Uručenje nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanou 12. marta

06/03/2018 | 13:37

Nagrada “Jovan Ćirilov – za korak dalje” u okviru 14. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanou. Nagrada se dodeljuje za komad „Nigde“ koji je izvela holandska trupa Introdans, u Centru Sava, 29. marta, 2017. godine.

– Ono što čini rukopis Dimitrisa Papajoanua posve posebnim, jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more – navodi se u saopštenju žirija.

Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Osnovao je Plesni teatar Edafos 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija – hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti. Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni.

Među najširom javnošću, Papajoanu je postao slavan kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini, 2004. godine. Njegove 23 pozorišne produkcije koje su nastale do danas, pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala koji su uključivali hiljade performera, i odigravale se na sasvim različitim mestima, od poznatih andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru, od olimpijskih stadiona do pariskog Théâtre de la Ville i Teatra Olimpiko u Vićenci. Od 2015 do 2017 godine, njegove produckije “Mrtva priroda” i “Osnovna sadržina” su gostovale u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Predstava “Mrtva priroda” prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. Beogradskog festivala igre. Tokom maja, 2017. godine, u Atini je predstavio svoju novu predstavu “Veliki krotitelj”.

Uručenje nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje“ planirano je za 12. mart, u Skupštini grada. Umetničko delo, statuu koja će biti uručena grčkom umetniku, kreirala je mlada vajarka Andreja Prokopijević.

Pod sloganom “Prestonica“, jedan od najvažnijih evropskih festivala umetničke igre, u okviru svog petnaestog izdanja koje počinje 15. marta, predstavlja publici 15 trupa. Ove godine kompanije stižu iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade, i otkrivaju 24 nove koreografske postavke publici u Beogradu i Novom Sadu.

U predfestivalskom terminu, Festival je ponudio reviju dokumentarnih filmova kroz petu ediciju Dana igre u Kinoteci, brojne radionice, majstorske kurseve i izložbe fotografije.

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao prestonica umetničke igre. Od svog prvog izdanja, 2004. godine, predstavljeno je preko 330 koreografskih radova, dok je poslednji festival pratilo skoro 23.000 gledalaca i preko 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Festival je učinio Beograd prepoznatljivim u svetu, a domaćoj publici otkrio savremenu igru i njene najznačajnije autore.

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica festivala. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom. Šest godina zaredom, Beogradski festival igre se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

Glavni partner Beogradskog festivala igre je Vip mobile, kompanija koje je uz Beogradski festival igre, u proteklih jedanaest godina doprinela ukupnom razvoju umetničke igre u Srbiji. Pokrovitelji Beogradskog festivala igre su Erste banka i Visa, u nastojanju da vrhunsku umetnost učine dostupnom. Dragocena je podrška brenda Nivea, koga odlikuje kvalitet, poverenje potrošača, duga tradicija i ulaganje u proverene vrednosti. Kompanija Nestlé Adriatic sa svojom robnom markom NESCAFÉ prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim deli posvećenost promociji aktivnog i zdravog načina života. Tradicionalni prijatelji festivala su Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, kompanija Eagle Hills sa projektom Belgrade Waterfront, Bambi, Imlek, Javno preduzece Pošta Srbije, Heineken®, Pardon Marbo Product, Ball Packaging Srbija, Qatar Airways kao zvanična avio kompanija festivala, Vahali Production Services, Elektroprivreda Srbije, Advokatska kancelarija Karanović/Nikolić, Telegroup, BeotelNet…

story.rspromo, guliver/getty

Još iz rubrike