Zdravi minerali postaju štetni ako dvaput prokuvate istu vodu

28/11/2017 | 20:54

Kuvalo za vodu je poslednjih godina sastavni deo većine domaćinstava. Mnogo puta se desi da prokuvate vodu, pa zaboravite da li ste to uradili, pa ponovo uključite kuvalo… Da li ste ikada razmišljali da li je to štetno?

Nažalost, jeste, piše Healthyfoodteam. Kada je voda ostavljena da predugo vri ili je ponovo prokuvana, njene hemijske supstance se menjaju. Zdravi minerali postaju štetni, poput kalciijuma koji onda dovodi do kamenaca, kada se takva voda konzumira u većim količinama.

Arsen

World Health Organization (WHO) tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, disfunkcijama, lezijama kože, pa čak i raka.

Nitrat

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su karcinogeni – pogubni za jajnike, creva, mehur, pankreas, stomak, izaziva leukemiju…

Fluorid

Utiče na neurološke i kognitivne funkcije, razvoj kod dece, pa čak i smanjenje broja spermatozoida

story.rsradiosarajevo.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike