“Putna apoteka”: Evo šta sve treba da se nađe na listi LEKOVA koje NOSITE NA ODMOR

12/07/2019 | 18:04

Svi znamo da treba imati “putnu apoteku”, ali mnogi zbog žurbe ili onog “neće valjda” krenu bez nje. Da vam se to ne bi desilo spremite je par dana ranije, a šta sve u njoj treba da se nađe pogledajte u nastavku.

Evo šta je farmaceut Mariju Buac rekla za Instagram blog NaMojNačin.

– Preparat za sprečavanje mučnine tokom puta u vidu tableta ili lizalica na bazi đumbira. Nemojte zaboraviti da imaju odloženo dejstvo, pa ih zato treba uzeti minimum pola sata pre ulaska u prevozno sredstvo.

– Antiseptik vlažne maramice ili gel za suvo pranje ruku

– Pribor za prvu pomoć kod manjih posekotina i rana. Pre svega treba poneti antiseptik sprej poput Octenisept-a ili 3% hidrogen za čiscenje rana, nekoliko komada sterilni upakovanih gaza, manji flaster, jedno pakovanje hanzaplasta razlicitih oblika i velicina

– Preparat za zaštitu kože od ujeda insekata. Vodite računa da nema intenzivan i slatkast miris, jer takvi mirisi privlače pčele.


– Krem ili gel za umirenje kože posle ujeda insekta. Oni mogu da se iskoriste i kad dođe do alergijeske reakcije npr. na sunce. Ako imate mlađu decu dajte prednost biljnim gelovima koji se mogu češće koristiti.

– Adekvatan lek za alergijsku reakciju. Ukoliko ga niste do sada koristili posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Preporučuje se i istovremena primena preparata na bazi kalcijuma, koji potpomaže odstranjivanje alergena iz organizma.

– Probiotik.

–  Preparat za nadoknadu elektrolita. Ovi preparati su prva pomoć kad dođe do dehidracije organizma, a ona se ne javlja samo usled diareje ili povraćanja, već i posle dugog boravka na suncu.

– Lek protiv bola ili temperature. To može da bude isti lek, obično na bazi paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline

story.rsguliver/gettyimages

Još iz rubrike