Neda Ukraden: Probaću da se izdignem iznad teške situacije

31/03/2018 | 20:07

Pevačicu je u jeku priprema za veliki koncert sačekala tužna vest koja je sve stopirala u njenom životu i zauvek promenila njenu realnost, a nama otkriva na koji način pronalazi snagu u sebi da izdrži teške životne trenutke

Jednom neminovno mora doći i taj trenutak, ali to ne znači da je, kada je do njega konačno došlo, pevačica Neda Ukraden (67) išta lakše to podnela. U 93. godini preminula je njena majka Anđelija, posle duge i teške bolesti koja ju je omela da starost provede u miru i druženju sa svojom porodicom. Umesto toga, nemilosrdni Alchajmer razdvojio je majku i njene ćerke još mnogo pre nego što će njena smrt zbilja uslediti. Već dugo nije bila u stanju da prepozna svoju decu, ali je Neda ipak bila uz nju sve do poslednjeg momenta i brinula se o njoj. Nakon toga poznata estradna umetnica skrhana je bolom, ali njena velika unutrašnja snaga dozvolila joj je da nakon određenog vremena nastavi sa svakodnevnim životom. Došla je na dodelu prestižne nagrade „Prvi Oskar Balkana“ gde je dobila priznanje za dostignuća u muzici koja postiže već punih 50 godina. Nagradu je primila, ali nije zapevala kao što je protokolom bilo predviđeno. Tuga u njoj bila je primetna i iz najdaljeg sedišta.

– Želela sam da ispoštujem 40 dana od smrti svoje majke mada je to samo simbolično i to ne znači da će moja bol biti išta manja sada kada je taj rok istekao. Dok sam živa, žaliću svoju majku. Mislim da bi njoj ipak bilo drago da vidi da pevam i vodim normalan život, na kraju krajeva, ona je ta koja mi je pomogla da budem to što jesam, i u karijeri i u životu. Dugujem joj beskrajnu zahvalnost za sve što je učinila za mene – započinje Neda svoju ispovest. Sa suzama u očima, ona ukazuje na to da nije prvi put da se suočava s teškim životnim trenucima, ali da u sebi uspeva da pronađe potrebnu snagu kako bi to prevazišla.


– Nije me život oduvek mazio, ma koliko on drugima možda delovao idilično. Međutim, vodim se onom parolom da što vas ne ubije, to vas ojača. Potekla sam iz jedne zdrave, patrijarhalne porodice gde se znao red, gde su se poštovala neka pravila i roditelji, a to su mi usadili i majka i otac – kaže Neda, a zatim se priseća i svog oca Dušana koji je preminuo 1997. godine.

– Eto, nažalost, izgubila sam oba roditelja. Otac je otišao još pre dvadeset godina, što je za mene bilo veoma rano i teško sam to podnela, ali i dan-danas on je pred mojim očima, kao što je i moja majka sada. Svaku svoju narednu pesmu i svaki moj budući koncert posvetiću njima – emotivno poručuje pevačica i priseća se Anđelije.

– Mnogo uspomena vezuju me za majku. Posvetila sam joj i pesmu „Majko, majko“, gde idu stihovi: „Teši svoju kćer jedinicu, ne daj da me noćas boli rana na srcu“. Kada sam objavila njenu fotografiju na „Instagramu“ i taj stih pored nje, hakovali su ga, što sam doživela kao diverziju od ko zna čije strane u trenucima kada mi je najteže bilo – srdito kaže Neda, ali ističe da neće dozvoliti da je teški trenuci savladaju.

– Uložiću maksimalan napor da se izdignem iznad ove teške situacije, da prevaziđem žalost i tugu koju osećam, jer ipak život ide dalje. Šta da radim, moram da se dobro držim u ovakvim situacijama jer nemam izbora. Time što ću sedeti kod kuće, plakati i očajavati neću vratiti svoju majku. Nekako vidim sebe i kao uzor mlađim naraštajima u mojoj porodici, moram da njima budem snaga i podrška, a da nosim tugu u srcu, to je apsolutno tačno – ističe umetnica.

Boris PopadićLuka Šarac

Još iz rubrike