Lifestyle

Sunčanje je blagodet za zdravlje ako se držite ovih jednostavnih pravila

Sunčanje je blagodet za zdravlje ako se držite ovih jednostavnih pravila

Sunčanje bez adekvatne zaštite može da vam napravi veliki zdravstveni problem

 

Ako se prekomerno izlažete suncu bez adekvatne zaštite, možete napraviti sebi zdravstveni problem. S druge strane, ukoliko to radite uz sve mere opreza, možete imati niz blagodeti za celokupan organizam

Stiže doba godine kada nas najveći broj stručnjaka upozorava na štetna dejstva sunca, ali znamo i da sunčanje može biti korisno za zdravlje. Nije čudo što ga podjednako nazivaju prijateljem i neprijateljem. Ukoliko se držite jednostavnih pravila, možete imati niz blagodeti po zdravlje. Izlaganje kože u periodima visokog UV zračenja, kao i preterano sunčanje, imaju izuzetno štetne posledice koje se mogu manifestovati odmah kao opekotine od sunca i alergije.

Blagodeti sunca

Poznato je da sunčevi zraci podstiču proizvodnju vitamina D, čiji deficit dovodi do osteoporoze, ali i do određenih vrsta raka. Sunčanje ublažava simptome psorijaze, ekcema i nekih formi akni. Najbolji rezultati u lečenju psorijaze postižu se kombinacijom sunčanja i kupanja u morskoj vodi. Sunce jača imunitet, ali i podstiče proizvodnju serotonina i endorfina, hormona koji "leče" anksioznost i depresiju i popravljaju raspoloženje. Sunčevi zraci stimulišu rad štitne žlezde i poboljšavaju lučenje insulina, dok smanjuju lučenje melatonina.

Posledice 

Prekomerna izloženost suncu može dovesti do bora, hiperpigmentacionih fleka i raka kože. Sunce se smatra jednim od najvažnijih faktora koji pridonose pojavi vidljivog starenja, pri čemu veliku ulogu u tome imaju slobodni radikali. To dovodi do oštećenja ćelija, što se ogleda kroz ubrzano starenje kože i nastanak različitih kožnih promena – od smanjene proizvodnje kolagena, preko gubitka elastičnosti, do pojave izboranosti. Pored promena vezanih za fotostarenje, izlaganje UV zracima može uzrokovati i poremećaje pigmentacije. Te promene vezane su za prekomernu proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje braonkasti ton, a neravnomerno se taloži u slojevima epiderma. Iako bezazlene, predstavljaju estetski problem koji zahteva dugotrajno tretiranje. Najčešći oblici hiperpigmentacija su staračke pege, melazma i sunčane pege. Prekomerno izlaganje suncu povezano je i s rakom kože, najčešćim zloćudnim tumorom. Svako može da oboli od kancera kože, ali određeni faktori rizika uključuju svetliji ten, veći broj mladeža i opekotine od sunca u prošlosti. 

Pročitajte: Polifenoli, čuvari zdravlja - Usporavaju starenje, štite srce, jačaju imunitet

Pravila za izlaganje suncu

– Uvek kada se izlažete suncu, mažite proizvod sa zaštitnim faktorom, posebno između 10 i 17 časova, a zaštitu nanesite pola sata pre izlaganja suncu.

– Ukoliko ste na suncu ceo dan, svaka dva sata ponovo nanesite sredstvo sa zaštitnim faktorom. Kremu uvek mažite i posle kupanja ili intenzivnog znojenja.

– Ukoliko ste izgoreli u mladosti, posebnu pažnju zaštiti posvetite u budućnosti jer imate dva puta veće šanse za razvoj melanoma.

– Veće količine proizvoda sa zaštitnim faktorom nanesite na delove tela na kojima imate pegice, fleke i mladeže.

– Prirodno plave i crvenokose osobe, kao i one svetlih očiju, podložnije su razvoju melanoma.


UV zračenje vrlo brzo deluje na našu kožu. Samo nekoliko minuta izlaganja suncu dovoljno je za nastanak neposredne pigmentacije. Isto tako, i za sintezu vitamina D u našoj koži potrebno je pet minuta dnevno.

Pročitajte: „Bustujte“ stanje organizma, isprobajte ove proverene trikove!

Preparati za sunčanje

Jedna od čestih zabluda jeste da preplanula koža ne treba da se zaštiti od sunca – to je potpuno pogrešno jer se zapravo radi o oštećenoj koži. Treba je samo namazati odgovarajućim zaštitnim faktorom. Zaštitni faktor ili SPF govori nam koliko možemo da budemo na suncu a da ne izgorimo, odnosno kolika je zaštita od UVB zračenja.

Pri kupovini važno je voditi računa i o teksturi kreme. Recimo, masna tekstura nije namenjena koži sklonoj aknama i za nju je idealna upotreba proizvoda koji ima kombinaciju mineralnih i hemijskih filtera. Dobro je kupiti vodootporno sredstvo kako ga ne bi uklonio znoj ili kupanje i veoma je važno nanositi ga u debelom sloju.

Zabluda je to da su kreme za sunčanje štetne i povezane s nastankom melanoma jer nijedna analiza to nije dokazala, niti postoje naučni dokazi za teoriju da osobe koje koriste kreme za sunčanje imaju više melanoma.

 

Komentari (0)

Loading