POLIFENOLI – NEZAMENLJIVI ZAŠTITNICI KOŽE OD UV ZRAČENJA

04/03/2019 | 11:15

Ultraljubičasto zračenje u žiži je naučnih i popularnih diskusija o štetnom delovanju na strukturu kože. Evidentno je ubrzanje procesa starenja i gubitka svežine kože usled delovanja sunčeve svetlosti. Da li je danas UV zračenje jače ili smo mi kroz ishranu manje snabdeveni polifenolima?

Nauka je dokazala da su polifenoli najmoćniji prirodni antioksidansi, koji predstavljaju najbolje borce protiv oksidacije, upala i razvoja mikroorganizama. Samo jedan od brojnih benefita polifenola jeste to što čuvaju lepotu, mladalački izgled i svežinu kože. U čemu je tajna?

Na ovu temu, razgovarali smo sa prof. dr Dejanom Čubrilom, profesorom medicinske fiziologije i specijalistom medicine sporta.

– Bez polifenola nema zaštite kože. UV zračenje, posebno UVB i UVA predstavljaju glavne okidače razvoja oksidacije ili oštećenja mladalačkih struktura ćelija kože. Zanimljiv je podatak da se izlaganje sunčevom zračenju duže od jednog sata nedeljno smatra početkom dominacije procesa oksidacije kože.

Od činjenice koliko porcija polifenola unosimo tokom letnjih dana, kada je najveće izlaganje sunčevim zracima, direktno će zavisiti stanje struktura kože. Polifenoli imaju zadatak da spreče direktne i skrivene posledice oštećenja koja izazivaju ultraljubičasta zračenja, stoga je od krucijalne važnosti da budemo svesni neophodnosti unošenja dovoljne količine ovih moćnih, magičnih molekula – objašnjava dr Čubrilo.

Voće, povrće, semenke, mahunarke, začini i začinsko bilje predstavljaju najmoćniji izvor polifenola. Prepoznaćete ih lako: količina polifenola u biljkama određuje njihov intenzitet boje, gorčinu, aromu i miris, pa su upravo biljke intenzivne arome, boje i mirisa, kao što su, na primer, grožđe, kakao, borovnice ili avokado, najbogatije polifenolima. Pored ovih namirnica, izuzetan izvor polifenola su i crni i zeleni čaj, kafa, crvena vina, maslinovo i ulje od semenki susama, kao i čokolada bogata kakaom.

Više informacija može nađe na sledećem sajtu: http://polifenoli.rs/

story.rspromo/iStock

Još iz rubrike