Lifestyle

Jeftina namirnica prepuna proteina i gvožđa „topi“ kilograme: Jednostavna za pripremu, ali postoji jedno važno pravilo

Jeftina namirnica koja je prepuna proteina i gvožđa odličan je izbor za ručak.

Jeftina namirnica prepuna proteina i gvožđa „topi“ kilograme: Jednostavna za pripremu, ali postoji jedno važno pravilo

pixabay/KirtiSharma

Nije lako svakog dana smisliti šta pripremati za ručak, posebno ako vodimo računa o tome da su namirnice koje jedemo zdrave. Cena je važan faktor prilikom donošenja odluke, a jeftinija namirnica koja je puna proteina idealno je rešenje za laganiji ručak ili večeru.

Sočivo se lako sprema, ali je važno da se poštuje jedno pravilo. Poznata nutricionistkinja Dženifer Henvej tvrdi da je od presudne važnosti da tri munuta pre nego što sklonite šerpu sa ringle isključite šporet. Ostavite na njoj  poklopac i pustite da se pomoću pare dodatno skuva.

Pročitajte: Lagan i brz posni ručak sa tikvicama po receptu Marije Kilibarde koji ćete isprobati već danas (VIDEO)

Takođe, ona je ukazala kako je konzumacija sočiva od neprocenjivog značaja za zdravlje zbog nutritivnog sastava.

Bogato je vlaknima

Večina ljudi ne unosi dovoljnu količinu vlakana u organizam, zato je jako važno unositi sočivo jer ono sadrži topiva vlakna koja utiču na smanjenje nivoa visokog holesterola. Takođe, pospešuju probavu.


Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Sočivo je idealna namirnica za dijabetičare jer može da pomogne u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Bogato je proteinima

Sočivo je idealna namirnica za vegane i vegetarijance jer samo jedna šolja sadrži više od 20 grama proteina.

Obiluje vitaminima i mineralima

Bogato je kalcijumom, kalijumom, cinkom i gvožđem, a posebno vitaminom B.

Recept za sočivo

  Sastojci:

  • dve šolje zelenog sočiva
  • jedan praziluk
  • čen belog luka
  • začini po želji
  • 2 dl kuvanog paradajza

    Priprema:

  • propržite luk na niskoj temperaturi
  • dodajte oceđeno sočivo i kuvajte 20 minuta

  • dodajte začine i paradajz, pa kuvajte na umerenoj vatri još 30 minuta

 

Komentari (0)

Loading