Beauty reporter – Saveznici lepote i zdravlja kože

16/11/2019 | 16:50

Kolagen – saveznik lepote

Kolagen, najzastupljeniji i najvažniji protein u našem organizmu, sastavni je deo kostiju, mišića, tetiva i kože. Kako starimo, ali i pod dejstvom faktora kao što su pušenje i UV zračenje, smanjuje se njegova proizvodnja. Posledice su najvidljivije na koži, koja postaje opuštenija i izborana. Postoje različiti tipovi kolagena, ali sve možemo svrstati u tri osnovna, s tim što je tip 1 najrasprostranjeniji i ulazi u sastav kože.

Treba imati u vidu da je molekul kolagena izuzetno velik i da je skoro nemoguće da se resorbuje preko kože. Upotreba krema koje sadrže kolagen može doprineti hidrataciji kože i dodatnoj nezi, ali ukoliko želimo efekat “zaglađivanja” bora i podmlađivanja, trebalo bi pre svega obratiti pažnju na suplementaciju kolagenom.

Hijaluronska kiselina protiv starenja

Hijaluronska kiselina je sastavni deo vezivnog tkiva epiderma, koji omogućava hidrataciju na dubokom nivou, što doprinosi svežini, lepoti i gipkosti kože. I kad je o hijaluronu reč, godine su glavni “krivac” za njegovo smanjenje, a posledica je suva i opuštena koža, a pojavljuju se i sitne bore.

Hijaluronska kiselina najviše pogoduje suvom tipu kože i, naravno, starijoj koži, ali može doprineti i hidrataciji normalne i kombinovane kože. Starosna granica ne postoji, ali pre kasnih dvadesetih ne postoji realna potreba za njenim korišćenjem. Ukoliko je koža starija, uz hijaluron se preporučuje i druga dnevna antiejdžing nega.

Hijaluron, poput kolagena, ima velike molekule koji se teško resorbuju kroz kožu, ali su poslednjih godina mnoge farmaceutske i kozmetičke kompanije uspesno rešile ovaj problem, smanjujući molekul. Samim tim, povećale su efikasnost svojih proizvoda.

Stranice 1 2
story.rsguliver/gettyimages

Još iz rubrike