Majčino mleko- idealna hrana za bebu

21/11/2018 | 10:24

Ništa ne može da se poredi sa majčinim mlekom i njegovim dobrobitima za bebu. Dojenje je najprirodniji dar, najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. Dojenje i majčino mleko unapređuju zdravlje majke i deteta, tokom čitavog života. Ne samo sastav, već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja najbolju moguću ishranu za bebu.

Ne postoji loše majčino mleko, ono je kod svake žene jedinstvenog sastava, i idealno je upravo za njenu bebu. Mleko se vremenom prilagođava odojčetu koje raste, a ovo su još neke neverovatne činjenice, o ovoj dragocenoj tečnost, koja predstavlja osnov života:

  • Kolostrum je posebna žuta tečnost koju mlečna žlezda stvara u malim količinama pre pravog nadolaženja mleka. Sadrži malo masti i puno proteina kako bi
    pomoglo bebi da brže raste. Puno je imunoloških faktora, pa se naziva i imunološko mleko.
  • Prelazno mleko (6 do 14 dana nakon porođaja) je, kako to ukazuje i samo ime, mleko u prelaznom razdoblju prema zrelom mleku. Njegov sastav vremenom postaje sve sličniji zrelom mleku i količina se povećava.
  • Zrelo mleko (oko dve nedelje nakon porođaja) sadrži gotovo dvostruko manju količinu proteina nego kolostrum, i više masti.
  • Majčino mleko se ne može veštački proizvesti, niti ga je moguće kopirati
  • Deca koja su dojena imaju viši koeficijet inteligencije, ranije nauče da kontrolišu higijenske navike, da samostalno jedu, gotovo da ne oboljevaju od psihosomatskih bolesti, imaju veći kapacitet za sreću i bolju toleranciju na frustracije.
  • Dokazano je da majčino mleko sadrži matične ćelije koje su zadužene za regeneraciju, rast i razvoj tkiva.
  • Naučnici u Švedskoj otkrili su da majčino mleko sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora. Istraživači veruju da supstanca iz majčinog mleka koju su nazvali “Hamlet” ubija 40 različitih vrsta ćelija raka, a značajno je to da ne ubija zdrave ćelije, što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Zato što zna koliko je bebama, majčino mleko važno, i koliko je značajno da mame imaju svu moguću podršku, Rosa je odlučila da prikuplja sredstva za otvaranje prostorija za edukaciju i pomoć pri dojenju u porodilištima širom Srbije, donirajući jedan dinar od svake kupljene Rosa boce od 1,5 litar. Podržimo ono što je važno – a to su ljubav, sreća, radost i zdravlje beba i mama.

story.rspromo

Još iz rubrike