Siniša Ubović: Kako prevazići razlaz sa partnerom

02/01/2018 | 22:45

Poznati trener za lični razvoj Siniša Ubović otkriva kako da budemo jači od bola koji nastaje kada prekinemo dugu vezu ili bračni odnos

Trener za lični razvoj Siniša Ubović nedavno je objavio knjigu “Jači od bola” u kojoj, između ostalog, kaže: “Bol iz prošlosti može biti sjajan podsetnik na snagu koju smo dobili i s kojom sada gradimo svoju budućnost”. Čitajući ove njegove reči, pomislili smo da to može da bude odlična tema za razgovor, s tim što smo poželeli da se ovog puta usmerimo isključivo na bol koji nastaje kada osobe koje volimo odluče da više ne budu deo našeg života. Sasvim je svejedno da li je reč o prekidu veze ili razvodu braka, jer “duša” u svakom od ovih slučajeva ume beskrajno da boli.

Suočavanje

Suština je otkriti svoje najveće strahove, sumnje i duboka verovanja koja nam ne služe i transformisati ih u nešto konstruktivno. Međutim, uglavnom tek kada nam se dese neke kritične stvari, shvatimo da je došlo vreme da nešto u svom životu menjamo. To je i razumljivo, jer kad nam je lepo, nema razloga da unosimo promenu. Zato je veoma korisno da kada nastupe teški periodi, osvestimo činjenicu da je, ma kako bolan neki događaj bio, nastupio da nam pruži neku novu mogućnost u životu.

Strah od samoće

Vezujemo se za ljude, ostajemo u vezama punim kompromisa, očekujemo da će se on ili ona jednog dana promeniti i grčevito se držimo nekih odnosa koji nas možda i povređuju, samo da ne bismo bili sami. Dokle god od partnera očekujemo da našem životu da smisao, da unese radost u njega i da je isključivo on izvor naše dobrobiti, ovaj strah biće prisutan. Kad svoju vrednost i kvalitet života stavimo u tuđe ruke, uvek postoji strah od tog gubitka.

Da bismo se oslobodili straha o kom govorimo, treba neprestano da radimo na uspostavljanju kvalitetne veze sa sobom. Taj odnos je, definitivno, najvažniji odnos koji treba da gradimo. Što više budemo osluškivali svoje istinske želje i potrebe, što češće budemo iskreni prema sebi i svesniji svojih osećanja, biće nam lakše da imamo poverenja u život i sopstveni kapacitet, da se nosimo sa svim što u životu može da nastupi. Da li će neko ostati zajedno ili ne, zavisi od mnogo faktora, a pre svega od toga koliko su vezani jedno za drugo i šta je to što ih zaista vezuje.

Ukoliko smo apsolutno sigurni da smo dali sve od sebe, da smo u vezi u kojoj smo i partner i mi iskoristili sve mogućnosti da je unapredimo i poboljšamo i, na kraju, ako više nema ljubavi i obostrane potrebe da se ide dalje zajedno, to može biti signal za razlaz. Ipak, uvek je važno zapitati se – na koji način ja doprinosim tome da živim u ovakvom odnosu?

Prvi dani posle razlaza

U tim trenucima važno je da prihvatimo sva svoja osećanja i budemo svesni da je potpuno normalno da prolazimo kroz emocionalni rolerkoster. Promenljivost raspoloženja, najrazličitija stanja – od tuge, preko ljutnje, bezvoljnosti, osećaja krivice, iscrpljenosti – sasvim su normalni u ovoj fazi i od njih ne treba bežati. Dajte sebi dozvolu da osećate sve što osećate. Sve su to vaša osećanja i samim tim su u redu, a bitno je da ne gubite iz vida da je to stanje prolazno. Izuzetno je važno da ne “pretrčavamo” preko svojih emocija, već da isplačemo ono što treba da isplačemo, da odbolujemo i damo sebi prostor da prođemo kroz svoju tugu. Dobro je da u tom procesu, ako osećamo potrebu za tim, potražimo podršku neke bliske osobe. Veoma je korisno da s nekim podelimo svoja osećanja. Odlazak u provod može ponekad biti dobra ideja, ali ako se ne suočimo sa svojim osećanjima i ako kroz njih ne prođemo, doći će trenutak kada ćemo ipak morati time da se pozabavimo.

Kada je vreme za novu vezu

Ući u novu vezu pre nego što shvatimo šta smo iz one prethodne naučili, stvara dobre uslove za ponavljanje iste situacije. Možemo da bežimo s jednog mesta na drugo, pa i da se preselimo na drugi kraj planete, ali ono od čega ne možemo da pobegnemo jesu naša osećanja i ono što se u nama dešava. Zato često imamo utisak kako nam svi partneri liče jedni na druge. Tako su i nastale fraze “Svi su muškarci isti” ili “Sve su žene iste”. Nisu ni oni ni one isti, ali su naša iskustva ista, jer lekcije koje su pred nama još uvek nismo savladali.

Nema preciznog odgovora na pitanje koliko je vremena dovoljno da bi se moglo reći da je na staru ljubav stavljena tačka, jer je sve to individualno, ali je dobro znati da u nekom trenutku treba da se trgnemo, osvestimo i shvatimo kako je došlo vreme da idemo dalje. Prošli smo kroz svoja osećanja, ali ne smemo predugo da se davimo u njima. Budimo u svakom trenutku svesni činjenice da je važno da se vratimo u kolosek i krenemo dalje.

Zatvaranje vrata prošlosti

Mnogi provedu godine i decenije svog života zarobljeni u prošlosti, žaleći za propuštenim, osuđujući ljude i događaje. Međutim, to ne donosi boljitak. Prvi korak ka izlasku iz okova prošlosti jeste prihvatanje da se dogodilo to što se dogodilo i da je prošlost nepromenljiva. Kad definitivno odustanemo od potrebe da žalimo nad “tužnom sudbinom”, mi preuzimamo kontrolu nad sopstvenim životom. Tada izlazimo iz dobro poznate uloge žrtve i postajemo neko ko ima snagu i život u sopstvenim rukama. Ne tražite u prošlosti opravdanje za sve što danas ne ide. Iskoristite je kao polazište da shvatite koliko ste toga o sebi naučili i koje ste snage stekli i veštine razvili, baš zbog teškoća kroz koje ste prošli.

KORAK PO KORAK:
■ Svakodnevno uradite nešto dobro za sebe: šetnja, masaža, fizička aktivnost, odlazak kod frizera, boravak u prirodi.
■ Zatražite pomoć ako vam je potrebna.
■ Provodite vreme u društvu onih s kojima se osećate prijatno.
■ Budite blagi prema sebi.

Brankica Treskavica guliver/thinkstock, privatna arhiva

Još iz rubrike