Lifestyle

Digitalna ,,Lepota poroka“ zasijala pred beogradskom publikom

Digitalna ,,Lepota poroka“ zasijala pred beogradskom publikom

Pod otvorenim kalemegdanskim nebom, kultno ostvarenje srpskog Felinija Živka Nikolića, „Lepota poroka“ premijerno je prikazano u svojoj digitalno restauriranoj verziji u okviru projekta „Vip Kinoteka“.  

Jugoslovenski klasik iz 1986. godine je svojevremeno okupio velikane našeg glumišta poput Petra Božovića, Mire Furlan, Mire Banjac, Milutina Mime Karadžića, Miodraga Mikija Krstovića, Eve Ras, Vesne Pećanac, Bore Stijepanovića, Dobrile Ćirković, Jasne Beri, Bore Begovića, Mila Miranovića i drugih. Ostvarenje je okarakterisano kao komedija i vrlo ogoljeno predstavlja sa jedne strane tradicionalni način života u crnogorskim brdima, a sa druge onaj u primorju koji je lišen svih moralnih vrednosti.

- Kultno ostvarenje u kome su poznati glumci ostvarili zapamćene uloge, čije se replike i danas citiraju i nakon više od 30 godina ne gubi na svežini, aktuelnosti, gledanosti. Duhoviti prikaz kontradiktorne stvarnosti ovog podneblja čine ovaj film jednom od najgledanijih komedija, a saradnjom Jugoslovenske kinoteke i Vip-a „Lepota poroka“ dobija novu vrednost“ - izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske Kinoteke.

U produkciji Centar filma, ovo remek delo jugoslovenske kinematografije napravilo je revoluciju u filmskoj produkciji tadašnje SFRJ, budući da je prodato skoro 870 hiljada ulaznica za bioskop, dok je Mira Furlan za svoju ulogu nagrađena „Zlatnom arenom“ na Pulskom filmskom festivalu.

- Veoma nas raduje to što projekat „Vip Kinoteka“ nailazi na odlične reakcije javnosti, a na krilima te pozitivne energije stigli smo do petog klasika koji je zasijao u novom, digitalnom ruhu. Očekuje nas još filmova, a sledeća je premijera digitalne verzije filma „Varljivo leto" ovoga puta u Novom Sadu“ - istakao je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

Premijeru su posebno uveličali oni koji su radili na stvaranju ovog klasika, glumci - Petar Božović, Mira Banjac, Vesna Pećanac, Miodrag Miki Krstović kao i kompozitor Zoran Simjanović, uz druga poznata imena - Branka Babovića, Tatjane Pujin, Maje Šuše, Sandre Perović, Lune Lu,  predstavnika medija, Jugoslava Pantelić, direktora Jugoslovenske kinoteke i Dejana Turka, generalnog direktora kompanije Vip.

Specijalne projekcije filma „Lepota poroka“, za beogradsku publiku biće organizovane 30. maja u terminima od 18 i 20:30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.