Značaj aktivnog života: Pokrenite vašu decu

24/04/2018 | 11:11

Svako drugo dete u Srbiji teško se penje stepenicama do drugog sprata usled nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane. Samo 30 odsto dece u slobodno vreme igra fudbal, košarku, odbojku, lastiš u parku ili dvorištu, dok preostalih 70 odsto slobodno vreme najčešće provode uz kompjuter, telefon ili televizor, rezultati su nedavnih istraživanja. Današnja deca ne znaju koja su pravila igre između dve vatre, ako im je nešto teško, odmah odustaju, a žale se i izvlače na zamor ili neki zdravstveni problem. Ako do četvrtog razreda ne razviju motoričke sposobnosti, kasnije taj segment razvoja ne mogu da nadoknade. U rešavanju navedenih alarmantnih okolnosti, mora se razviti adekvatna sistemska podrška, kao i niz akcija koje pokreću decu na sportsku aktivnost, međutim ključnu ulogu i dalje imaju – roditelji.

Vi ste ti koji imate presudnu ulogu u podsticanju dece na fizičku aktivnost. Ta uloga ogleda se ne samo u ograničavanju vremena koje mališani provode u gledanju televizije ili igranju video-igara već i u davanju dobrog ličnog primera i pružanju različitih mogućnosti mališanima da budu fizički aktivni – bilo da su to odlazak u park, na bazen ili klizalište, igre s loptom na poljani ili demonstriranje „plesnog umeća“ u dnevnoj sobi. Roditeljska briga i opomene poput: „Ne trči, ne penji se, ne luduj“, iako s najboljom namerom, nekad mogu biti kontraproduktivne za fizičko zdravlje deteta. Umesto da sputavate dete u prirodnom i urođenom procesu, dopustite mu da bude aktivno čak i kada to ometa vaš trenutni mir.

Budite im primer

Ako deca već imitiraju svoje roditelje u svemu što rade, pružite im dobar primer. Radite zajedno jednostavne a efikasne vežbe koje možete upražnjavati i u svom dnevnom boravku. Na primer, popularni plank može učiniti čuda za vaš stomak, dok detetu drži ispravljenu kičmu. Postavite laktove na pod, podignite se na vrhove nožnih prstiju, ispravite leđa i držite tu poziciju makar trideset sekundi. Mališane polako možete uvesti i u vežbe trbušnjaka. Kretanje je takođe od krucijalne važnosti i pospešuje disanje, kao i prisustvo kiseonika u mozgu. Pored toga, omogućite svom detetu, kada god možete, da hoda boso jer cipelice ograničavaju kretanje i senzorne signale koji se šalju mozgu, a pustite decu i da trče jer aerobna aktivnost povećava inteligenciju. Ako tu aktivnost upražnjavate zajedno s njima, to je prilika za kvalitetno vreme provedeno sa svojom decom ali i zdrava rekreacija.

Jedno ispitivanje pokazalo je da će se deca koja imaju podršku svojih roditelja u fizičkoj rekreaciji lakše upustiti u trening u trajanju od jednog sata ili duže. Takođe, za decu koja imaju podstrek roditelja da vežbaju, čak šest puta je veća verovatnoća da budu fizički aktivna od one čiji roditelji nisu uključeni u fizički razvoj. Prednost koju roditelji imaju u nadziranju fizičke aktivnosti svoje dece upravo leži u tome što oni kontrolišu vreme koje mališani provode ispred ekrana i mogu da utiču na njihov raspored i obaveze. Istraživanje ukazuje i na to da bi roditelji devojčica trebalo da obrate više pažnje na njihovu aktivnost, jer su se pokazale kao nešto pasivnije od svojih vršnjaka suprotnog pola.

Oslobodite im raspored za sport

Kako deca postaju starija, sve im je teže da nađu vremena za sportske aktivnosti. Razlozi za to uključuju sve brojnije školske obaveze, osećaj kod neke dece da nisu dovoljno dobri u sportu, ali i odsustvo pozitivnih primera u okruženju. Ukoliko roditelji nisu i sami u mogućnosti da se dovoljno bave sportom zbog manjka vremena ili fizičkih poteškoća, moraju se postarati da njihovo dete krene putem napretka u ključnim godinama fizičkog razvoja.

Fizička aktivnost vašeg deteta važna je, između ostalog, zbog jačanja srčanog mišića, pluća, kosti, kontrolisanja težine, ali ono što se često zanemaruje, a podjednako je bitno, podstiče emocionalnu stabilnost i osećaj sreće.

Boris Popadićguliver/thinkstock

Još iz rubrike