Celebrity News

Sa majke na ćerku: Tradicionalni recept za česnicu od Nede Ukraden preuzela naslednica Jelena, ovo je najvažniji sastojak

Česnica Nede Ukraden pravi se po posebnom receptu

Sa majke na ćerku: Tradicionalni recept za česnicu od Nede Ukraden preuzela naslednica Jelena, ovo je najvažniji sastojak

Instagram

U porodičnom domu Nede Ukraden posebno se pazi na tradiciju i običaje vezane za božićne praznike. Zet Peca i unuk Dušan odlaze po badnjak, a unuci ga zajedno lože u kaminu. Na bogatoj trpezi nalazi se i česnica Nede Ukraden, koja se po tradicionalnom receptu u njihovoj porodici godinama priprema.

Kako je svojevremeno otkrila, česnicu već godinama mesi Jelena, njena ćerka, kojoj je prenela porodični recept, a koji će i ona jednog dana preneti svojim naslednicama, Aleksanri i Nedi.

Pročitajte: Položajnik stigao u dom Nede Ukraden - Unuci i baka ispoštovali tradiciju za najradosniji hrišćanski praznik (FOTO)

- Božić je vreme praštanja, mirenja, ljubavi, vreme da se nesebično daješ i lepo bi bilo da se takav duh širi tokom cele godine. Božić s mojim unucima je najlepša stvar. U našem domu ritual počinje na Badnje veče. Kao i svake godine, pravim bakalar, dok je moja ćerka Jelena zadužena za česnicu. Na Božić se od rane zore poštuju svi običaji. Deca obavezno džaraju vatru, a po sobi su prosuti žito i slama. Tu tradiciju prenosimo s kolena na koleno jer ne želimo da se običaj ugasi - rekla je svojevremeno u jednom intervjuu Neda.

Instagram

 

Česnica Nede ukraden - tradicionalni recept, sastojci i priprema:

Sastojci:

kg brašna

1/2 litra mleka

kocka kvasca

2 jaja

so

Franzi Meyer-7ARN514bTuA-Unsplash

 

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodatjte jedno umućeno jaje. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Za dekoraciju možete napraviti tvrđe testo od brašna i vode, te formirati ukrase po želji i utisnuti na česnicu.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.

Komentari (0)

Loading