Željko Samardžić: Maja i ja decenijama uživamo i plovimo u bračnoj luci mada nam more nije uvek bilo naklonjeno

04/08/2017 | 19:41

Pevač koji se punom snagom vraća na scenu svojim novim albumom, govori zašto ga nije bilo toliko dugo, o odnosima u braku i porodici, četiri decenije života sa suprugom Majom, ali otkriva i detalje o svojoj bezbednosti tokom boravka u Kotoru, pored požara koji ovih dana divljaju širom Jadrana

Ako ste muškarac koji je stalno okružen lepšim polom i slovite za miljenika ženske populacije, sva je verovatnoća da će vas nazvati ženskarošem, zavodnikom ili čak švalerom. Međutim, naš poznati pevač Željko Samardžić (61) uspeva da istovremeno važi za ljubimca ženskih srca, ali i zaobiđe takve epitete koji često imaju negativan prizvuk. Umesto toga, za njega kažu da je šarmer. Zvuči mnogo pristojnije, a i više odgovara istini. Pokušali smo da saznamo kako mu to polazi za rukom, ali “stari lav“ ne bi to bio kad ne bi imao nekog tajnog asa u rukavu. Pa, neka tako i ostane. Ako ste među onim ženama koje lako podležu šarmu ovog umetnika, obradovaće vas vest da se Željko vratio u javnost s novim pesmama. Singlom „Mila“ rešio je da dodatno zagreje slušaoce, bez obzira na visoke temperature. Ipak, i njemu je ovih dana vrelije nego što bi želeo da bude – nalazi se u središtu zbivanja na Crnogorskom primorju gde besne požari, pa smo se odmah zabrinuli za bezbednost pevača, a on odgovara da nema mesta panici.

Ovih dana čitav region uzdrman je požarima koji bukte duž jadranske obale. Vi imate kuću u Crnoj Gori koja je bila u opasnosti, da li je sve u redu?

– Kotor i Dobrotu, gde se nalazi moja kuća, prekrivaju oblaci dima i pepela koje vetar donosi sa svih strana Bokokotorskog zaliva. Nadam se da će se požari brzo smiriti, a oni koji su ugroženi brzo se vratiti svojoj svakodnevici.

Da li ste se uplašili moguće katastrofe, koliko vas je čitava ta tema zabrinula?

– Niko ne može da ostane ravnodušan na tu katastrofu. Samo se nadam da će priroda pomoći i olakšati svima koji se bore sa stihijom da se što lakše izbore.

U kojoj meri su požari promenili raspored vaših obaveza i ugrozili letnje poslovne i privatne planove?

– Šta da se radi? Mnogima je uništeno mnogo više od odmora. Nadam se da će se sve završiti i sanirati na najbolji način.

Zahvaljujući ljubavi i razumevanju, Maja i ja izdržali smo sve izazove ovih godina

Nakon duže diskografske pauze, vraćate se novim albumom “Mila” i istoimenim singlom koji ga najavljuje. Kakav je osećaj kada preslušavate nove pesme, koliko ste zadovoljni?

– Predivan! Ljudi koji su imali priliku da preslušaju “Milu“ i ostale pesme sa istoimenog albuma obasipaju me komplimentima da je ovo moje najbolje izdanje do sada. Nadam se da će i moja publika uskoro podeliti tako divne utiske.

Kako zvuči pesma “Mila” poslušajte OVDE

Da li ste menjali recept ili ste ostali verni istom zvuku po kojem ste prepoznatljivi?

– Ovaj album potpuno je drugačiji od svega što sam do sada radio. Sve je snimljeno u mom studiju “Stari lav”, a izmiksano u Los Anđelesu. Sviralo je mnogo talentovanih muzičara sa ovih prostora i iz Amerike. Bubnjevi, gudački, duvački, žičani instrumenti, sve je svirano i mislim da se taj život i strast i te kako čuju. Neki od komentara koje sam dobio kažu da album “puca od muzike”.

Zbog čega ste procenili da je stiglo pravo vreme za nove pesme? Mnogi vaši fanovi požaliće se da su mogle stići i ranije.

– Sve se radilo bez vremenskog ograničenja. Uprkos tome, nisam pretpostavljao da će se toliko otegnuti. Mnogo toga desilo se tokom rada pa bi mi trebalo prilično vašeg prostora da sve objasnim. Mnogo subjektivnih i objektivnih faktora uticalo je da sve ovoliko potraje. Ali ko zna zašto je to dobro? Mnogo vremena, truda i ljubavi utkano je u nove pesme i siguran sam da se to čuje.

Izdajete baladu usred leta. Da li je to bila rizična odluka s obzirom na brojne brze letnje hitove?

– Kada čujete “Milu“, biće vam jasno da se s takvom pesmom ne kalkuliše. Ona je jedna od tih koja ne može da se strpa u bilo kakve žanrovske foldere. Uostalom, kompletan album ne mari mnogo za trendovske parametre. Nisam ljubitelj ovoga što se danas zove muzičkim trendom i moj album nije “moderan”, zvuči drugačije. Namenjen je pre svega onima koji žele da slušaju muziku i uživaju u njoj dok se, možda, voze kolima, upotpunjuju neki svoj trenutak s dragom osobom, tragaju po sećanjima za nekim emocijama koje ih ispunjavaju na lep način.

Stekli ste armiju obožavalaca koja se uglavnom sastoji od žena. Koliko je ovaj album posvećen njima i da li vam je svaka žena mila?

– Znam da mi mnogi opravdano zavide zbog toga što su žene naše lepše i nežnije polovine, najčešće iskrenije i otvorenije nego što smo mi, barem na ovim prostorima. Čini mi se da su one za nijansu zaslužnije za to što su moje pesme toliko voljene. Uostalom, one su inspiracija i tema pa tako iz naslova novih pesama možete naslutiti kome su posvećene – “Mila“, “Oči tvoje“, “Javi se“, “Dajem ti sve“, “Ljubavna priča“…

Uprkos tim ženama, za vas postoji samo jedna. Sa suprugom Majom u braku ste gotovo četiri decenije. Šta je taj brod zadržalo na dobrom pravcu? Da li je nekada bilo teških momenata?

– “Titanik“ je bio zamišljen i napravljen kao brod koji može odoleti svim burama i olujama, a ipak ga je uništila neka santa leda na prvoj plovidbi. Maja i ja decenijama plovimo i uživamo u toj bračnoj luci mada nam more nije uvek bilo naklonjeno. Bilo je i nevera i bura, ali srećom, naš brod je zahvaljujući dobroj navigaciji, ali pre svega ljubavi i razumevanju od kojih je sazdan, izdržao sve izazove ovih godina.

Žene su zaista centar vašeg života. Imate tri prelepe ćerke, da li ste ponosni u kakve žene su izrasle?

– Verovatno će se svaki roditelj složiti da je bilo koje zadovoljstvo teško merljivo sa onim kada vaša deca izrastu u zdrave, srećne i ispunjene ljude. Moje tri devojčice tatin su ponos.

Željko Samardžić u društvu ćerke Mile

Kakvi ste kao deda? Da li svojim unucima sve dozvoljavate?

– Luka i Aleksa već su u godinama kada nije dobro za njihovo vaspitanje da im se sve dozvoljava. Ranije sam bio popustljiviji i kritikovaniji zbog toga od mojih ćerki. Najmlađa Nina malo je povlašćenija jer je devojčica, ali bogami i zbog šarma kojim me može kupiti u svakom trenutku. Pretpostavljam da kao deda zaslužujem prelaznu ocenu.

Željko Samardžić na odmoru sa porodicom u Bokokotorskom zalivu

Kakvi su vam planovi za promociju singla i albuma? Gde vas publika može očekivati?

– Nadam se nekoj prigodnoj promociji uskoro, ali konkretniju informaciju sada nemam. U međuvremenu, nastavljam sa koncertnom aktivnošću pa već 5. avgusta idem na Ohrid gde ću pevati u njihovom divnom amfiteatru. Potpisao sam ugovor sa “Sky Musicom“ koji će mi organizovati veliki koncert u “Beogradskoj areni“ i snimiti sve spotove.

Hoće li biti vremena i prilike za odmor s porodicom ili ste već bili?

– Moja porodica se preko leta takoreći preseli u Kotor gde imamo kuću. Čitavo leto je pred nama i verujem da ćemo se lepo provesti. Ispred mene je period s puno zacrtanih ciljeva pa se nadam da ću ovde, u Boki koju toliko volim, akumulirati dovoljno energije da ih lakše postignem.

Boris PopadićDragan Kadić, Antonio Ahel/ATA Images

Još iz rubrike