IZVOR SVEŽINE ZA SVAKI VAŠ DAN

25/01/2019 | 09:00

Sa hladnijim vremenom, manje osećamo žeđ i zaboravimo da unosimo dovoljno tečnosti, koja je organizmu potrebna pri svakoj temperaturi, tokom celog dana, u svim godišnjim dobima. Da, tečnost iz organizma se gubi i tokom zime, a voda je svakako najbolji način da ga osvežite.

Užurbani način života naterao je mnoge od nas da, zarad ostvarenja velikih ciljeva, sopstveno zdravlje stavimo po strani, ali i neretko doveo u zabludu da zdrav životni stil podrazumeva upotrebu skupih kozmetičkih preparata i konzumaciju neobičnih napitaka. Zapravo treba nam voda, bila izvorska ili flaširana, ako se redovno konzumira, vrlo brzo donosi benefite.

Od zdrave, hidrirane kože, njene svežine i elastičnosti, do lepog tena, energije i snage, obična voda pružiće odgovore na neobične probleme. Osim na lepotu, voda može uticati i na koncentraciju i efikasno rešavanje svih zadataka, ona doprinosi protoku materija kroz celo telo i doprinosi boljem funkcionisanju mozga. Dobre navike presudne su u očuvanju dobrog zdravlja.

Pitanje je samo koliko smo spremni da dnevne obaveze i pritiske koji dolaze sa raznih strana stavimo po strani u ime sitnih rituala kojima štitimo ono što je najvažnije.

– Kada biramo flaširane vode kao izvor tečnosti za hidraciju zdrave populacije, potrebno je posebno obratiti pažnju na odsustvo aditiva ukusa, pH vrednost (optimalno oko 7.4), sadržaj natrijuma (ispod 20 mg po litru), količinu suvog ostatka (manje od 300 mg/L) i rok upotrebe – savetuje profesor dr Sergej Ostojić lekar i višedecenijski fiziolog vrhunskih sportista.

Kao što i sami stručnjaci sugerišu, pravilna hidratacija je izbor svakog odgovornog čoveka. Svojim stavom prema zdravom životu, stalnoj brizi da ono najčistije i najvažnije iz prirode bude naša svakodnevnica, pružamo primer i najmlađima, učeći ih da odgovornost sprema svom zdravlju inkorporiraju u svoje velike ciljeve.


Story.rsPromo

Još iz rubrike