Proglašeni pobednici prvog “Regionalnog app izazova“

27/02/2018 | 14:57

Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale suregionalno finale konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje – “Regionalni app izazov“. U regionalnom finalu učestvovali su srednjoškolci, pobednici državnih konkursa izSrbije, Crne Gore  i Bosne i Hercegovine.

Zbog ujednačenosti u kvalitetu, žiri je odlučio da prvo mesto podele dve aplikacije – “Solve & Share“ tima LeVel iz Gimnazije “Bora Stanković“ iz Niša i aplikacija “Move Fit“, koju je izradio tim RB Dev iz JU “28. juni“ iz Istočnog Sarajeva. Članovi oba tima otputovaće u Berlin, na jednu od vodećih IoT konferencija.

Prilikom uručenja nagrade, generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izrazio je zadovoljstvo kvalitetom prezentovanih aplikacija.

– U ime kompanije Telekom Srbija želim da istaknem da smo izuzetno ponosni na mlade ljude koji su pokazali zavidno znanje, izuzetan timski i preduzetnički  duh i volju da istraju u procesu kreiranja aplikacija koje olakšavaju komunikaciju u savremenom svetu. Uspeh koji je mts app konkurs postigao u Srbiji prethodnih godina inspirisao nas je da ga proširimo i van granica naše zemlje – izjavio je Ćulibrk.

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk

Pored glavnih nagrada, dodeljene su i dve specijalne nagrade za inovativnost “Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, timu Valanders iz Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić“ iz Podgorice za aplikaciju “TeleTech“ i učeniku Matematičke gimnazije iz Beograda, Luki Jovičiću za aplikaciju “Stories“. Učenici su nagrađeni vrednim mobilnim uređajima.

Izvršni direktor m:tel-a Crna Gora Vladimir Lučić, pozitivno je ocenio konkurs i zalaganje mladih.

– Želeo bih da zahvalim kolegama iz Telekoma Srbija na inicijativi da se u ovaj društveno odgovoran projekat, uključimo i mi iz Crne Gore kao i kolege iz BiH. Ideja nam je da ovaj događaj postane regionalno važan IT projekat, sa značajnim potencijalom za razvoj. Prošle godine smo otvorili Digitalnu fabriku, prvi IT inkubator u Crnoj Gori i time dodatno doprineli ambijentu za podsticanje inovativnog duha, produkciju ideja i izradu startup-ova – izjavio je Lučić.

Izvršna direktorka za marketing i prodaju m:tel BiH Radmila Bojanić izrazila je zadovoljstvo što je ovog puta regija povezana znanjem i idejama mladih ljudi.

– Uz čestitke regionalnom pobedničkom timu istakla bih da su svi već sada pobednici, jer nije mala stvar biti najbolji na državnim takmičenjima. Najiskrenije zahvaljujem svim učenicima i njihovim mentorima, koji su uzeli učešće u takmičenju – istakla je Radmila Bojanić i dodala da je ovo jedan od brojnih društveno odgovornih projekata u kome m:tel iz BiH ulaže u razvoj znanja i mladih talenata.

Za srednjoškolce iz Podgorice, Doboja, Istočnog Sarajeva, Mostara, Prijedora, Sente, Beograda, Šapca i Niša, Regionalni app izazov bio je prilika da razmene znanja i iskustva, ali i da dožive Beograd na poseban način, u okviru jedinstvene ture pod nazivom “Tesla u Beogradu“. Đaci su posetili muzej Nikole Tesle, Elektotehnički fakultet i lokacije u gradu koje je Tesla obišao prilikom svoje jedine posete Beogradu.

story.rspromo

Još iz rubrike