Jelena Karleuša: Porodica je moja jedina slaba tačka

21/04/2018 | 18:33

Muzička zvezda iskreno govori o brizi o svojoj majci i ostalim članovima porodice, kao i o zacrtanim ciljevima, koje će mahom sprovoditi iz rodnog Beograda, ali i Istanbula, gde joj je suprug Duško kupio veliku kuću

Iako više od dvadeset godina postoji na domaćoj estradi, muzička zvezda Jelena Karleuša (39) i dalje spada u njene najveće misterije. Na momente, čini se da o njoj znamo baš sve, a istovremeno, porivi zbog kojih i dalje nastoji da ostane specifična kopkaju znatiželjnu javnost. Da li je u pitanju maska? Enigma Karleuša intrigira i deli javnost na suprotstavljene strane, ali čini se da je najmanje onih u sredini, koji o njoj nemaju nikakav stav. Poznatoj Beograđanki dopada se ovakav zaključak. Prosek je, na koncu, poslednje čemu bi ona ikada želela da stremi. Zato je odlučila da dostigne zacrtane ciljeve u svojoj karijeri i od toga neće odstupiti ni pedalj. Svaki naredni projekat mora biti bolji od prethodnog, pa za ovu godinu obećava najbolje nastupe, ali i najbolji album.

– Počeću prezentaciju novih pesama nastupom u budvanskom klubu „Top Hill“ 29. jula, a zatim slede velike arene u glavnim gradovima regiona, pa ako sve bude proteklo kako treba, biće krunisano spektaklom na beogradskom Ušću u junu naredne godine. Taj nastup biće organizovan uz veliku podršku „Grand“ produkcije i televizije „Prva“, koja će na moje insistiranje prenositi koncert uživo. Na taj način nema laži, nema prevare, pa spinovanje i baratanje lažnim informacijama neće biti omogućeno.

Dakle, nećete se smiriti dok čitava nacija ne bude posvedočila vašem popunjenom Ušću?

– Nikad ne odustajem i ne mirim se s nekim stvarima. Dok se sve ne odvije onako kako sam zamislila i kako je fer da bude urađeno, neću se smiriti i to važi za sve generalno u životu. To bih uputila i kao savet svim ženama, ne samo onima koje se bave mojim poslom. Žene danas i dalje žive u muškom svetu i borimo se, svaka kako zna i ume. Dok žonglira između dece, porodice, supruga, karijere, u mom slučaju i medija i nepravde, žena ojača, očvrsne, postane borac i na taj način postaje uzor mladim devojkama koje kreću ovim veoma teškim putem.

Smatrate li sebe i dalje „malom od skandala“ ili je to titula koju vam samo mediji i dalje prišivaju?

– Ako je skandalozno da govorite ono što mislite, budete direktni, iskreni, otvoreni, čak i hrabri u svojim stavovima, jesam skandalozna. Međutim, šta je danas skandalozno na Balkanu? Više ne postoji tabu tema na ovim prostorima.

Ipak, skandali vas nekako sami pronađu. Nedavno se pisalo o tome da ste neverni svom suprugu Dušku, zbog jedne šale koju ste napravili u emisiji „Zvezde Granda“. Da li vas takvi tekstovi i dalje pogađaju?

– Nisam videla takve napise i moram priznati da mi je to novina. Obično čitam da on vara mene, pa neka sada ispadne da ja malo varam njega, to je u redu. Šalu na stranu, odavno su slične stvari prestale da me šokiraju, čak i razočaravaju, jedino me i dalje rastužuju. Žao mi je kada shvatim da smo i dalje zemlja u kojoj vas optužuju za razne besmislice.

Tračevi su možda prestali da vas šokiraju, ali čini se da takav efekat vi i dalje umete da izazovete u drugim ljudima.

– Ne pokušavam više da šokiram ljude, ja sam samo ja, svoja, iskrena, i to je sve.

Da li je slava surov biznis?

– Apsolutno. Bez nje nema uspeha u ovom poslu. Slava podrazumeva čitav spektar magije koju morate nositi u sebi, a to nije lako. Inat, ali i moja osobina da u životu nikada ne odustajem od onoga što sam zacrtala, motivišu me da se ovim poslom i dalje bavim. Sve dok ne ostvarim sve ciljeve, makar bila i u kolicima, ići ću ka njima.

Pisalo se i da vam suprug kupuje velelepnu kuću u Istanbulu.

– Ne znam koliko je velelepna, ali on voli da zarađeni novac od fudbala ulaže u nekretnine. Podelili smo se tako da on novac ulaže u svoju porodicu, a ja u „krpe“. Već dugo živimo u Turskoj, on je tamo uspeo da izgradi veliku karijeru i zaista se tamo smatra zvezdom. Normalno je da imamo tamo i kuću, umesto da stalno menjamo stanove. To, međutim, ne znači da se trajno selimo. Nastavićemo tempo po kojem smo funkcionisali do sada, dakle petnaest dana ćemo biti u Beogradu, a drugih petnaest u Istanbulu.

Izjavili ste da novi album, između ostalog, čeka i na oporavak Marine Tucaković koja potpisuje tekstove na njemu. Da li ste ovih dana u kontaktu s njom, pružate li joj podršku u borbi kroz koju prolazi?

– Marina i ja smo non-stop na vezi, ona je moj decenijski prijatelj. Ne bih želela da govorim o njenoj bolesti u medijima jer smatram da je to njena privatna stvar i nešto o čemu, samo ako to želi, ona treba da priča, a ne ja. S moje strane Marina ima podršku i pomoć u svakom mogućem smislu, i ona to zna.

Kada se takve stvari dogode ljudima iz vašeg okruženja, nekako vas uvek motivišu da dodatno vodite računa o zdravlju svoje porodice. U kojoj meri vam je blagodet najbližih danas prioritet?

– Porodica je moja jedina slaba tačka. Inače ih nemam, ali moja Ahilova peta upravo su oni. Činim sve da ih zaštitim i pravi sam lav kada je reč o njima. Mislim da se niko ne bi čak ni usudio da ih ugrozi, upravo zato što je to opštepoznata činjenica.

Pored supruga i ćerki, često ističete da vam je majka Divna takođe najvažnija osoba u životu.

– Ona je moja životna ljubav. Odrasla sam sama s njom i ona me je ovakvom napravila, ona je razlog i uzrok mojih današnjih načela i mog karaktera. Rodila me je, vaspitala, napravila od mene borca, kvalitetnu, ispravnu ženu, koja čvrsto stoji sa obe noge na zemlji i koja je odrasla na pravim porodičnim temeljima. Od malih nogu razlikujem dobro od lošeg i nikada od toga nisam odstupala. Ja sam borac za ljudska prava, a za sve to zaslužna je moja majka.

Kada vam je poslednji put rekla da je ponosna na vas?

– Danas. Videla je neki lep tekst o meni u novinama, jednu moju pametnu izjavu, pa mi je rekla: „Mama je veoma ponosna na tebe“.

Za mlađu ćerku Niku često ističete da je pravi „porodični komedijaš“, pa čak i da preti da postane veća zvezda od vas. Da li biste voleli da vaše naslednice sutra izrastu u ekstrovertne ličnosti poput vas ili im priželjkujete nešto mirniju luku?

– U njihovim godinama bila sam veoma tiha i povučena devojčica, stalno sam ćutala. Onda se dogodila neverovatna promena. Potrudiću se kao roditelj, zajedno sa Duškom, da im usadim sve ono što je potrebno kako bi se izgradila jedna kvalitetna osoba. Želim da budu žene koje će biti dovoljno sposobne za životnu borbu. Kada detetu usadite prave vrednosti i njegov razvoj utemeljite na čvrstim stubovima, ono može da postane kvalitetan i uspešan čovek, da sam izabere profesiju kojom će se baviti. One treba same da se pronađu i potraže svoju sreću, a roditelji su tu da pruže bezuslovnu podršku.

Boris PopadićEdi Adlan/privatna arhiva

Još iz rubrike