U susret Međunarodnom danu mladih: Revijalna fudbalska utakmica u kojoj učestvuju poznati

09/08/2017 | 18:00

U toku nedelje obeležavanja Dana mladih, 10. avgusta 2017. godine sa početkom u 19:30 časova, održaće se revijalna fudbalska utakmica između tima Kancelarije za mlade za koji će igrati zvaničnici Grada Beograda i tima migranata iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Mesto: Stadion FK Voždovac, Stadion Shopping centar

Učesnici:
Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Grada Beograda
Dragomir Petronijević, član Gradskog veća
Aleksandar Marković, član Gradskog veća
Nedeljko Radosavljević, direktor Kancelarije za mlade
Slavko Gak, sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu
Slaviša Damjanović, direktor SC “Olimp”
Slobodan Stanojević, direktor JKP “Zelenilo Beograd”
Nikola Rajičić, podsekretar Sekretarijata za omladinu i sport

Kancelarija za mlade Grada Beograda, u partnerstvu sa Stadion Shopping centrom, u periodu od 7. do 12. avgusta 2017. godine nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan mladih u cilju skretanja pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata. Širom sveta, u čast ovog dana, u saradnji sa državnim organima, održavaju se kulturne manifestacije, radionice, koncerti i tribine sa temom koju svake godine izabere osnivač manifestacije – Ujedinjene nacije. Tema ovogodišnjeg Dana mladih je Youth Building Peace – Mladi grade mir.

• Tokom cele nedelje, od 7. do 12. avgusta 2017. godine, u prostoru Stadion Shopping centra postavljena je izložba fotografija “Tražioci azila – čekajući život“ koju je pripremio Centar za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila.

• Tokom cele nedelje, od 7. do 12. avgusta 2017. godine, u prostorijama “Inkubator Gnezdo“ održaće se niz radionica za mlade – Premosti prepreke, Odliv mozgova mladih: problemi i rešenja, Mladi za kulturu i Dijalog kafe.

• 12. avgusta 2017. godine u prostorijama Stadion Shopping centra od 17 do 20 časova biće održana Street art radionica.

• Centralni događaj održaće se 12. avgusta 2017. na terasi prostora “Inkubator Gnezdo”. Omladinske organizacije predstaviće svoj rad na “Sajmu udruženja za mlade”, od 17 do 19 časova.

• Na završnoj ceremoniji od 19 časova, uz prisustvo zvaničnika Grada Beograda i Vlade Republike Srbije i prigodan program stipendista Fondacije za mlade talente, predstavićemo sve aktivnosti održane tokom nedelje.

Opšti cilj Međunarodnog dana mladih je skretanje pažnje na doprinos mladih ljudi u prevenciji sukoba, inkluziji, socijalnoj pravdi i izgradnji mira i sigurnosti. Kroz celodnevni program kulturnog, edukativnog i društvenog karaktera stvara se osnov za bolju komunikaciju i definisanje problema mladih, koji doprinosi stvaranju svesti o značaju mladih kao ključnim akterima u prevenciji sukoba i održavanju mira.

Proces socijalne inkluzije za mlade, uključujući učešće u donošenju odluka, pristup kvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, pruža mladim ljudima mogućnosti da ostvare svoje potencijale i postignu svoje ciljeve. Kada su mladi isključeni iz političkih, ekonomskih i socijalnih sfera i procesa, to može biti faktor rizika za nasilje i nasilne oblike sukoba. Stoga je identifikovanje i rešavanje socijalne isključenosti mladih preduslov za održavanje mira.

story.rspromo

Još iz rubrike