Saveti eksperta step by step: Evo kako da pravilno održavate nameštaj od somota!

14/06/2019 | 14:00

Pomalo glamurozan, boho i sa malom dozom srednjovekovnog stila…

Somot je jedna od najuniverzalnijih stilizovanih materijala za nameštaj koji možete da odaberete. Međutim, za njega se vezuje jedan veliki problem – održavanje i čišćenje. Šta ako prospete kafu? Ili vam se pas popne, bez da ste prethodno zaštitili krevet ćebetom? Zbog luksuzne i vrlo složene teksture, somotski nameštaj nije ni malo lako održati čistim i u savršenom stanju. Ali da postoji način da u tome uspete – postoji. Zoe Gared, direktorka za razvijanje proizvoda fabrike nameštaja “Article” nam je otkrila 4 saveta uz pomoć kojih ćemo uspeti da održimo nameštaj od somota “glanc” novim.

Za generalno čišćenje

Jednostavno uključite usisivač i usisajte ostatke hrane ili dlake.

 

U slučaju da ste nešto prosuli

Odmah pokupite višak tečnosti čistim materijalom koji dobro upija, ali se potrudite da je ne utrljavate i ne pritiskate dublje u vlakna tkanine. Ostavite tkaninu na fleci dok se ne apsorbuje u potpunosti. Nakon toga sačekajte da se prirodno osuši.

Za zbijena vlakna

Tekstura somota se usled velikog pritiska može lako deformisati, prilikom transporta ili na primer sedenja. Da biste to rešili dovoljno je da parom utičete na teksturu. Uzmite peglu i uključite paru, lagano peglajući u suprtonom smeru od linija somota. Pazite da ne držite previše kako ne biste izgoreli materijal.

Ukoliko je boja počela da bledi

Somot je posebno osetljiv na gubljenje boje, a da biste to sprečili potrebno je da držite nameštaj dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ukoliko to nije moguće, jednostavno prekrijte taj deo koji je pod suncem ćebetom ili drugim prekrivačem.

Story.rsŽenski MagazinGuliver Getty Images

Još iz rubrike