Goca Tržan: Zbog insulinske rezistencije sa kojom se godinama borim ne mogu da ostanem u drugom stanju

19/06/2017 | 11:12

Pevačica Goca Tržan (42) već godinama važi za jedan od najlepših vokala na našoj muzičkoj sceni, a zahvaljujući smelosti da bez predrasuda govori o svim životnim izazovima stekla je simpatije publike svih generacija. Kada se pre godinu i po dana udala za četrnaest godina mlađeg bubnjara Rašu Novakovića (28), nekadašnja članica sastava “Tap 011” otvoreno je priznala da ima poteškoće da prirodnim putem ostane u drugom stanju te da planiraju da se podvrgnu procesu veštačke oplodnje. Nedavno je otišla i korak dalje kada je otkrila da se već nekoliko godina bori sa insulinskom rezistencijom – metaboličkim poremećajem koji otežava začeće.

U izazovima sa kojima se suočava najveći oslonac joj je suprug uz čiju ljubav i podršku sve lakše podnosi. Sigurni da će se ostvariti u ulozi roditelja kada za to dođe pravo vreme, skladni bračni par uživa u svakom novom danu, a najvežu radost u njihove živote unosi Gocina desetogodišnja ćerka Lena (10). Dok se srećna porodica priprema za letnji odmor, pevačica je pripremila novu pesmu koju će uskoro prestaviti svojoj publici.

Očekujete li da će vaš novi singl postati veliki letnji hit?

– Nikada se nisam rukovodila takvim kriterijumima, a smatram i da bi bilo pretenciozno od mene da najavljujem veliki hit. Najvažnije je da mi se numera dopada da bih je snimila, a nadam se da će se dopasti i što većem broju ljudi. Pesmu je radila mlada i veoma talentovana kompozitorka Mina Marić i jako mi je drago što smo imale priliku da sarađujemo. Oduvek sam volela da radim sa novim imenima na muzičkoj sceni i ova saradnja me je malo podsetila na 1999. godinu kada sam upoznala i prvi put sarađivala sa Aleksandrom Milutinović koja je imala tada samo sedamnaest godina.

Kada će publika imati priliku da čuje vašu novu pesmu?

– Pesma je već gotova, ali ćemo prvo uraditi spot, pa ćemo je tek tada objaviti. Trebalo je da snimamo ekranizaciju još prošle nedelje, ali smo morali sve da odložimo zbog zdravstvenih problema koje sam imala. Verujem da ćemo novi datum zakazati što pre.

O kakvim zdravstvenim problemima je reč?

– Dobila sam alergijsku reakciju na licu koja mi ne pravi velike probleme, ali trenutno nisam u situaciji da budem u krupnom kadru i da snimam spotove. Ne znam od čega se osip pojavio, nisam ni sigurna da li je u pitanju alergija ili neka infekcija. Najvažnije je da se sve polako povlači i da će uskoro taj problem potpuno biti rešen.

Vaša kćerka Lena nedavno je napunila deset godina, kako ste obeležili njen rođendan?

– Ovo je prva godina od njenog rođenja kada nismo pravili “mini svadbu” od osamdeset i više zvanica već je rođendan proslavila sa svojim društvom dok smo Raša i ja pozvali samo najuži krug prijatelja. Odlično smo se proveli ove godine, kako Lena i njeni drugari, tako i mi odrasli. Ona je već velika devojčica tako da joj je najvažnije da okupi svoje drugare.

Објава коју дели Goca Trzan (@gocatrzan) дана

Da li vam se kao i svakoj majci čini da vaša devojčica prebrzo raste?

– Naravno, čini mi se da sam je juče držala u naručju, a sada već slavimo deseti rođendan i kraj trećeg razreda osnovne škole.

Sigurna sam da ćemo Raša i ja postati roditelji kada dođe pravo vreme za to

Hoćete li je nagraditi zbog odličnog uspeha na kraju školske godine?

– Lena jeste završila treći razred sa najboljim mogućim ocenama, kao i svaki put do sada, ali zbog toga neće dobiti nikakvu nagradu. Protivnik sam toga da se deca materijalnim stvarima stimulišu da uče, jer to treba da im bude prirodna navika. Njihova jedina obaveza jeste da idu u školu, pa ne vidim zašto bi zbog toga trebalo da primaju nagrade od roditelja.

Primećujete li kod Lene prve znake puberteta i kako se nosite sa njima?

– Nemojte to da me pitate, molim vas. Primećujem, svakako, ali za sada to nije toliko izraženo. Kada dođe ona kritičan period trudiću se da što više izignorišem njene bubice pošto sam već razgovaeala sa dosta stručnjaka koji su mi rekli da deca u pubertetu moraju da prođu kroz tu fazu kada im ništa ne odgovara i kada im se ništa ne dopada i da je to rezultata rada njihovih hormona. Roditelji tu uglavnom izvuku deblji kraj jer su im najbliži i najlakše im je da svoje nezadovoljstvo iskale na njima. Stručnjaci tvrde da je najpametnija reakcija koju bi mi trebalo da imamo jeste da se pravimo da to uopšte ne primećujemo. Mislim da će u mom odnosu sa Lenom olakšavajuća okolnost biti to što sam ja čitavog života upoput tinejdžerke.

Kakvi ste vi bili u njenim godinama i da li vas Lena često podseća na vas?

– Na to pitanje bi moja majka mnogo bolje odgovorila od mene, ali ono čega se sećam jeste da nisam imala pravo da budem nevaspitana i bezobrazna zato što sam u pubertetu i da su se pravila ponašanja znala. U suštini sam bila dobro dete, ali svakako sam, kao i sada, bila temperamentna. Lena jeste dosta toga nasledila od mene, ali je dosta obazrivija u odnosu sa ljudima što je jako dobro za nju.

Vaš suprug Raša i vi ne krijete da imate problem sa začećem i da želite da se podvrgnete veštačkoj oplodnji, kada planirate da se podvrgnete tom procesu?

– O tome se mnogo više pisalo u medijima nego što smo nas dvoje pričali. Mi ćemo dobiti dete onda kada bude bilo najbolje vreme za to. Moj cilj, kada sam progovorila o toj temi, bio je da dam podršku velikom broju parova koji imaju problem sa prirodnim začećem. Želela sam da ih podstaknem da krenu na proces veštačke oplodnje jer nema razloga da lišavaju sebe potomstva i da godinama uzaludno pokušavaju da dobiju dete prirodnim putem. Kod nas je to i dalje neka vrsta tabu teme i zbog toga pričam o tome.

Koliko je za ženu važno da ima podršku partnera u situaciji kada imaju poteškoće da dobiju potomstvo?

– Podrška partnera je od krucijalnog značaja. U mom slučaju, to se nikada nije dovodilo u pitanje, jer je meni Raša oslonac u svemu u životu, pa i po tom pitanju. Recimo, imam prijatelja čija supruga trenutno u procesu vantelesne oplodnje i on zna da se žali kako ne može više da je gleda da se muči, jer je na hormonskoj terapiji. Ipada da je njemu teže što posmatra njene promene pod uticajem hormona nego njoj koja prolazi kroz sve to. S druge strane, smatram da i žene čiji muževi imaju problem moraju biti pažljive prema njima i dati im bezrezevnu podšku, kao i što smatram da muževi čiji su spermatozoidi potpuno nepokretni ne bi smeli da zbog toga liše svoje žene potomstva. Danas postoji mnogo banki sperme, pa njihove supruge mogu da rode dete bez obzira na njihov zdravstveni problem.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih ne možete prirodnim putem da ostanete u drugom stanju jeste insulinska rezistencija, kada ste otkrili da imate taj metabolički poremećaj?

– Već tri-četiri godine znam insulisku rezistenciju odnosno pred dijabetičko stanje, a zahvaljujući terapiji, ishrani i sportu nivo svog šećera držim pod kontrolom. Ja smatram da su se još tokom trudnoće sa Lenom pojavili prvi simptomi bolesti, ali sam se dobro osećala tako da nisam odlazila kod lekara na preglede.

Jeste li se navikli na dicplinu u ishrani i treninzima koja vam je neophodna kako bi vaše zdravstveno stanje bilo pod kontrolom?

– To nije ni malo lako pogotovo kada imate mnogo obaveza i kada ste često na putovanjima. Međutim, kada vam otkriju insulinsku rezistenciju imate dva izbora. Jedna je da počnete da se pridržavate pravila zdravog života, a drugi je da nastavite da živite kao do tada i da dobijete dijabetes tipa dva. Ja sam izabrala drugu varijantu te sam u skladu sa tim morala i da disciplinujem sebe.

Suprug i ja više ne radimo zajedno i to je osvežilo naš brak. Ne kažem da je nama promena bila neophodno, ali je uvek dobro kada se u partnerskom odnosu dogodi nešto novo

 

Uskoro ćete proslaviti četrdet i treći rođendan, planirate li da organizujete zabavu tim povodom?

– Ove godine neću slaviti rođendan jer imam zakazan nastup tog dana. Neposredno pre mog rođendana je i rođendan mog supruga, pa ćemo možda obeležiti taj dan. Kako godine prolaze, ti datumi vam postaju sve manje bitni, pa tako mi nekada slavimo svoje rođendane, a nekada ne. Sve zavisi od situacije i slobodnog vremena. Mislim da ljudi ne bi trebalo da se vezuju za datume i da bi umesto toga trebalo da se trude da iskoriste svaki dan koji im je na raspolaganju kako bi uradili nešto lepo za sebe i svog partnera. U mom braku je uvek bilo tako.

Prošlo je više od šest meseci kako vi i vaš suprug ne sarađujete poslovno, odnosno od kada vas Rašin Kilo tona bend ne prati na nastupima. Kako se ta promena odrazila na vaš brak?

– Odrazila se veoma pozitivno, baš kao što smo i planirali. Raša sa momcima iz Kilo tona benda krči svoj put dok ja imam novi bend i promena se nije loše odrazila na našu karijeru. S druge strane, kada je reč o našem odnosu, to što više ne radimo zajedno delovalo je osvežavajuće na naš brak. Ne kažem da je nama promena bila neophodno, ali je uvek dobro kada se u partnerskom odnosu dogodi nešto novo.

Autor: Ivana Nikolić
Foto: Luka Šarac, instagram

Još iz rubrike