Zašto karmin ne treba koristiti svakodnevno?

15/11/2017 | 13:15

Naučnici sa američkog Univerziteta sproveli su istraživanje na karminima i sjajevima za usne i došli do zabrinjavajućih rezultata.

Koliko god nas jedan potez karminom može ulepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako preterujemo.

Naučnici su ispitali 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, hroma, aluminijuma i još pet teških metala. U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da izazovu opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća, piše avaz.ba.

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste karmin u proseku na dan može apsorbovati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje koriste karmin svaki dan i do 87 miligrama.

Naravno, to ne znači da odmah morate prestati da koristite karmine i bacite ih sve u smeće. Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umerene.

Može li bolje od ovoga: Našminkajte se bez ijednog make up proizvoda (video)

Brendovi u istraživanju nisu imenovani, ali naučnici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu, pa se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve, navodi avaz.ba.

story.rsguliver/thinkstock

Još iz rubrike