Aja Jung: Moje ćerke potpuno su različite

13/02/2018 | 15:17

Direktorka Beogradskog festivala igre tvrdi da ne bi bila u braku da u suprugu nema veliki životni oslonac, otkriva da je njena starija nasledica već započela samostalni život dok mlađa polako, ali sigurno kreće maminim stopama

Osnivačica i direktorka “Beogradskog festivala igre” Aja Jung (45) našla se na listi Srpske napredne stranke za izbore u prestonici koji će se održati u martu. Nekadašnja balerina, koja je već deceniju i po na čelu jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji, tvrdi da je njen cilj da Beograd postane grad kulture i umetnosti u kome će se preplitati vrhunski sadržaji. Iako nema ličnih ambicija ka značajnim funkcijama, razgovor sa Ajom započeli smo pitanjem o tome zbog čega je odlučila da se kandiduje.

– Nešto više od petnaest godina svakodnevno radim na projektu koji se zove „Beogradski festival igre“. Taj festival doneo mi je mnogo radosti, ali i uzeo dosta vremena i energije. Uloženi trud i rezultate mnogi nisu umeli da sagledaju. S vremenom sam ljude koji prepoznaju napore i pokušavaju da mi pomognu počela da smatram svojim saradnicima. Tako smo stigli i do ove liste. Jednostavno, pozvali su me. Neko je pomislio kako mogu da doprinesem da Beograd bude bolji grad. Spisak ne predstavlja jednu partiju ili grupu. To je hrabar sastav različitih ljudi, mahom bez ikakvog političkog iskustva, prepoznatljivih u profesijama i poslovima kojima se bave – počinje priču istaknuta umetnica jedinstvene energije koja se, pored Festivala igre, bavi i drugim značajnim poslovima u sferi kulture. Ipak, to ne sputava njenu želju da pomogne svojim sugrađanima:

– Ja vodim i Nacionalnu fondaciju za umetničku igru, kao i baletsku školu. Dan je uvek prekratak, a neretko za spavanje ostane samo par sati. Ipak, volela bih da pomognem i da budem deo promena. Mislim da nemamo mnogo vremena, a ni vajde od kukanja i gledanja u neke druge gradove, osim ako nismo spremni da prepišemo njihove recepte i iskustva. Svojim radom uvek sam doprinosila da Beograd bude lepši i važniji, da u njemu gostuju veliki umetnici i trupe, da se o našem gradu priča u svetu… U okviru moje oblasti, stvorila sam od Beograda svetsku prestonicu. Da sam čekala odobrenja, garancije ili bolja vremena, nikada ništa ne bih započela. Hrabrost je važna, kao i spremnost da prepoznamo izazove i mogućnosti.

Poznata Beograđanka može da se pohvali mnogim velikim uspesima koje je ostvarivala i kao balerina, ali koje i danas niže kao veoma uspešna menadžerka u kulturi, međutim, svojom najvećom životnom satisfakcijom ipak smatra harmoničan porodični život sa suprugom Fotisom Kanelopulosom i ćerkama – dvadesetogodišnjom Dorom i devetogodišnjom Zoi. Mada je svoje naslednice uvek učila da hrabro koračaju napred, dok za supruga tvrdi da je u svemu podržava, Aja priznaje da je ponekad čak i članovima njene porodice naporan njen životni tempo.

– Često je moj tempo naporan i mojim ukućanima, i mojim prijateljima, i mojim saradnicima, ali i onima koji me ne vole. Taman misle da sam se smirila, a ja iskočim iz nekog drugog ugla. Zato sam uzela jednog malog džeka rasela od koga se ne odvajam, i koji može da trči moj krug oko Kalemegdana, kada nikome nije ni do čega…

Neprestano razmišljam o svom poslu i svojoj deci. Nikada se nisam bavila tuđim životima. Čak ni na nivou kafanskih tračarenja. Možda je to bitna supstanca za mentalnu i fizičku kondiciju – objašnjava Jungova koja nam je otkrila da je njena starija ćerka Dora već započela samostalni život „preko bare“ gde studira filmsku produkciju.

– Dora je oduvek bila dobra i mirna. Odabrala je da studira ono što je ispunjava i što voli i drago mi je zbog toga. Uvek sam se plašila da joj ne nametnem nešto u čemu ona ne bi bila srećna, jer jednostavno nije bila dete koje se odupire ili isteruje svoje hirove. Sada je sama u Njujorku, a ja ne mogu da poverujem kako je brzo odrasla i postala zrela. Godine prolaze.

Dok je njena starija ćerka nasledila dosta osobina svog oca, mlađa je po energiji mnogo sličnija majci te je hiperaktivno dete s mnogo različitih interesovanja.

– Svako ko upozna Zoi odmah shvati da ne postoji sila, strah, vreme ili autoritet koji nju može da smiri ili uplaši. Ona je svoja. Tvrdoglava, uporna, glasna, dosadna u svojim planovima, idejama, namerama. Često prepoznajem neka moja ponašanja i faze kada je gledam. Kao i inat. Za razliku od Dore, ona igra balet, ali i svira klavir, obožava matematiku, srpski, likovno… Samo je važno da je u svemu najbolja i slobodna. Da je niko ne sputava ili nameće rešenja – priznaje Aja koju smo za kraj pitali ima li razumevanje i podršku supruga u svemu što radi, a ona nam je rekla:

– Naravno, inače ne bih imala supruga.

Ivana NikolićBoško Karanović/Luka Šarac

Još iz rubrike