Lifestyle

Vegetarijanci će uživati: Brzi i zdravi specijaliteti bez mesa

Autor: | 11/04/2021

Za ova jela neće vam biti potrebno meso, sve sastojke možete nabaviti na pijaci. Način pripreme ovog menija- čorbe, toplog predjela i glavnog jela od soje nije zahtevan i ne iziskuje previše vremena, a kao rezultat dobićete vrlo ukusan, i hranljiv obrok pun arome raznovrsnog povrća

Vegetarijanci će uživati: Brzi i zdravi specijaliteti bez mesa

Čorba od cvekle

Za 2 osobe

Priprema: 25 minuta

 

Sastojci

2 cvekle
2 šargarepe
1 većikrompir
1 mladi crni luk ili praziluk
2-3 čena belog luka
ulje, so
1 kašika pavlake (može i bez)
malo kuvane supe ili čiste vode koja je provrila

Profimedia

 

Priprema

Mladi luk iseći sitno i propržiti na ulju. Skuvati cveklu, šargarepu i krompir pa naseći u blender, dodati beli luk i pržen luk, sipati malo supe.Sve izblendati. Sipati u činiju pa ako je jako gusta dodati još supe. Može i čista kuvana voda.Posolite i dodajte punu kašiku pavlake i izmešajte. Čorba je gotova..Ukoliko želite da jelo bude posno, izbacite pavlaku…

 

Vege ćufte

Za 2 osobe

Priprema: 50 minuta

 

Sastojci:

 

2 krompira

hleb

2 glavice luka

250 g paulja

4 paradajza

2 šargarepe

250 g karfiola

200 g graška

1 crvena paprika

2 struka korijandera

2 čebna belog luka

kašičica đumbira, ljute paprike, kurkume,

kašika soka od limuna

so i ulje

Profimedia

 

Priprema

Iseeći hleb na kockice, obilno ih potom pospite vodom i ostavite da se natope.

Skuvati cele krompire zajedno s krafiolom, pasuljem, šargarepom, paprikom i graškom. Ocediti ih i sitno iseckati. Zagrejati ulje i u njemu propržiti iseckan luk , beli luk, đumbir, isečene ljute paprike. Pržiiti dok ne dobiju zlatnu boju, tada dodati kurkumu i skuvano iseckano povrće. Krčkamo sve zajedno dok ne postane homogeno i prženo. Zamesimo hladnu smesu od povrća sa oceđenim hlebom, dodajemo iseckan korijander i oblikujemo ćuftice. Gotove ćuftice pržimo u dubokom ulju.

 

Gulaš od soje

Za 2 osobe

Priprema: 70 minuta

Sastojci

- 500 gr. komadića soje

- 4 veće glavice crnog luka

- 6 čena belog luka

- 2 paprike

- 2 paradajza

- 1 ljuta papričica

- 2 srednje šargarepe

- 1 kašika sitne crvene paprike

- so

- biber

- suvi začin

- peršunovo ili celerovo lišće

- 100- 150 ml. ulja

Profimedia

 

Priprema


Soju natopite vrućom vodom. Sitno iseckan luk pržite na ulju nekih 10 minuta da požuti i počne da lepi za šerpu. Iseckajte ili izmiksajte paprike, paradajz, beli luk, lišće začina, šargarepu izrendajte pa sve to dodajte prženom luku. Poklopite i krčkajte 15 minuta, dodajte soju, sitnu crvenu papriku i oko dve do dve i po litre vode. Kuvajte otprilike pola sata (ukupno 40 minuta) začinite i poslužite uz testeninu, rižu, pire ili bareni krompir.

 

Komentari (0)

Loading