Nada Šargin: Majčinstvo me je oslobodilo svih stega

08/04/2018 | 19:15

Mada je gledamo kao Rašku u hit seriji “Nemanjići“, harizmatična glumica svoju najvažniju ulogu dobila je tek kada se ostvarila kao majka, a s nama je podelila gledište na ljubav koje je potpuno promenjeno otkako je ćerka Eva zakoračila u njen život

U aprilu je pet godina otkako je naša istaknuta glumica Nada Šargin (41) na svet donela ćerkicu Evu i isto toliko vremena od kada je postala sasvim nova, drugačija žena. Nada ne krije koliko se njena svakodnevica promenila kad je postala majka, a čak i kada bi to želela, verovatno ne bi bila u stanju – odaje je osmeh koji je ozari svaki put kada joj postavimo pitanje o majčinstvu. Za nju i njenog supruga, reditelja Lazara Bodrožu, Eva je stigla kao blagoslov.

Sve do prethodne jeseni toliko je bila posvećena novoj životnoj ulozi da nije ni pomišljala da se vrati glumačkom pozivu, ali onda je došao čas da u raspored ipak uvede i neke stare prioritete. Dve stvari nije mogla da odbije – angažman u svom matičnom Narodnom pozorištu, ali i ulogu kakva se ne nudi svakog dana. Zaigrala je u najskupljoj domaćoj seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine“ gde igra Rašku, ženu koja se pojavila u životu Stefana Nemanjića između njegove dve zakonite supruge, ali pošto nije bila plemićkog porekla, ta ljubav nije mogla da se ostvari.

– Nije mi bilo naporno da spremam ovu ulogu jer je zadatak bio da odigram ženu koja voli, koja je požrtvovana i posvećena, a verujem da bi svaka glumica to uspela da kroz sebe sprovede s voljom i radošću. Tu nema otpora. U njoj prepoznajem emocije koje svaka žena koja voli gaji u sebi. I ja imam čoveka kojeg volim, imam porodicu kojoj sam maksimalno posvećena i s te strane uspela sam potpuno da je razumem i uživim se u njen lik. Lepo je što sam igrala ovako nešto jer sam u prošlosti imala dosta mračnijih i tragičnijih uloga. Mada i Raška ima svoju tragičnost, lepše mi je da radim kada mogu da ispoljim elemente ljubavi – objašnjava nam Nada i dodaje da se tokom snimanja serije suočila s nekim teškim izazovima.

– Morala sam da hodam kroz sneg koji mi je bio preko kolena ili da se borim protiv jakog vetra, ali meni ništa od toga nije teško padalo jer sam imala veoma dobre uslove i na tome sam zahvalna RTS-u i čitavoj ekipi. Nije tako na svakom snimanju. Ovde se osetilo da produkcija ima veliko poštovanje prema glumcima – otkriva nam umetnica, a nas zanima da li je u naporne uslove za nju spadalo i vreme koje je morala da provede odvojena od svoje porodice.

– Nije mi to teško palo jer smo dosta snimali po okolini Beograda pa sam često bila kod kuće, a najviše što sam bila odsutna možda je bilo šest ili sedam dana spojeno. S druge strane, kasnije bude perioda kada sam po dva ili više meseci neprestano s detetom pa se to nekako nadoknadi. Samo dok je ljubavi u porodici, nije problem uskladiti obaveze i prevazići sve prepreke – smatra glumica i otkriva nam šta se u njoj promenilo otkako je postala majka.

– Na ljubav gledam lepše, dublje, više. Ona je u meni porasla i otkrila sam dubinu i veličinu koju može da dostigne, shvatila sam koliko daleko mogu da idu najnežnije emocije. Shvatila sam, takođe, koliko mi zapravo sebi ne dozvoljavamo da osećamo lepe stvari, koliko nismo ni svesni kakve emocije postoje u nama dok se one jednom ne probude. Kao da nas koče nekakve stege okoline, način vaspitanja ali i samo okruženje, zemlja u kojoj živimo, koja je uvek na nekim mukama. Ipak, ljubav prema detetu i porodici ne kupuje se, ne prodaje, isključivo je do nas samih u kojoj meri ćemo je osećati i prepustiti joj se – tvrdi glumica i otkriva šta je u roditeljstvu naučila.

– Spoznala sam da se ljubav, zagrljaj, nežnost, energija, ne mogu porediti ni sa čim materijalnim, ni sa kakvom karijerom, slavom, spoljnim faktorima. Nažalost, ima porodica u kojima nema toliko ljubavi, ali uverena sam da to kod svakoga uvek može da se popravi. Otkako sam majka, u sebi sam pronašla novu snagu, inspiraciju, volju. Postojale su stvari koje su me ranije ponižavale, vređale, oduzimale mi energiju, a onda sam shvatila koliko su besmislene u poređenju s mojom novom životnom ulogom i počela sam da im posvećujem sve manje pažnje – sa osmehom kaže Nada.

Boris PopadićGoran Srdanov, Stefan Tomašević/Ata images, Antonio Ahel/Ata images, promo

Još iz rubrike