
Nikoljdan u domu Ane Sević: Slavsko žito sa orasima sprema se u tri koraka
Slavsko žito Ane Sević sprema se veoma jednostavno

Antonio Anhel / Ata images
Ana Sević i Danijel Nedeljković u svojoj kući na Bežaniji proslavljaju "Nikoljdan". Kolač je umešen i osveštan u crkvi, a pored njega su i neizostavne ikona svetog Nikole i slavska sveća.
Bez slavskog žita Ane Sević slava ne može da prođe, a služi ga uz vino, na prelepoj, ručno rađenoj tacni, sa napisom "Porodica Nedeljković i Sveti Nikola".
Pročitajte: Slavski kolač Milene Popović priprema se po jednostavnom receptu - Ukrasila ga s posebnom ljubavlju
Slavsko žito Ane Sević priprema se u samo tri koraka, a gosti se oduševe svaki put.
Sastojci:
- 300 g pšenice
- 300 g mlevenih oraha
- oko 250 g šećera
- malo vanil-šećera
- malo cimeta

Antonio Anhel / Ata images
Priprema:
Pšenicu dobro očistiti i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, procedite žito, nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak. Potom sklonite posudu sa vatre, stavite na hladno mesto, poklopite posudu i posle par sati mirovanja žito procedite i sameljite.
U većoj posudi izmešati žito, mlevene orahe i malo šećera, dodajte vanilu i malo cimeta. Kada dobro sjedinite smesu, žito stavite u slavsku posudu, dekorišite polutkama oraha ili suvim grožđem.
Komentari (0)