Beauty Star – Tijana Pečenčić: Lepota je samopouzdanje, harizma, intelekt, stav, šarm, strast, duh…

28/12/2017 | 16:55

Atraktivna glumica smatra da se ženska lepota najbolje čita u očima te da je zaljubljenost najbolji saveznik dobrog izgleda dok su nega, šminka i zdrava ishrana tu samo da pripomognu

Nežno lice i kovrdžava kosa zaštitni su znak glumice Tijane Pečenčić (31) koju publika najviše pamti po ulogama u televizijskim serijama “Žene s Dedinja” i “Vojna akademija”. Šarmantna brineta rukovodi se pravilom “manje je više” kada je reč o naglašavanju prirodne lepote te ne voli jaku šminku, a crveni karmin njen je najbolji saveznik u svim “kriznim situacijama”. Tijana smatra da su unutrašnje zadovoljstvo i sreća najbolji saveznik izgleda svake žene dok su zdrava ishrana, bavljenje sportom i nega tu da pomognu. U skladu s tim, ona se trudi da napravi balans u svemu u svom životu, pa i u nezi lepote.

Šta je za vas lepota?

– Samopouzdanje, harizma, intelekt, stav, šarm, strast, duh, brižnost, unutrašnji sklad i zadovoljstvo. A možda više od svega toga lepotu najviše provocira sama ljubav. Kad voliš i kad si voljen, činjenica je i da zračiš drugačije. U očima se sve nepogrešivo čita!

Slažete li se s onom “manje je više” kada je reč o šminki?

– Apsolutno se držim tog pravila. Privatno se ne šminkam mnogo, s obzirom na to da se bavim poslom koji iziskuje da sam stalno pod jakom šminkom te se trudim da koži lica pružim što više odmora kada nemam obaveze. Ne volim napadan “make-up”, kod mene se šminkanje svodi na nanošenje tena u tankom sloju i to ako je neophodan, zatim maskare, balzama za usta, rumenila i korektora ukoliko ima sitnih nepravilosti koje treba pokriti. Za večernje izlaske eventualno dodam ajlajner i ruž. Volim negovan i prirodan izgled, neutralnu i blagu šminku i uvek se trudim da istaknem najlepše delove na licu.

Koliko vremena ujutro provedete pred ogledalom?

– Zavisi od obaveza. Ako sam u žurbi, samo se umijem, pređem lice zaleđenim kockicama i stavim dnevnu kremu. Doručak i kafu smatram neizostavnim delom svoje jutarnje nege kojoj posvećujem dosta pažnje i ona se ne odigrava pred ogledalom, a bitnija mi je jer me opušta i sprema za početak dana.

Šta uvek imate u neseseru?

– Parfem, korektor i ruž.

Smatrate li da je parfem zaštitni znak svake žene?

– On svakako naglašava moj karakter i individualnost. Uvek sam volela lepo da mirišem i parfemi su moja velika strast. Miris smatram kao nekom najavom i nešto što ostaje u tragovima kad odem. Dosta ljudi povezuje me s njim, samim tim ga smatram svojim zaštitnim znakom. Bitne su mi njegove postojanost i radijalnost. Chanel Chance Eau Fraîche nosim leti, Tom Ford Black Orchid koristim zimi i ne menjam ih već godinama.

Postoji li neki kozmetički proizvod kojem ste, takođe, verni godinama?

– Svim “Dr. Muradovim” proizvodima i “Givenchy Mister light correction lumière” olovki.

Kako negujete lice tokom zime?

– Redovnim pilinzima, hidratantnim kremama i maskama za lice koje mu obezbeđuju vlažnost, kao i serumima na bazi vitamina C. S obzirom na to da koža lica sve pamti, ništa ne prepuštam slučaju i uvek se konsultujem s mojim dermatologom, doktorkom Bihorac koja brine o koži mog lica od moje petnaeste godine.

Suočavate li se s problemom koji je blizak svim ženama – celulitom?

– Mislim da ne postoji devojka koja je imuna na taj tipičan ženski problem, svi se nosimo s njim u manjoj ili većoj meri. Zasad ga nemam, ali preventivno ipak odlazim na anticelulit masaže kad god imam vremena. Ista stvar je i s vežbanjem, a ono je najbolji saveznik u borbi protiv te napasti. Pijem mnogo vode u toku dana, kao i zeleni čaj, a redovno ujutro popijem mešavinu đumbira i limuna s malo meda, koja ne samo da je odlična za imunitet već i za detoksikaciju čitavog organizma. Trudim se da unosim i što više vitamina C.

Na čemu se bazira vaša ishrana?

– Na voću, povrću i mesu, a mnogo volim testeninu i potaže. Obožavam smutije i dobro ih pravim. Oni su dobar način da se unese više svežeg voća, povrća i vlakana, a mogu biti veoma ukusni, hranljivi i osvežavajući. Iako se trudim da jedem zdravo, kada imam mnogo obaveza, znam da posegnem i za čizburgerima, koji su mi posebno neodoljivi nakon noćnih izlazaka.

Imate li tajni recept za održavanje vitke linije?

– Mene dobro služi genetika, kondiciju trenutno održavam redovnim probama u pozorištu, a kada imam vremena, vežbam. Možda je sve stvar ravnoteže. Sigurna sam da su unutrašnje zadovoljstvo i sreća tajno oružje svačijeg dobrog izgleda.

Koji je najvredniji beauty trik koji ste naučili od profesionalnih šminkera?

– Nanošenje hajlajtera i ajlajnera dok senke nikada neću naučiti da stavljam.

Volite li da se šminkate?

– Generalno volim, ali mnogo zavisi u kakvoj sam fazi i koji je povod, nekada mi to predstavlja uživanje i igru, a ponekad stres.

Jeste li nekada poželeli da promenite nešto na sebi?

– Boju i dužinu kose.

Volite li crveni karmin?

– U svakoj večernjoj prilici. On je odraz ženstvenosti, zavodljiv je i glamurozan. Ali mi je trenutno draži jedan drugi u braonkasto-roze-nude nijansi.

Da li nezi kose posvećujete dosta pažnje i volite li svoje kovrdže?

– Imam omiljeni brend za negu kose, čiji preparati mojoj kosi obezbeđuju dobru negu. S obzirom na to da je izlažem čestom feniranju, ona mi tako i vraća. Da bih joj vratila svežinu, koristim kokosovo ulje kao pakovanje, u koje obično dodajem citrusno ili lavandino ulje, ponekad i samo arganovo. Svoje kovrdže mnogo volim i one me u nekom smislu čine prepoznatljivom. Često su nesavladive i divlje, a u poslednje vreme sve češće su nedefinisane. Leti je lakše izaći sa njima na kraj jer kosu sušim prirodno.

Ivana Nikolić Filip Šobot

Još iz rubrike