Iva Štrljić: Moj dom, poligon najlepših uspomena

02/05/2018 | 13:30

Poznata glumica Iva Štrljić umetničku inspiraciju oduvek je crpela u svom domu u centru prestonice ispunjenom detaljima koji je sećaju na najlepše trenutke, a iako već dve decenije živi sama tvrdi da bi sa pravim muškarcem rado delila životni prostor.

Glumica Iva Štljić (40) u poslednje vreme ima pune ruke posla. Svake nedelje sa kolegom Vojom Nedeljkovićem angažovana je u emisiji “Nedeljno popodne” na “Ženskoj televiziji”, a od nedavno je započela i snimanje serije “Šifra Despot” kao i filma “Undergods”. I pored svih obaveza uspela je da pronađe malo vremena za nas i ugosti nas u svom domu.

Već nakon prvih koraka uočili smo da ušuškan stan u potkrovlju, u samom centru Beograda, odiše nekom neverovatnom toplinom. Rustični nameštaj i drvene grede kojima su ojačani zidovi i plafoni na kratko su nas vratili u prošlost, a sitnice poput čovečuljaka, igračaka, maski, kutija i keramičkih ukrasa mogu se primetiti na svakom koraku. Upravo takav ambijent pomaže Ivi da se slobodno prepusti svojim umetničkim kreacijama dok joj pogled na krovove Beograda koji se proteže sa njenih prozora pruža dodatnu inspiraciju.

Volim prostore ispunjene detaljima iz kojih uvek možete osetiti kako diše život. Kad god dobijem poklon, prvo što razmišljam jeste koji ću mu ugao u stanu dodeliti. Jer svi su oni sećanja na lepe trenutke – započinje priču rođena Beograđanka dok objašnjava da joj je najdraže što je u domu okružena uspomenama na detinjstvo i život sa roditeljima i bratom. Iako dodaje da je već sa osamnaest godina odlučila je da započne samostalan život.

Ideja o samostalnosti potekla je od mojih roditelja i njihovog načina vaspitanja, tako da sam ja već od punoletstva počela da živim sama. Čak sam nekoliko godina bila i podstanar. Stan u kom sam tada živela bio je jako mali, ali je potpuno u skladu sa mojim tadašnjim potrebama.

Glumica ističe da joj veoma prija mir koji samostalni život pruža. Zbog posla kojim se bavi stalno je okružena ljudima tako da voli što ima svoj kutak u kom odmara, uči tekstove za predstavu ali i piše. Kada joj zafali inspiracija pogled sa prozora na Beograd i njegove krovove vraća je u život.

Nemam običaj da kada učim tekst ili nešto čitam sednem ljudski na stolicu kao svi normalni ljudi nego rađe ležim na podu. Mogu da kažem da sam baš tu, na tepihu u svojoj dnevnoj sobi pripremilla većinu uloga – otkriva ona i dodaje da bezobzira na to što ima prostran stan ne voli da u njemu okuplja društvo. Zato retko organizuje kućne žurke, a nema ni kućnu pomoćnicu.

Na kućne poslove gledam kao na fitnes. Pustim dobru muziku i razgibam se uz ususivač. Bude tu i fenomenalnih koreografija sa magičnom krpom i praherom u ruci. Ne spadam u mrzovoljne ljude i ništa mi nije teško, pa osim što sama obavljam kućne poslove, volim i da kuvam.

Iva ne krije da se često lati i onih muških poslova poput zakucavanja eksera i menjanja sijalice, a pre nekoliko godina uspela je da se obračuna i sa slepim mišem. Ne pravi dramu oko tih stvari i ne voli da, kada je u emotivnoj vezi, svoje partnere opterećuje takozvanim “obavezama jačeg pola”.

Kada govorimo o podršci u emotivnom odnosu postoje mnogo važnije stvari od menjanja sijalice. Lako ćemo za to, bitno je da neko učini da ti zasijaš – kaže atraktivna plavuša koja je uvek imala visoke kriterijume pri izboru muškaraca.

Uživam u svojim visokim standardima ali zato kada ja nekoga zavolim to je ozbiljan kompliment tom muškarcu.

Iako već više od dvadeset godina živi sama, Iva smatra da će sa pravim muškarcem umeti da napravi kompromis i prilagodimu se.

Mislim da je od cimerstva mnogo važnije kako živite u nečijem zagrljaju, kakve su osobine osobe koja vas grli. Ne volim škrte i samozadovoljne ljude već hrabre osobe sa empatijom. Veoma cenim kad neko ima brižnu crtu, kada je muževan, pažljiv i od poverenja, kad ima životno iskustvo iz koga i ja mogu nešto da naučim. Jedostavno kad uz njega mogu da porastem kao čovek. S druge strane i ja volim da učinim da se onaj ko je pored mene oseća relaksirano i srećno. Najviše me privlači osećanje da sam nekoga učinila zadovoljnim – kaže ona i dodaje:

Na sve sam spremna zarad opstanka kvalitetne veze. Zato ako mislite da ćete bolje funkcionisati zajedno, to je super, ako smatrate da vam je bolje.

Suzana JančićPetar Đorđević

Još iz rubrike