom novembra meseca
22/11/2024
2 dana
Mesec najvećih sniženja je uveliko u toku, a kompanija HONOR pripremila je sjajne popuste na svoje pametne telefone i uređaje.
Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
3 dana
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Šta se to dogodilo kod Živojinovića tri dana posle slave? Prija je jasna: Ja nisam Brenina snaja
24/11/2024
56 min
Aleksandra Prijović o Breni često govori
Suze u programu uživo: Sanja Marinković posle dve nedelje progovorila o gubitku majke
24/11/2024
2h
Majka Sanje Marinković dugo je bolovala
Sve se ori u kući Šaulića: U porodicu stigla još jedna devojčica, prekrasnog imena
24/11/2024
6h
Unuk Šabana Šaulića dobio drugo dete
Jelenu nije ni pitao za mišljenje! Odluka Novaka Đokovića podelila javnost
24/11/2024
7h
Odluka Novaka Đokovića podelila javnost