Svetski dan zagrljaja: Nova saznanja o uticaju zagrljaja i magnezijuma na stres

18/01/2018 | 15:26

Da li ste znali da zagrljaj ima snažan uticaj na smanjenje stresa?

Često je bio predmet naučnih istraživanja, koja su pokazala da je njegova uloga nezamenljiva kod smanjenja stresa, kao i da je od presudne važnosti za emocionalno zdravlje. Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti, i povećava nivo hormona serotonina, koji je zaslužan za osećaj sreće. O njegovoj važnosti govori i Međunarodni dan zagrljaja, koji se obeležava 21. januara, kako bi podstakao ljude da izražavaju svoje emocije.

Rezultati Instituta za istraživanje dodira u Majamiju pokazuju da dodir ne smanjuje samo nivo kortizola, hormona stresa, već popravlja i fizičko zdravlje podstičući proizvodnju belih krvnih zrnaca. Dokazano je da deca koju roditelji stalno grle, ređe imaju infekcije i viruse, kao i probleme sa astmom, nesanicom, dermatitisom, kardiovaskularnim bolestima i mnogim hroničnim bolestima. Istraživanje je dokazalo da je uticaj ovog toplog ljudskog kontakta od velikog značaja, kako za psihičko, tako i za fizičko zdravlje.

Zagrljaji čine život lepšim i kvalitetnijim, baš kao i magnezijum, a spoj zagrljaja i svakodnevnog unosa ovog dragocenog minerala je još delotvorniji. Stručnjak Centra za obrazovanje i istraživanje magnezijuma Andrea Rosanoff, poručuje da bez dovoljno magnezijuma, može doći do preosetljivosti i nervoze čak i kada ne postoji direktna izloženost stresu. Osećanje nervoze i razdražljivosti mogu biti znaci da je organizmu potreban magnezijum.

Zbog toga je važno da pravilnom ishranom osiguramo svakodnevni unos od 375 mg magnezijuma u svom prirodnom obliku. Magnezijum u ovakvom obliku je potpuno rastvorljiv i lako i brzo dospeva do ćelija u organizmu. Sve više se govori o značaju vode koja sadrži magnezijum. Dnevnim unosom 1L prirodne mineralne Mg Mivela vode obezbeđujemo preporučenu dnevnu dozu ovog minerala, koji je neophodan za vitalne telesne funkcije i istovremeno hidriramo organizam.

Zagrljaji su izuzetno zdravi i preporučljivo je primenjivati ih u neograničenoj količini. I zato, učinite nešto dobro za svoje zdravlje svakoga dana, grlite drage osobe i obezbedite vašem organizmu dovoljnu količinu magnezijuma.

story.rspromo

Još iz rubrike