Zbog ovih grešaka koža brže stari

16/07/2017 | 11:46

Starenje je nešto sasvim prirodno i s time se valja suočiti dostojanstveno i sa samopouzdanjem. Međutim, loše navike i stil života će u većoj ili manjoj meri uticati na preuranjeno starenje kože.

Srećom, to su faktori na koje možemo uticati.

1. Prekomerno izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite

Izlaganje suncu je faktor koji uveliko doprinosi pojavi fleka i bora, istovremeno smanjujući elastičnost kože. Čak 70 posto procesa starenja kože ovisi o količini sunčeve svetlosti kojoj nam je koža izložena tokom života. Bez obzira na to provodite li dan na plaži ili trčite po gradu obavljajući razne poslove, zaštita od sunca je neophodna.

Preporučuje se svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, posebno na delove kože koji nisu pokriveni odećom. Uz svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, pokušajte da tokom najviših dnevnih temperatura dan provedete u hladu.

2. Hrana puna šećera

Voće i povrće glavni su izvor antioksidanata. Te slatke i zdrave namirnice mogu delimično neutralizovati oštećenja kože povezana s produženim izlaganjem suncu i time sprečiti njihov dolazak do dubljih slojeva kože. Osim toga, voće i povrće je bogato C vitaminom, koji je ključan za pravilnu proizvodnju kolagena.

Stručnjaci savetuju izbegavanje hrane koja sadrži puno šećera ili drugih rafiniranih ugljenih hidrata jer te namirnice mogu ubrzati starenje kože.

3. Prekomerne količine alkohola

Alkohol dehidrira kožu i time je čini naizgled starijom. Konzumiranje prekomerne količine alkohola može dovesti do pucanja kapilara i pojave crvenila na obrazima i nosu.

Još možete uživati u letnjim koktelima, samo onim bezalkoholnima, a ukoliko vam se i omakne koja čašica alkohola, najbolje da na njoj i ostane.

story.rsavaz.baGuliver/Thinkstock

Još iz rubrike