Da li ste znali šta je KLJUČ zdravlja i lepote?

01/07/2019 | 17:49

Najčešći simptomi otečenosti, umora i prekomerne težine prouzrokovani su lošim protokom limfne tečnosti koje u organizmu ima tri puta više nego krvi

Osećaj umora, otečenosti i neraspoloženja, uvećana telesna težina i celulit uglavnom su posledica slabog protoka limfne tečnosti. Njena funkcija je da brani organizam od infekcija, čisti telo od toksina, upija masnoće i vitamine rastvorljive u mastima iz creva i prenosi ih u krv, a ukoliko to nije u stanju, dolazi do manjih, ali i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Znakovi i simptomi koji su usko povezani sa usporenim radom limfe su: glavobolje, manjak energije, šum u ušima, smanjena sposobnost borbe protiv infekcije, česte prehlade, opstipacija, nemogućnost gubitka težine, podočnjaci, nadutost lica i tela, bol i ukočenost u jutarnjim časovima, trnjenje ruku i nogu tokom spavanja, pritisak duž kičme i ramena, svrab kože i akne.

Kretanje limfe možete ubrzati na nekoliko načina:

Fizička aktivnost

Ona je glavni pokretač limfnog sistema. Ukoliko nemate vremena za treninge, rad limfe možete poboljšati i laganim skakutanjem u mestu. Naime, pritisak koji se tada stvara u nogama utiče na zatvaranje i otvaranje limfnih „ventila“ čija je uloga propuštanje tečnosti u jednom smeru – odozdo prema gore.

Jedite sirovu hranu

Termički neobrađena hrana je alkalna, što pomaže neutralizaciji štetnih patogena i smanjuje teret čišćenja limfe.

Limfna drenaža je jedan najefikasnijih načina za otklanjanje ove vrste problema, a tu su i masaže. Odlične su za opuštanje umornih i bolnih mišića i eliminisanje nervoze, a studije su pokazale da se na ovaj način protok limfne tečnosti uvećava za čak 78 odsto.

Unosite tečnost

Dehidratacija je jedan od glavnih uzoraka opterećenja limfnih kanala. Što je unos tečnosti manji i limfa je gušća pa radi sporije. Naterajte sebe da češće pijete vodu, bar šest do osam čaša na dan. Izbegavajte alkohol, gazirane i sokove pune šećera, kao i energetske napitke.

Obloge od hladno ceđenog ricinusovog ulja znatno će poboljšati cirkulaciju limfne tečnosti. Krpu natopljenu uljem prislonite na donji deo stomaka i držite nekoliko sati. Na taj način ublažićete upale i poboljšati varenje.

Odlaskom u saunu takođe se stimulišu znojne žlezde, samim tim izlučuju se nakupljeni toksini i pospešuje rad limfnog sistema, kanala i čvorova.

Ako na poslu dosta vremena provodite sedeći, potrudite se da noge ne držite prekrštene i da vam bar 20 centimetara budu dignute od poda. Nakon završetka radnog dana podignite ih visoko uza zid, držeći ih u tom položaju nekoliko minuta. Toksine iz organizma eliminisaćete i tuširanjem toplom i hladnom vodom.

 

Suzana Jančićguliver/gettyimages/thinkstock

Još iz rubrike